Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nawiewniki okienne montaż skrzydło czy rama ??

Recommended Posts

Witam

Jestem nowym użytkownikiem, założyłem nowy temat ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć informacji o montażu nawiewnika tzn.

Od momentu kiedy Spółdzielnia ociepliła blok w domu jest dramat okna całe mokre , cały czas się roszą. Z racji tego że mam dwójke malutkich dzieci nie pootwieram okien na oścież i stad jedynym wyjściem montaż nawiewników.

Powiedzcie mi proszę czy nie będzie błędem montaż iż ale w skrzydle a nie w ramie i skrzydle.

Producenci podają aby nawiewnik wewnętrzny umiejscowiony był w skrzydle zaś zewnętrzny okap w ramie okiennej . ( i tu jest mój problem rama okienna w moim przypadku odpada bo nie ma tam miejsca nawet 1 cm z racji ocieplenia bloku)

Wiem ze okno w profilu ma jakieś aluminiowe/metalowe wzmocnienie ? Czy nic nie stanie się z oknem jeśli je w tym miejscu poprzewiercam a nie wyfrezuje pod nawiewnik ??

Z góry dziękuje za pomoc , może ktoś miał ten sam problem ??

montaz_nawiewnikow_2.jpg

Wujek Google jest pomocny w zrozumieniu co i jak zrobić trzeba

Ocieplenie by mieć dostęp powietrza możesz estetycznie podciąć

W samym skrzydle nie montuj bo wymaga to przewiercenia wzmocnienia a to osłabi konstrukcje skrzydła i mogą pojawić się z nim problemy, o utracie gwarancji nie wspomnę

Edytowane przez nikt ważny

[ATTACH=CONFIG]341897[/ATTACH]

Wujek Google jest pomocny w zrozumieniu co i jak zrobić trzeba

Ocieplenie by mieć dostęp powietrza możesz estetycznie podciąć

W samym skrzydle nie montuj bo wymaga to przewiercenia wzmocnienia a to osłabi konstrukcje skrzydła i mogą pojawić się z nim problemy, o utracie gwarancji nie wspomnę

ten profil który tu pokazałes wyglada jak aluplast ideal 4000, jest to system jednokomorowy, dwie uszczelki i tu montaz nawiewnika jest prosty, jednak sa tez profile trzyuszczelkowe gdzie nie jest to juz takie proste dla osoby bez doswiadczenia, stad ważna informacja - jakie ma okna, na jakim profilu.

Kolego, nie ma znaczenia jaki to jest profil

W profilach trzyuszczelkowych dochodzi do tego jeszcze miejscowe wycięcie środkowej uszczelki - ale nie o to autor watku zapytał

Zdjęcia do góry nogami ??? a to ciekawe

Bo jak odwrócimy o 180 stopni to sugerowałoby że nawiewnik montuje się w dolnej części okna co nie jest prawda

Witam

Dziekuje za zainteresowanie tematem. Okna z firmy Oknoplast. Profil nie mam pojecia, patrzac na stronie Oknoplastu wydaje mi sie ze moj rodzaj okien to Koncept. Szyby są 2 . Jezeli chodzi o gwarancje to napewno jej juz nie ma poniewaz okna były zakladane przez poprzedniego wlasciciela w 2008 roku. Jeżeli chodzi o zamieszczony schemat przez kolege nikt wazy , to jest on mi znany , dlatego zapytalem czy można zrobic to w plastiku w skrzydle z racji ocieplenia. Stad pytanie czy jesli zrobię to w skrzydle to czy okna np sie nie zwichrują. Poprostu nie chcialbym kombinowac przy ociepleniu bo napewno nigdy nie obrobie tego w sposob jak jest teraz.

