Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Żużel czy Koks? - zdjęcia i prośba

krzystek

Recommended Posts

Hej,

Nie mogę dokładnie rozszyfrować co u mnie się pojawia, czy żuzel czy koks. Forma niespalonego węgla ma postać kruchych czarnych węgli (zdjęcie poniżej.

1. Co to dokładnie jest?

2. Czy powinienem zwiększyć czy zmniejszyć ilość powietrza?

3. Sterować ilością powietrza lepiej jest poprzez sterownik czy klapę wentylatora?

Będę wdzięczny za info

1.jpg 2.jpg 3.jpg

Edytowane przez krzystek

To wygląda na koks albo nie spalony węgiel ...

Spróbuj zwiększyć siłę nadmuchu i to sporo ...

Jak dalej takie coś będzie to będzie to koks , a z koksem jest kicha , bo tego typu spieków nie da się zlikwidować , bo takie właściwości ma opał (wysoka wartość Rogi) , wtedy można kombinować z krótkimi czasami podawania i długimi przerwami (np. 2s i 22przerwa albo jeszcze dłuższymi , ale cudów tak nie ma co oczekiwać ..)

Ale najpierw zwiększ i to mocno nadmuch i sprawdź ...

Hej,

Nie mogę dokładnie rozszyfrować co u mnie się pojawia, czy żuzel czy koks. Forma niespalonego węgla ma postać kruchych czarnych węgli (zdjęcie poniżej.

1. Co to dokładnie jest?

2. Czy powinienem zwiększyć czy zmniejszyć ilość powietrza?

3. Sterować ilością powietrza lepiej jest poprzez sterownik czy klapę wentylatora?

Będę wdzięczny za info

[ATTACH=CONFIG]341777[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]341778[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]341779[/ATTACH]

Witaj w Nowym Roku

Fotka 1. Ewidentnie niespalony kawałek węgla bitumicznego.

Fotka 2 i 3 wskazuje, że to, co nazywasz węglem (do zasypania) w znacznej części zawiera łupki (skala płona lekko przerośnięta węglem), czyli mieszanina węgli z łupkami ilastymi (są czarne, to trudno odróżnić w paliwie).

Spróbuj tego, co ci Kaszpir radził. Przynajmniej trochę powinno pomóc, ale może zajść taka sytuacja, że przy silnym nadmuchu natopisz również tych żużlowych - z tego, co teraz udaje cząstki węgla w paliwie.

p.s. zdalna analiza na podstawie fotek. wyłącznie. Pewnie wielkich przekłamań barwnych nie ma.