Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie elektryczne mieszkania w kamienicy

Czakalli

Recommended Posts

Witam,

wiem trochę temat omówiony już nieraz, ale konkretów nie znalazłem nigdzie.

Zmierzam się do zakupu mieszkania w kamienicy: 4 duże pokoje + łazienka, w sumie 126m2 o wysokości 3.2m; grubość ścian zewnętrznych 45cm; 3 piętro + strych mieszkalny nad mieszkaniem.

Stan na dziś:

- Kamienica jak prawie wszystkie jest nieocieplona.

- w każdym pokoju jest piec kaflowy przerobiony na elektryczny (nie znam mocy grzałek)

- mieszkanie szczytowe, ale od razu obok jest kolejna kamienica, wiec straty mniejsze

- okna plastikowe - bez przewiewów - 3 okna skierowane na południe, 2 północne

Domyślam się koszty ogrzewania będą bardzo duże na obecny stan więc zastanawiam się nad obniżka kosztów:

1. zrobić ocieplenie wewnętrzne mieszkania - wszystkie zewnętrzne ściany - plan wstępny: wełna mineralna (10-15cm + karton gips). Podobno wełna jest materiałem przepuszczającym powietrze wiec omijam problemy z wilgocią.

- Czy ktoś ma doświadczenia z tym? jakie są minusy takiego ocieplenia?

- Czy w łazience mogę to samo stosować (oczywiście odpowiednia płyta k/g)?

2. Lubimy mieć ciepło w mieszkaniu - minimalna temperatura 21-22 stopnie C. Jakie mogą być koszty ogrzewania piecem kaflowym - przerobiony na elektryczny (2 taryfa)?

3. Jak najlepiej rozplanować grzanie? - jak stosujecie u siebie?

Czy wystarczy poniższy plan grzania by osiągać i trzymać odpowiednia temperaturę?

Moje wstępne wyliczenia (założenie 1 piec = 3kW) + 8h tańszej taryfy (6h noc + 2h południe): 4 x 3kW * 8h= 96kWh/dzień => 2880kWh ~ 800zł przez kazdy zimowy miesiąc

Przy powyższych kosztach: 6 miesięcy grzania (4x800zl + 2x400zl) = 4000zl / rok na ogrzewanie mieszkania - średnio 333zl/m (rok).

Założenie 4kW/piec: 5400zl/rok => średnio 450 zł/m

Jak bardzo się mylę w wyliczeniach?

4. czy opłaca się zmiany na ogrzewanie gazowe piecem dwu-funkcyjnym? - koszty instalacji by wynosiło ok.12 tysięcy zl. ale wtedy był bym bardziej niezależny co do godzin grzania i bym wolał mocniej grzać w dzień niż w nocy jak się śpi. - Jakie koszty miesięczne na takie grzanie?

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i pomoc.

Podpowiem tylko, że najlepsze byłyby piece z dynamicznym rozładowaniem w każdym pomieszczeniu zamiast tych które tam zastałeś. Pozwoli to na duże oszczędności w zużyciu energii elektrycznej i utrzymanie stabilnej temperatury w pomieszczeniach.

Jeśli chodzi o wewnętrzne ocieplenie to najpierw sprawdź wentylację, można nawet pokusić się na obniżenie sufitów i umieścić tam system wentylacyjny, wtedy najlepiej sprawdziłoby się kanałowe urządzenie klimatyzacyjne, czyli pompa ciepła powietrze-powietrze.

Jeśli chodzi o gaz to daj sobie spokój.

Piec z dynamicznym rozładowaniem będzie stabilizował temperaturę w każdym pomieszczeniu. Jego zasada działania jest taka, że rozgrzewa się do temperatury jąką ustawisz a termostat pokojowy steruje bardzo cichym wentylatorem wbudowanym w piec, który wyprowadza z niego potrzebną ilość ciepła. Piece, które masz obecnie będą bardzo często przegrzewały pomieszczenia i będzie niekomfortowo mieszkać. Piec dynamiczny za to pozostawi energię w sobie i w następnym cyklu grzania w nocnej taryfie pobierze mniej energii z sieci.