W profilach trzyuszczelkowych dochodzi do tego jeszcze miejscowe wycięcie środkowej uszczelki - ale nie o to autor watku zapytał

Bo jak odwrócimy o 180 stopni to sugerowałoby że nawiewnik montuje się w dolnej części okna co nie jest prawda

Otóż kolego ma znaczenie - to co pokazałeś to pierwszy obrazek z Googla który Ci się nasunął, jednak zwróć uwagę że w zadanym temacie wszelkie przekroje i rysunki dotyczą profili z systemem dwuuszczelkowym, owszem można wyciąć trzecią, można ja nawet wyjąć ale trzeba wiedzieć jak, systemy montazu są różnne, od skrzydła przez ramę az po skrzydło i ramę - do wyboru do koloru. Jakbyś nie widział usunąłem wpis o orientacji zdjęć chwilę po tym jak go wpisałem, po prostu w firmkie w której pracuję praktycznie każdy przekrój jest pokazywany odwrotnie czyli pakietami szybowymi w górę stąd zmyłka ale sprostowana ot takie zawodowe niedopatrzenie.

Jeśli profil nie ma znaczenia to powiedz jak zamontować nawiewnik tu:

http://iv.pl/images/57192197604952690488.png

zacznijmy od tego że odwracamy rysunek i robimy wszystko u góry okna

W czym widzisz tu problem ?

Ja nie widzę

W skrzydle na przyldze

w ościeżnicy blisko krawędzi (na wysokości trzeciej pary komór licząc na tym rysunku od góry)tak by nawiercone otwory wychodziły od razu w przestrzeń między skrzydłem a ramą

By stwierdzić gdzie należy montować nawiewnik wystarczy otworzyć skrzydło, nazwa systemu nie ma znaczenia

I nie przesadzajmy z tym trzeba wiedzieć jak wyciąć uszczelkę :)

Ale nie ma co ukrywać że lepiej jak to zrobi kumaty montażysta niż niedouczony klient majsterkowicz

I o to mi własnie chodzi, że trochę wiedzy trzeba mieć, autor tematu jak zauważyłem nie wie nawet gdzie są montowane stalowe ramiaki w profilu. Druga sprawa że jest proste wskazanie miejsca kiedy widzi się profil. Jak mam okno, nie wiem jakie i o jakim profilu i w dodatku nie mam bladego pojecia o temacie okiennym to robi się problem. Stąd moje uwagi i pytania o uszczegółowienie bo - dla Ciebie czy innej osoby sprawa jest prosta jesli masz choćby podstawową wiedzę z zakresu budowy okien. A Ty odsyłasz do wujka Google. Gość pisze że w ramie nie może bo ma 1cm luzu a Ty radzisz mu aby jednak robił w ramie. A przecież można to zrobic również tak:

http://iv.pl/images/19272861434213893902.jpg

lub tak

http://iv.pl/images/44025498446333465633.jpg

I teraz takich rozwiązan nie da się zastosować w profilu który pokazałem w poprzednim poście. Ale zeby o tym wiedzieć i dopasować nawiewnik i sposób montażu muszę wiedzieć jaki jest profil. Dlatego nie zgadzam sie z Twoją opinią że nie jest wymagana znajomośc profilu zwłaszcza dla osoby zielonej jesli chodzi o okna.

Forum jest po to aby rozmawiać, gość pyta a my (jako osoby bardziej obeznane w tym temacie) odsyłamy do Googla? To po co forum?

Edytowane przez [email protected]

Równie dobrze mógłbyś pokazac zdjęcia rakiety by udowodnić ze nie do każdego srodka lokomocji da się założyć koła.

Uzupełnienie 9 stycznia:

Nie mogłem wcześniej rozwinąć myśli - pisanie z telefonu nie jest komfortowe. Santosz, pokazałeś dolny przekrój profila najnowszej generacji (jeśli dobrze widzę to Veka Artline) przeznaczona do nowoczesnych domów, z założenia rama ma być w całości zakryta ociepleniem. Takie okna stosuje się na ogół razem z systemami wentylacji mechanicznej i konstruktorzy z założenia nie przewidują, by to miało być dziurawione nawiewnikami. Oczywiście dowolność wyborów Klientów nie wyklucza, że ktoś to zastosuje przy wymianie okien.

Edytowane przez finlandia

[email protected]

Rozmydliłeś wątek do granic absurdu, nie przybliżając pytającego o cm do rozwiązania problemu.

Co jest tak charakterystycznego w pierwszym szkicu montażu nawiewników, że znalazłeś tam Id 4000.:rolleyes:

Dla mnie to zmodyfikowany szkic systemu Trocal 70, chociaż jakie to ma znaczenie?

