Adrian90 01.01.2016 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 (edytowane) Witam.Mam problem z paleniem groszkiem Czarna Perła kocioł nie chce uzyskać temperatury nadanejPrzy paleniu drzewem szybko wchodzi do temperatury i trzyma ja powyżej ustalonej ok 6 stopni czyli jak mam ustawione 55 stopni trzyma w granicach 60 Piec typu Juliusz 19Kw powierzchnia grzewcza to 140m dom ocieplony okna drewniane 2 komorowePrzy załączeniu groszku z podajnika mam problemy moje ustawienia to:Nastawa kotła 55 stopniCzas podawania 10 secCzas przerwy pomiędzy podawaniem 1.30 secWydajność dmuchawy 2 biegCzas przedmuchu 20 sec ZdjęciaUstawienie przesłony na dmuchawie:http://www.fotosik.pl/zdjecie/1466bc8ebb93de21 Kolor i wygląd ognia:http://www.fotosik.pl/zdjecie/afc0711f5e89750bhttp://www.fotosik.pl/zdjecie/3f329644a3bcf844http://www.fotosik.pl/zdjecie/b532f590909f3473Zdjęcie chyba nie oddaje barw płomień żółty przechodzi w pomarańcz nad węglem niebieski Proszę o rady bo coś chba mam złe zrobione Edytowane 1 Stycznia 2016 przez Adrian90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 01.01.2016 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 Witam. Mam problem z paleniem groszkiem Czarna Perła kocioł nie chce uzyskać temperatury nadanej Przy paleniu drzewem szybko wchodzi do temperatury i trzyma ja powyżej ustalonej ok 6 stopni czyli jak mam ustawione 55 stopni trzyma w granicach 60 Piec typu Juliusz 19Kw powierzchnia grzewcza to 140m dom ocieplony okna drewniane 2 komorowe Przy załączeniu groszku z podajnika mam problemy moje ustawienia to: Nastawa kotła 55 stopni Czas podawania 10 sec Czas przerwy pomiędzy podawaniem 1.30 sec Proszę o rady bo coś chba mam złe zrobione Zwiększyć moc kotła ... Najpierw proponuję zmiejszyć dawkę podawanego opału do np. 5s aby za jednym razem nie dawać aż tak dużo na palnik a później zrobić np. proporcje 1:8 czy nawet 1:6 , czyli dać podawnie 5s , przerwa 40 sekund , lub podawanie 5s przerwa 30s. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrian90 01.01.2016 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 (edytowane) Obecna temperatura kotła przed zmiana to 44.7 stopniaOk ustawienia zmienione: Nastawa kotła 55 stopni Czas podawania 5 secCzas przerwy pomiędzy podawaniem 40sec Zobaczymy za 30 min czy temperatura wzroście i co będzie się robić z ogniem dodam zdjęcia Chce dojść do poniedziałku z nim do ładu ponieważ nie będzie mnie a domowincy nie opanują tego Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić co to jest ta krotność w ustawieniach sterownika? edycja:temperatura spadła do 42.4 stopniaco do ognia jest raczej taki sam na retorcie jest troszkę więcej popiołu który opada Edytowane 1 Stycznia 2016 przez Adrian90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujec3 01.01.2016 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 Witam , podam link może coś się przyda proszę obejżeć do końca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 01.01.2016 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 Obecna temperatura kotła przed zmiana to 44.7 stopnia edycja: temperatura spadła do 42.4 stopnia co do ognia jest raczej taki sam na retorcie jest troszkę więcej popiołu który opada Jak dalej nie będzie poprawy , to ustaw 5 sekund podawania przerwa na 30 sekund czyli na 1:6 , czyli po prostu zwiększasz moc kotła. Obserwuj też kolor ognia. Nie powinien być ani bialy (za dużo powietrza) ani czerwonawy (za mało powietrza) , powinien być zółty .. Nie mam pojęcia jak wygląda instalacja i jakie zapotrzebowanie na moc ma dom i itd ... Jedynie