Dobrze będzie wykorzystać obecne mrozy i uruchomić ogrzewanie na tych piecach, które są i określić moc maksymalną potrzebną do ogrzania mieszkania. Pozwoli to na zakup piecy dynamicznych o odpowiednich mocach.

Twoje obliczenia co do kosztów ogrzewania mogą się zgadzać przy założeniu grzania obecnymi piecami. Przy dynamicznych w okresach przejściowych to zużycie będzie 50-70% niższe.

Przy dynamicznym piecu jak najbardziej możesz ustawić sobie niższą temperaturę w nocy i wyższą w dzień.

Edytowane przez Tomek B..

Domyślam się koszty ogrzewania będą bardzo duże na obecny stan więc zastanawiam się nad obniżka kosztów:

1. zrobić ocieplenie wewnętrzne mieszkania - wszystkie zewnętrzne ściany - plan wstępny: wełna mineralna (10-15cm + karton gips). Podobno wełna jest materiałem przepuszczającym powietrze wiec omijam problemy z wilgocią.

- Czy ktoś ma doświadczenia z tym? jakie są minusy takiego ocieplenia?

- Czy w łazience mogę to samo stosować (oczywiście odpowiednia płyta k/g)?

Witaj,

Najlepiej zapłacić te kilkaset zł za OZC [np. u forumowicza asolt ] żeby wiedzieć gdzie i jak docieplić to mieszkanie.

Wełna od wewnątrz - tak podobno unika się kondensacji pary wodnej pomiędzy ścianą a ociepleniem co może wystąpić przy dociepleniu od zewnątrz, ale po dołożeniu nowych okien warto od razu zamontować wentylację z rekuperatorem, żeby po uszczelnieniu mieszkania nie doszło do kondensacji wilgoci wewnątrz.

3. Jak najlepiej rozplanować grzanie? - jak stosujecie u siebie?

Czy wystarczy poniższy plan grzania by osiągać i trzymać odpowiednia temperaturę?

4. czy opłaca się zmiany na ogrzewanie gazowe piecem dwu-funkcyjnym? - koszty instalacji by wynosiło ok.12 tysięcy zl. ale wtedy był bym bardziej niezależny co do godzin grzania i bym wolał mocniej grzać w dzień niż w nocy jak się śpi. - Jakie koszty miesięczne na takie grzanie?

We Wrocławiu mieszkania w kamienicach ogrzewane są kotłami na ekogroszek, które stoją w piwnicach a na górę są poprowadzone rurki w otulinach - klienci mówią, że jest o połowę taniej niż gazem sieciowym.

Co do planu to jak napisałem na początku porządne OZC to podstawa, żeby cokolwiek obliczać.

Jeśli chodzi o wewnętrzne ocieplenie to najpierw sprawdź wentylację, można nawet pokusić się na obniżenie sufitów i umieścić tam system wentylacyjny, wtedy najlepiej sprawdziłoby się kanałowe urządzenie klimatyzacyjne, czyli pompa ciepła powietrze-powietrze..

Klimatyzator kanałowy to bardzo dobry pomysł - miałby grzanie i chłodzenie w jednym, do tego osobna instalacja do wentylacji z rekuperatorem i byłby komplet - przy dobrym dociepleniu to musi działać tanio i komfortowo tylko czy na aż taką nowoczesność inwestor jest gotowy [zwłaszcza gdy nasłucha się od fachowców starej daty, że to nie będzie działać] ?

Dzięki panowie za odpowiedzi,

Namówiliście mnie jednak do inwestycji nad piecami akumulacyjnymi, jednak dużo wygodniejsze i ciepło rozprowadzone w jest równomiernie w ciągu doby a nie będzie przypadków nagrzania nocą by w dzień było ciepło.

Dzięki za info o OZC, nie znalem tego - racja, zdecydowanie opłaca się, przed ocieplaniem wykonać dokładne pomiary + kamera termiczna by zobaczyć gdzie i jak ciepło ucieka.

Z tego co przeczytałem o OZC, wzory proste, policzyłem sobie ze w ciągu doby z największego pokoju po wykonaniu ocieplenia jaka planuje uciekłoby 40kW /dobę przy założeniu zewnętrznej temperatury -30st. i niegrzejących sąsiadów z każdej strony mając tylko +5st. (bez ocieplenia: 62kW/dobę), więc piec z akumulacja 40kW powinno wystarczyć (mam nadzieje) - dokładniejsze liczenia pokażą.

Niestety na klimatyzator kanałowy to mnie nie stać (budżet na remont niestety ograniczony), wiem ze to dobre rozwiązanie i bardziej równomierne ocieplenie + chłodzenie się przyda :D, bez wgłębiania w temat, wyszłoby pewnie minimum 20k zł za takie cacko razem z montażem itd., a do tego nie ma akumulacji ciepla, wiec w zestawie z piecami akumulacyjnymi to ponad 30k zł.

W mieszkaniu jakieś kraty wentylacyjne są, jak można dokładnie sprawdzić wentylacje w mieszkaniu, albo lepiej kto? Czy to kominiarz może to sprawdzić?

Znacie może jakieś (przystępne cenowo) systemy wentylacyjne z odzyskiwaniem ciepła do montażu do istniejącej kratki wentylacyjnej?

dzieki

Z tego co przeczytałem o OZC, wzory proste, policzyłem sobie ze w ciągu doby z największego pokoju po wykonaniu ocieplenia jaka planuje uciekłoby 40kW /dobę przy założeniu zewnętrznej temperatury -30st. i niegrzejących sąsiadów z każdej strony mając tylko +5st. (bez ocieplenia: 62kW/dobę), więc piec z akumulacja 40kW powinno wystarczyć (mam nadzieje) - dokładniejsze liczenia pokażą.

40 kWh bo o to chyba chodzi to daje srednią moc strat ok 1,67 kW, niby dla -30 oC i dla nie grzejących sąsiadów. Ja na to: to niemozliwe, wzory nie są az tak proste, obliczenia równiez, to co wyszło to tylko marzenia. Nie liczyłem jeszcze budynku w którym by było tak niskie projektowe obciązenie cieplne, a ten wcale nie wyglada na pasywny.

Dzięki panowie za odpowiedzi,

Namówiliście mnie jednak do inwestycji nad piecami akumulacyjnymi, jednak dużo wygodniejsze i ciepło rozprowadzone w jest równomiernie w ciągu doby a nie będzie przypadków nagrzania nocą by w dzień było ciepło.

Dzięki za info o OZC, nie znalem tego - racja, zdecydowanie opłaca się, przed ocieplaniem wykonać dokładne pomiary + kamera termiczna by zobaczyć gdzie i jak ciepło ucieka.

Niestety na klimatyzator kanałowy to mnie nie stać (budżet na remont niestety ograniczony), wiem ze to dobre rozwiązanie i bardziej równomierne ocieplenie + chłodzenie się przyda :D, bez wgłębiania w temat, wyszłoby pewnie minimum 20k zł za takie cacko razem z montażem itd., a do tego nie ma akumulacji ciepla, wiec w zestawie z piecami akumulacyjnymi to ponad 30k zł.

W mieszkaniu jakieś kraty wentylacyjne są, jak można dokładnie sprawdzić wentylacje w mieszkaniu, albo lepiej kto? Czy to kominiarz może to sprawdzić?

Znacie może jakieś (przystępne cenowo) systemy wentylacyjne z odzyskiwaniem ciepła do montażu do istniejącej kratki wentylacyjnej?

dzieki

Podejrzyj sobie piece z dynamicznym rozładowaniem na allegro bądź olx, używane z wyglądem jak nówki o mocach 4KW można mieć już za 600zł.

Co do wentylacji to po wewnętrznym ociepleniu będziesz jej bardzo potrzebował i jedyne co się może sprawdzić to obniżenie sufitów i rozprowadzenie wszystkich kanałów razem z podwieszanym rekuperatorem. Potraktuj to jak inwestycję, zmniejszy ona coroczne rachunki za ogrzewanie o 50% a komfort przy tym będziesz miał bardzo duży.

Jeśli budżet masz ograniczony to zrobiłbym właśnie tak, że ocieplając wewnętrzne ściany, obniżyłbym sufity i zrobił całą instalację wentylacyjną. Możesz wtedy zostawić te piece, które są i wymienisz je w miarę przypływu funduszy, chociaż 600zł za sztukę to nie jest aż tak dużo aby od razu wymienić wszystkie piece na dynamiczne.

Zacznij wszystko od wentylacji:

Zamawiaj centralę:

http://allegro.pl/vut-350-pe-ec-rekuperator-podwieszana-centrala-wen-i5531367324.html

Do tego 2 skrzynki rozdzielaczowe na nawiewy i wywiewy. Kanał główny 1600mm x np. 8 nawiewów (8 pomieszczeń), tak samo na wywiewy. Najlepiej zrobić w każdym pomieszczeniu nawiew i wywiew. Średnice kanałów nawiewno-wywiewnych 80mm.

Rekuperator z akcesoriami powinien się zmieścić w 7500zł reszta za montaż. myślę, że taki wydatek, który zmniejszy koszty ogrzewania o połowę wróci do Twojej kieszeni bardzo szybko i będzie za co kupić nawet nowe piece z dynamicznym rozładowaniem.

Masz okazję zrobić wszystko bardzo rozsądnie i z myślą o przyszłości, gdzie zapewne chciałbyś płacić mało za utrzymanie swojego mieszkania a koszt właśnie ogrzewania jest w tym największy.

Do tego kiedyś tam będziesz mógł na kanale głównym nawiewu założyć chłodnico-nagrzewnicę, pod którą podłączysz powietrzną pompę ciepła i będziesz ogrzewał mieszkanie 3-krotnie taniej niż piecami dynamicznymi. Przy okazji latem będziesz miał całe mieszkanie klimatyzowane.

o OZC czytałem trochę teorii i co moglem znaleźć na necie w ciągu 1-2h, wiec moje wyliczenia mogą być bardzo złe

straty tutaj był wyliczony na przykładzie jednego pokoju 40m2 -> 40kW/dobę. później policzyłem na cale mieszkanie 126m2 i wyszło w sumie 135kW/dobę.

wzory dla mnie proste (kiedyś lubiłem matmę) na podstawie wikipedii,

do moich wyliczeń założyłem λ=0.77 W/mK dla cegły; λ=0.04 W/mK dla wełny; oraz dla okien według starej normy U=1.7 [W/(m²·K)]

sufit i podłogę nie wiem z czego są wykonane, wiem ze jest parkiet i pewnie jakiś beton pod tym, wiec otrzymałem :

U [W/(m²·K)]Sciany z ociepleniem 15cm       0.225okna	                	1.7sufity i podlogi                1.424Ilosc okien:   6 x 3m2 =         18 m2 powierzchnia scian zewnetrznych: 35 m2powierzchnia scian do sasiadow: 117 m2powierzchnia mieszkania:        126 m2temp. pomieszczenia:            +20 stCtemp. zewnetrzna:               -30 stCtemp. sasiadow (boki):           +5 stCtemp. sasiadow (gora/dol):      +10 stC -- jednak jak teraz patrze w moich wzorach wyszło ze miałem większą wiarę na grzanie sąsiadów góra/dol.