Również nie mogę rozkminić, dlaczego w Artline 82 nie można zamontować nawiewników w sposób prezentowany na następnych zdjęciach.

Wystarczy wyciąć uszczelkę, a wyższa ościeżnica w czym niby tak przeszkadza?

Witam

Dziekuje za zainteresowanie tematem. Okna z firmy Oknoplast. Profil nie mam pojecia, patrzac na stronie Oknoplastu wydaje mi sie ze moj rodzaj okien to Koncept. Szyby są 2 . Jezeli chodzi o gwarancje to napewno jej juz nie ma poniewaz okna były zakladane przez poprzedniego wlasciciela w 2008 roku. Jeżeli chodzi o zamieszczony schemat przez kolege nikt wazy , to jest on mi znany , dlatego zapytalem czy można zrobic to w plastiku w skrzydle z racji ocieplenia. Stad pytanie czy jesli zrobię to w skrzydle to czy okna np sie nie zwichrują. Poprostu nie chcialbym kombinowac przy ociepleniu bo napewno nigdy nie obrobie tego w sposob jak jest teraz.

Jeżeli ościeżnica zakryta jest ociepleniem całkowicie to sposób montażu nawiewnika pozostaje tylko jak w oknie drewnianym tego schematu, czyli w skrzydle okiennym. Niekoniecznie musi to być frezowane, można to zastąpić wierceniem otworów Ø 8 lub 10 na odcinku zależnym od rodzaju nawiewnika i jego instrukcji, zwykle do 30 cm.

Wiercenie w tej części nie osłabi skrzydła, zwłaszcza okiennego a nie balkonowego na tyle, żeby przestało funkcjonować.

Wcześniej jednak radzę poeksperymentować z wietrzeniem poprzez mikrowentylację - jak radził finlandia- oraz sprawdzeniem wentylacji w mieszkaniu, wilgotności i temperatur.

Czy ta woda pojawiła się od razu po ociepleniu czy dopiero przy obecnych mrozach?

Na pewno wpływ miało ocieplenie i zmiana miejsca osadzenia okna: wcześniej to był środek ściany jednowarstwowej, a teraz jest ściana dwuwarstwowa. lecz okno pozostało w starym miejscu.

Czy masz rolety wewnętrzne?

Ile lat mają te okna lub jakie Ug dla szyby- być może napisane gdzieś na ramce? Może należy wymienić szyby na cieplejsze?

lub.....po prostu wycięcie uszczelek tak jak jest to praktykowane by zagwarantować stała wymianę powietrza

Swego czasu najbardziej rozpowszechniona metoda nie wiedzieć dlaczego zaniechana (montując w Niemczech widziałem że tam dalej stosowana nagminnie) działająca tak samo skutecznie jak wszystkie nawiewniki mechaniczne najczęściej stosowane gdyż ludzie oszczędzając kasę rzadko kupują higrosterowane

[email protected]

Rozmydliłeś wątek do granic absurdu, nie przybliżając pytającego o cm do rozwiązania problemu.

Czy ta woda pojawiła się od razu po ociepleniu czy dopiero przy obecnych mrozach?

Na pewno wpływ miało ocieplenie i zmiana miejsca osadzenia okna: wcześniej to był środek ściany jednowarstwowej, a teraz jest ściana dwuwarstwowa. lecz okno pozostało w starym miejscu.

Czy masz rolety wewnętrzne?

Ile lat mają te okna lub jakie Ug dla szyby- być może napisane gdzieś na ramce? Może należy wymienić szyby na cieplejsze?

A która z powyższych odpowiedzi cos wniosła? Dopiero Twój wywód wnosi ale okazuje się też że nie jest wcale tak prosto jak mowił kolega "nikt ważny" bo nagle pojawiło się w Twoim wątku wiele pytań.

