Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POŚ a wytyczne w MPZP = pismo do wojewody

admiralbar

Recommended Posts

Hej,

kupiłem działkę, gdzie w MPZP stoi wyraźnie, że POŚ mogą być budowane na działkach pow 2000m2. Sęk w tym, ze takich działem w całej wsi jest może 3-4, reszta, tj 99% to działki do 1700-1800m2. Kanalizacja ma się pojawić ''niebawem'' - już się 3 lata pojawia, do tej powy wszyscy mają szamba

Wiem, ze można żłożyć wniosek do Wojewody o pozwolenie na budowę/instalację POŚ - czy ktoś przerabiał podobny temat.

Będę wdzięczny za wszelką pomoc bo nie bardzo wiem jak się za to zabrać.

Edytowane przez admiralbar

Hej,

kupiłem działkę, gdzie w MPZP stoi wyraźnie, że POŚ mogą być budowane na działkach pow 2000m2. Sęk w tym, ze takich działem w całej wsi jest może 3-4, reszta, tj 99% to działki do 1700-1800m2. Kanalizacja ma się pojawić ''niebawem'' - już się 3 lata pojawia, do tej powy wszyscy mają szamba

Wiem, ze można żłożyć wniosek do Wojewody o pozwolenie na budowę/instalację POŚ - czy ktoś przerabiał podobny temat.

Nie dasz rady :-(

Wniosek o POS nie skladasz do wojewody, tylko zglaszasz budowe w powiecie. Oczywiscie powiat moze Ci tylko i wylacznie zgodnie z MPZP odrzucic Twoje zgloszenie. Inaczej łamali by prawo. Po odrzuceniu zgloszenia mozesz napisac odwolanie do wojewody. Ale to bedzie odwolanie od dezycji powiatu. CO powie wojewoda? No powiat podjał decyzje w zgodzie z MPZP czyli poprawna. Ta troga niczego nie uzyskasz.

To o co chyba mozesz bezposrednio walczyc u wojewody to proba podwazenia MPZP. Ale tu juz sie musi jakis prawnik wypowiedziec, czy mozesz to robic poprzez wojewode czy przez sąd administracyjny gdy plan jest juz obowiazujacy. Na etapie uchwalania mozna walczyc udowadniajac ze plan dziala na szkode mieszkanców, jest nieraelne tudziez łamie jakies inne prawo ogolnopolskiej.

Pewnie mozesz pojsc do sadu administracyjnego i podwazac obowiazujacy plan. Ale nie robilbym sobie zbyt duzych nadziei. Trzeba by znalezc jakies twarde argumenty, np, gminy nie stac i przez najblizsze 10lat nie bedzie stac na zbudowanie rzeczonej kanalizacji, czyli plan Cie ogranicza i dziala na TWoja niekorzyść bo wpedza Cie w kosztowne szambo gdy sa warunki do tego zebys uzytkował tanszy a nie gorszy POS.

Co wiecej, pewnie te 2000m wynika z tego, ze musisz zroibic drenaz, a ten ma jakies ograniczenia, minimalne odleglosci od sasiadów, studni itp.

Mozesz zrobic oczyszczalnie biologiczna, 2 stopniowa (czytaj droga) ze studnia chlonna, wiec teoretycznie wciskasz ja na malej dzialce. Ale musisz wykazac poprzez badania geologiczne ze masz ku temu warunki - odpowiedni odstep od warstwy wodonosnej.

Reasumuja. Pewnie na walke wydasz wiecej niz na 5lat obslugi szamba i to bez gwarancji sukcesu :-(((

Kolejna podowiesz, złóz papier do zakladu komunalnego z wnioskiem o wydanie warunków przylaczenia do kanalizacji. Musza odpowiedziec na papierze ze tych warunków nie ma bo nie ma sieci przeciez. Z takim pismem pytasz oficjalnie gminy kiedy dokladnie ta siec powstanie. Otrzymujesz odpowiedz na papieprze ze za rok czy dwa. Masz juz papier. Jak za rok czy dwa gdy bedziesz budował, nic nie powstanie bedziesz miał jakies podstawy do walki w sadzie/wojewodzie argumentujac ze zadna siec nei powstanie w przewidywalnej przyszlosci. Pogrzeb po gminnnym BIPie wiele lat wstecz. Tam znajdziesz jakies wieloletnie plany rozowoju. Pewnie w nich bedzie stało ze ta kanalizacja powstaje juz od dobrych 10 lat i powstac nie moze.

Witam,

Prosze wrzucić mi na mój e-mail cytat lub cały MPZP gdzie jest zapisane, że jest zakaz budowy, chciałbym to zobaczyć, przedyskutować u mnie w firmie i zobaczmy czy nie ma gdzieś błędnej interpretacji.

mój prywatny adres: [email protected]

Hej,