Wszystkie pokoje wcześniej policzyłem oddzielnie tak by otrzymać wartości pojedynczego pieca, dla całości wyszły mi straty 141.7 kW/dobę, czyli +6kW/dobę - grube ściany miedzy pokojami.

Skoro to robisz na codzień, powiedz mi proszę jaki błąd mam przyjąć w moich obliczeniach (+20% ; +50%??? ; całkowicie źle?)

Dzięki,

o OZC czytałem trochę teorii i co moglem znaleźć na necie w ciągu 1-2h, wiec moje wyliczenia mogą być bardzo złe

straty tutaj był wyliczony na przykładzie jednego pokoju 40m2 -> 40kW/dobę. później policzyłem na cale mieszkanie 126m2 i wyszło w sumie 135kW/dobę.

wzory dla mnie proste (kiedyś lubiłem matmę) na podstawie wikipedii,

do moich wyliczeń założyłem λ=0.77 W/mK dla cegły; λ=0.04 W/mK dla wełny; oraz dla okien według starej normy U=1.7 [W/(m²·K)]

sufit i podłogę nie wiem z czego są wykonane, wiem ze jest parkiet i pewnie jakiś beton pod tym, wiec otrzymałem :

U [W/(m²·K)]
Sciany z ociepleniem 15cm       0.225
okna	                	1.7
sufity i podlogi                1.424

Ilosc okien:   6 x 3m2 =         18 m2 
powierzchnia scian zewnetrznych: 35 m2
powierzchnia scian do sasiadow: 117 m2
powierzchnia mieszkania:        126 m2

temp. pomieszczenia:            +20 stC
temp. zewnetrzna:               -30 stC
temp. sasiadow (boki):           +5 stC
temp. sasiadow (gora/dol):      +10 stC 

-- jednak jak teraz patrze w moich wzorach wyszło ze miałem większą wiarę na grzanie sąsiadów góra/dol.

Wszystkie pokoje wcześniej policzyłem oddzielnie tak by otrzymać wartości pojedynczego pieca, dla całości wyszły mi straty 141.7 kW/dobę, czyli +6kW/dobę - grube ściany miedzy pokojami.

Skoro to robisz na codzień, powiedz mi proszę jaki błąd mam przyjąć w moich obliczeniach (+20% ; +50%??? ; całkowicie źle?)

Dzięki,

Asolt zrozumiał, że straty które napisałeś dla jednego pomieszczenia są stratami za całe mieszkanie.

Przy rekuperacji straty będziesz miał rzędu 70kwh/dobę.

Rekuperator z akcesoriami powinien się zmieścić w 7500zł reszta za montaż. myślę, że taki wydatek, który zmniejszy koszty ogrzewania o połowę wróci do Twojej kieszeni bardzo szybko i będzie za co kupić nawet nowe piece z dynamicznym rozładowaniem.

Masz okazję zrobić wszystko bardzo rozsądnie i z myślą o przyszłości, gdzie zapewne chciałbyś płacić mało za utrzymanie swojego mieszkania a koszt właśnie ogrzewania jest w tym największy.

daje mi to do myślenia, niby zwiększa ratę kredytu gdzieś o 150zl, ale jeśli zmniejszy koszty licząc 30% odzysku o tyle samo :D

ile mogą wynieść koszty za montaż takiej instalacji?? przy 5 pomieszczeniach (korytarz mały nie będę wietrzył)

Do tego kiedyś tam będziesz mógł na kanale głównym nawiewu założyć chłodnico-nagrzewnicę, pod którą podłączysz powietrzną pompę ciepła i będziesz ogrzewał mieszkanie 3-krotnie taniej niż piecami dynamicznymi. Przy okazji latem będziesz miał całe mieszkanie klimatyzowane.

czy dobrze rozumiem ze to by było zamiast pieców dynamicznych?

Taniej niż piece dynamiczne, trochę sceptycznie do tego podchodzę. Taki system przecież nie ma kumulacji wiec by musiał używać droższy dzienny prąd.

Jakie koszty za takie cacko?

daje mi to do myślenia, niby zwiększa ratę kredytu gdzieś o 150zl, ale jeśli zmniejszy koszty licząc 30% odzysku o tyle samo :D

ile mogą wynieść koszty za montaż takiej instalacji?? przy 5 pomieszczeniach (korytarz mały nie będę wietrzył)

czy dobrze rozumiem ze to by było zamiast pieców dynamicznych?

Taniej niż piece dynamiczne, trochę sceptycznie do tego podchodzę. Taki system przecież nie ma kumulacji wiec by musiał używać droższy dzienny prąd.

Jakie koszty za takie cacko?

Ile będzie kosztował montaż 5 nawiewów i 5 wywiewów to nie wiem, trzeba zapytać sprzedającego rekuperator, czy zrobiłby to kompleksowo, myślę, że z minimalną wiedzą techniczną można to zrobić samemu, zamówić wszystkie graty i przy piwku połączyć wszystko ze sobą. Przy obniżonych sufitach masz sprawę banalnie prostą, firma robi Ci cały stelaż pod obniżony sufit a przez przykręceniem płyt gipsowych robisz całą instalację wentylacyjną (w jeden dzień).

To jest inwestycja polegająca na redukcji kosztów ogrzewania i jednocześnie komfortu mieszkania, z którego będziesz bardzo zadowolony.

W przypadku pompy ciepła, możesz to zostawić na późniejszy czas, na razie skoncentruj się nad ogrzewaniem piecami dynamicznymi. Nawet jeśli taki piec będzie o zbyt dużej mocy to nigdy nie przegrzeje pomieszczenia.

Przy dynamicznych piecach masz gwarancję 100% ogrzewania w nocnej taryfie przez cały sezon grzewczy.

Napisz do jasiek71, on Ci to wszystko zrobi i myślę, że za rozsądną cenę.

Wyprowadzenia mocowo-kablowe do piecy już masz więc instalacja tych z dynamicznym rozładowaniem będzie banalnie prosta.

Akurat ze samą instalacja grzejników i wyborem odpowiedniej mocy to sobie spokojnie poradzę, najwyżej poszukam jakieś dobre używki, i tak to zostanie montaż dopiero na następną zimę, bo wątpię by mi się udało przeprowadzić się przed końcem kwietnia do tego mieszkania.

Mocno mnie zaintrygowałeś tą wentylacją rekuperacyjną, zasadniczo "muszę to mieć", teraz tylko kwestia wygospodarowania na to kasy :D

Akurat ze samą instalacja grzejników i wyborem odpowiedniej mocy to sobie spokojnie poradzę, najwyżej poszukam jakieś dobre używki, i tak to zostanie montaż dopiero na następną zimę, bo wątpię by mi się udało przeprowadzić się przed końcem kwietnia do tego mieszkania.

Mocno mnie zaintrygowałeś tą wentylacją rekuperacyjną, zasadniczo "muszę to mieć", teraz tylko kwestia wygospodarowania na to kasy :D

Myślę, że jeśli chcesz płacić mniej przez resztę swojego życia to taka inwestycja nie powinna nawet podlegać dyskusji -tylko robić. Nawet jak kiedyś będziesz się przeprowadzał to będzie taki rodzynek na rynku mieszkaniowym ze względu na niski koszt utrzymania.

W Poznaniu mają duży wybór fajnych używanych piecy i z gwarancją:

http://allegro.pl/piec-akumulacyjny-2-7-kw-aeg-dimplex-gwarancja-i5670669532.html

Jeśli wiesz o co biega z samą instalacją tych piecy to zapewne będziesz też wiedział jak taki naprawić w przypadku przepalenia się grzałki, naprawa w zasadzie bardzo prosta.