Ja specem od nawiewników nie jestem ale jestem dość mocno zainteresowany tym tematem bo mam podobny problem w domu mojej mamy, i bedę chciał zamontować je samodzielnie. Tam mam własnie okna na idealu 4000, jedno z nich - witryna po demontażu uległa hmm, zniszczeniu i uwidocznił się przekrój stąd wydało mi się że powyższy profilu jest podobny a zatem uznałem że wątek może być dla mnie pomocny. Gdybym założył podobny to pewnie pierwsze stwierdzenie byłoby abym zarzucił googla, użył szukajki a w najlepszym razie ktoś przekierowałby mnie tutaj.

Spójrzcie ile czasu trzeba marnować na bezsensowne wyjaśnianie powodów pytań niejednokrotnie dwa razy po to aby ktoś uznał, ze warto powiedzieć coś konstruktywnego.

Twój ostatni post wniósł do tematu wiecej niż wszystkie pozostałe i za to dzieki. Ale akceptacji dla odpowiedzi typu: googluj, szukajkuj czy jakies tam frazesy finlandii z mojej strony nie bedzie. Dzieki

Witam ponownie

Zaciągnąłem również języka u montażystów i wszyscy stanowczo odradzają montażu w skrzydle. Pomierzyłem okna jeszcze raz i na 5 okien 2 wejdą bez problemu a przy 3 oknach będę musiał ten styropian z tynkiem wyżłobić pod okap nawiewnika. Zamówiłem nawiewniki firmy Ventair Simpress. Myślę ze do Piątku do mnie przyjadą , wiec w Sobotę akurat jak mrozy trochę odpuszczą zabieram się za montaż. Odezwę się czy zdały egzamin. Wydaje mi się ze na pewno nie zaszkodzą , mogą tylko pomóc.

Pozdrawiam

w Sobotę akurat jak mrozy trochę odpuszczą zabieram się za montaż.

Zanim Pan zacznie niszczyć swoje okna proszę zastanowić się jeszcze ile tych nawiewników rzeczywiście jest potrzebnych, aby zapewnić odpowiednią wymianę i cyrkulację powietrza w stosunku do rzeczywistych potrzeb.. Jak to zrobić opisano po wielokroć więc dotrzeć do informacji dość łatwo. Marka urządzenia ma przy tym marginalne znaczenie. Proszę przyjąć, że ze względów higienicznych ilość wymienianego w ciągu 1h powietrza w pomieszczeniu powinna stanowić połowę jego kubatury. W ten sposób można określić i dobrać wydajność kupowanych nawiewników powietrza zewnętrznego.Aby zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza urządzenia powinno montować się w tzw. pomieszczeniach czystych.

Zanim Pan zacznie niszczyć swoje okna proszę zastanowić się jeszcze ile tych nawiewników rzeczywiście jest potrzebnych, aby zapewnić odpowiednią wymianę i cyrkulację powietrza w stosunku do rzeczywistych potrzeb.. Jak to zrobić opisano po wielokroć więc dotrzeć do informacji dość łatwo. Marka urządzenia ma przy tym marginalne znaczenie. Proszę przyjąć, że ze względów higienicznych ilość wymienianego w ciągu 1h powietrza w pomieszczeniu powinna stanowić połowę jego kubatury. W ten sposób można określić i dobrać wydajność kupowanych nawiewników powietrza zewnętrznego.Aby zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza urządzenia powinno montować się w tzw. pomieszczeniach czystych.

Dlaczego uważa Pan że to niszczy okna. W poście wyżej napisałem ze decyduje się na montaż w ramie i skrzydle ( z wyżłobieniem miejsca na okap w ociepleniu) czyli w sposób który przedstawiają producenci. Z podobną sytuacją spotkałem się w zeszłym roku u teścia. Gdzie rozszczelnienia okien likwidowało problem tylko o kilka procent. A montaż nawiewników zlikwidował go prawie w 100 %. Liczbę doprowadzonego powietrza w ciagu 1h zgadza się z zaleceniami PN wiec jest ok natomiast są to większe liczby niż podane przez Pana wartości połowy kubatury pomieszczenia. Czy wie Pan to z doświadczenia montowania nawiewników ???

Pozdrawiam

Ja właśnie dzisiaj jadę reklamować moje okna. Mam profile Veka Alphaline z trzema uszczelkami, a wycięcia mi zrobili jak na rysunku poniżej.

jppjrp.jpg

Czy wycięcie uszczelki załatwi sprawę?