co możesz zrobić to kombinowac z mocą ... Jak nie pomoże z 5/40 a nie 5/30 to dać np. 5/25 , ale uważam że 5/40 czy 5/30 powinno dać radę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrian90 01.01.2016 15:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 (edytowane) Jak dalej nie będzie poprawy , to ustaw 5 sekund podawania przerwa na 30 sekund czyli na 1:6 , czyli po prostu zwiększasz moc kotła. Obserwuj też kolor ognia. Nie powinien być ani bialy (za dużo powietrza) ani czerwonawy (za mało powietrza) , powinien być zółty .. Nie mam pojęcia jak wygląda instalacja i jakie zapotrzebowanie na moc ma dom i itd ... Jedynie co możesz zrobić to kombinowac z mocą ... Jak nie pomoże z 5/40 a nie 5/30 to dać np. 5/25 , ale uważam że 5/40 czy 5/30 powinno dać radę ... Po godzinnej bitwie z piecem i dwóch piwach mam taka opcje: Zadana temp 55*C a jest 56,4*C Podawanie mam 7 sec Przerwa 20 sec Dmuchawa 3 bieg przesłona dmuchawy 50% Czas przedmuchu 10 sec Potrzymanie 10 min Od 20 min nie zanotowałem znacznego upadku temperatury Kolor ognia bez pracy dmuchawy to pomarańczowy ( czyli troszkę brakuje powietrza ) Kolor ognia z dmuchawa robi się zólty Co do instalacji jest to stara instalacja 25 lat Opis 2 piony ( rury 2 calowe ) Dojścia na kaloryfery 1 cal Kaloryfery mam takie http://www.fotosik.pl/zdjecie/7f3da1cc20e0d42e Wcześniej była podpięta pod tradycyjny piec bodajże 21 kw Obecnie Na powrocie wody do kotła jest pompa co załącza się powyżej 35*C Jeśli trzeba info proszę sprecyzować ewentualnie zapodam zdjęcia Edytowane 1 Stycznia 2016 przez Adrian90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 01.01.2016 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 (edytowane) Powiem tak , kosmiczne ustawienia mocy ... 7/20 to stosunek mniejszy niż 1:3 czyli niesamowicie bogato. Obserwuj czy nie będzie przesypywał opału , bo to naprawdę bardzo bogate ustawienia i jest olbrzymia szansa że nie zdąży dopalić/spalić opału i mnóstwo opału będziesz miał w popielniku. Osobiście uważam że powinno starczyć ustawienie 5/25 . Nie musi szybko dochodzić do żądanej , moze i bardzo powoli ale żeby było widać że nawet powoli ale rośnie temp. Szkoda że masz jakiś prymitywny ster , bo taki najgorzej ustawić ,... Edytowane 1 Stycznia 2016 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrian90 01.01.2016 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 (edytowane) Powiem tak , kosmiczne ustawienia mocy ... 7/20 to stosunek mniejszy niż 1:3 czyli niesamowicie bogato. Obserwuj czy nie będzie przesypywał opału , bo to naprawdę bardzo bogate ustawienia i jest olbrzymia szansa że nie zdąży dopalić/spalić opału i mnóstwo opału będziesz miał w popielniku. Osobiście uważam że powinno starczyć ustawienie 5/25 . Nie musi szybko dochodzić do żądanej , moze i bardzo powoli ale żeby było widać że nawet powoli ale rośnie temp. Szkoda że masz jakiś prymitywny ster , bo taki najgorzej ustawić ,... Za chwile przestawię ustawienia 5/25 tez uważam ze za dużo lecz chciałem dogonić temperaturę na poziomie 55, sterownik prymitywny taki jaki dał producent ale przekonałem się po fakcie, edit: ustawienia zmienione ( temperatura się utrzymała na poprzednich ustawieniach ) lecz powstał problem żużel i to spory lecz po dotknięciu go haczykiem rozpadł się edit3: zmiana ostawień dobrze trzyma temperaturę i retorta jest czysta edit 4; przy ustawieniach 5/25 reszta bez zmian strasznie żużli i spadła temperatura i z uporem idzie w górę ;/ Edytowane 1 Stycznia 2016 przez Adrian90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts