Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wole oko dachowka braas rubin 13 v

mokry100

Recommended Posts

Nie wiem jak to jest układać na nokach , proszę o jakiś ewentualnie jakiś link.

Czy dobrze zrozumiałem?

Dachówkę zaczynam układać od środka wolego oka np dwa pasy a następnie pas okapu a póżniej cała reszta ?!

Czy jak dobrze wyłacę takie wole oko to dachówka nie bedzie się jeżyć ? A kiedy się stosuję dachówki 3\4 albo skośne bo słyszałęm ze nie którzy stosują je?a jeszcze inni szlifują dachówki?!

• Odpowiedzi 89
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Noki to ukryte obróbki i dotyczą kosza, komina, okna, ściany bocznej czasami tylko form podobnych do "wolego oka" , które nie można płynnie wprowadzić w połać. Obrazują to zdjęcia z wybranych moich realizacji. Pozdrawiam.

P1030198.jpg

P1010360.jpg

P1010383.jpg

P1000212.JPG

Natomiast odnośnie krycia "wolego oka" zaczyna się od tworzącej, następnie okap i zakrywa się jedną połowę a następnie drugą. Wszelkie docinki wykonuje się w pobliżu przejścia w połać zasadniczą. Szlifowanie w pewnych fragmentach konieczne. I tu kilka zdjęć obrazujących poszczególne fazy jednej z moich realizacji. Pozdrawiam.

P1010562.jpg

P1010557.jpg

P1010556.jpg

P1010571.jpg

P1010611.jpg

Edytowane przez Andrzej Wilhelmi

CNC nie posiadam , ale piłe i wyrzynarkę tak :) Coś wymyślę.

Dzięki wielkie za poprzednie informację, bardzo się przydały.

Jeszcze jedno pytanie!

Czy ktoś stosował dachówkę 3/4 na wolę oko albo mieszał je z całymi? Pomyślałem że jak ciężko będzie przejść całą dachówką z połaci głównej na wole oko to zastosuje dachówkę 3/4?! np. 4 pasy i dalej cała . Co o tym sądzicie?

Dziękuję Andrzeju za komplementy.Prawdziwie estetyczna geometria czoła wolego oka jest w zasadzie nie do wykreślenia na budowie (za duże niedokładności i zbyt skomplikowany sposób wykreślania).Czoło moich oczek nie podlega regułom znanych z literatury.

Ciechan ja robię konstrukcje ale nie układam dachówki.

To nie żadne komplementy, to fakt i szacunek dla Twojej wiedzy! Ty jesteś pasjonatem konstrukcji, a ja pokrycia, szczególnie karpiówką. Wracając do meritum nie ma potrzeby walczyć z idealną geometrią bo łuki tej formy lukarny wykładamy płaskimi dachówkami. I tu każą formę można wypracować o czym świadczą zdjęcia z moich realizacji. Oczywiście im dokładniej wykonamy podłoże tym łatwiej będzie przebiegało krycie. W przypadku gdy "wole oko" jest ulokowane na trójkątnej połaci (np. dach kopertowy) można w ogóle nie docinać dachówek gdyż uciekamy w naroże. Takie wykonanie obrazują zdjęcia z jednej z moich realizacji, akurat krycie w koronkę (trudniejsze). Pozdrawiam.

P1000859.jpg

P1000861.jpg

"Krycie "wolego oka" dachówką zakładkową to nieporozumienie. "

"Napisałeś: "zawężamy rozstaw łat pod cechy dachówki". Pod jakie cechy? "

Podstawowe cechy to format dachówki, jej kształt , minimalna i maksymalna w szerokości i długości krycia . Posiadając te dane możemy zaprojektować proste oczko ,które da się pokryć nie mając tej dachówki nigdy w ręce bez tracenia łat .

" Zapytam tylko czemu łaty nie chcą się normalnie układać i część kolegów zastępuje je prętami lub rurkami? Pozdrawiam."

Ponieważ kalenica oczka i połać główna są pod innym pochyleniem ale to nie jest dowodem na to ,że wole oczko jest oparte lub powinno być na stożku.

Przymknął bym "oczko" gdyby wierzchołek tego stożka wolego oka był kilka kilometrów za podstawą bo to byłby tylko minimalne zmniejszenie średnicy na kolejnych krążynach , wręcz nieodczuwalne .

Mamy odmienne zdania bo chyba inaczej rozpatrujemy ten problem :) Pozdrawiam

Co wcale nie oznacza, że rozpatrujemy go źle. Z uwagą czytam co piszesz i tak myślę, że każdy z nas to znaczy Ty , Docent i ja mamy po trochu rację:yes:. Można by rzec, że to taka akademicka dysputa.:wiggle: Ja wykonałem ponad 30 "wolich oczek" i form nawiązujących do nich w różnych pokryciach. Na bazie nabytego doświadczenia uważam, że najważniejszym jest jednak ostateczny efekt, który zadowala inwestora a nam daje satysfakcję z dobrze wykonanej pracy.:) Serdecznie Cię pozdrawiam.:bye: