Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wole oko dachowka braas rubin 13 v

mokry100

Recommended Posts

Gdybyś pochylił czoło "wolego oka" lub zastosował metodę traconych rzędów to tak. Natomiast gdy okap "wolego oka" jest równy to na tworzącej będzie największe zagęszczenie. Dlatego ważny jest kąt odchylenie tworzącej. Powinien mieć 12*. W przypadku gdy będzie więcej coraz trudniejsze staje się wykonanie płynnego przejścia w połać. Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 89
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam ponownie

Mam problem z tym wolim okiem z przodu domu!!!! Muszę go rozwiązać tylko jak !?

Mianowicie na przejściu dachówki z połaci gł. na wole oko dachówka na trzecim i kolejnym rzędzie podnosi się do góry. pierwszy rząd leży na desce czołowej i łacie , drugi na 2 łatach i na razie jest ok a trzeciemu już trzeba podkładać pod łatę i tak coraz więcej podkładać. Wole oko nie ma proporcji trochę brakuje1.3m do 6m, myślałem o zrobieniu kosza dookoła jak nie wyjdę z tego problemu!

Pomóżcie co zrobić!

Gdy zwiększa się ten kąt zacieśniają się łaty i w koronkę będzie łatwiej niż w łuskę. Natomiast pojawi się kąt graniczny (nie potrafię powiedzieć jaki), który uniemożliwi płynne przejście z łuku "wolego oczka" w połać zasadniczą. Wówczas pozostaje tylko wykonanie ostrego przejścia czyli kosza na nokach. W załączeniu kilka zdjęć z takich moich wykonań. Pozdrawiam.

P1010383.jpg

P1000221.JPG

P1000214.JPG

P1030198.jpg

P1010354.jpg

...co to jest "tworząca"? :)

Fachowo to odcinek łączący wierzchołek z dowolnym punktem podstawy w naszym przypadku czoła "wolego oka". Przesuwając np. żyłką po czole "wolego oka" uzyskamy "obraz" jego powierzchni. W najwyższym punkcie czyli na osi "wolego oka" tworząca utworzy z płaszczyzną połaci określony kąt. Dla typowego "wolego oka" ten kąt powinien wynosić 12*. Pozdrawiam.

Fachowo to odcinek łączący wierzchołek z dowolnym punktem podstawy w naszym przypadku czoła "wolego oka". Przesuwając np. żyłką po czole "wolego oka" uzyskamy "obraz" jego powierzchni. W najwyższym punkcie czyli na osi "wolego oka" tworząca utworzy z płaszczyzną połaci określony kąt. Dla typowego "wolego oka" ten kąt powinien wynosić 12*. Pozdrawiam.

hmmm, A czy B? bardziej rozumiem, że A, ale.....P1000214.jpg

Tworząca to "B"!:yes:. "A" to wysokość "wolego oka". Akurat to zdjęcie przedstawia formę lukarny nawiązującą tylko kształtem i to dość odlegle do "wolego oka". Z dużym trudem udało mi się wykonać to pokrycie. Pozdrawiam.

Rozstaw łat na 'wolim oku" zawsze jest mniejszy niż na połaci stąd łaty "idą" takim "esem". Mogą "iść" równolegle ale wówczas trzeba pochylić do przodu czoło 'wolego oka" lub zastosować metodę traconych rzędów. Pozdrawiam.

To są kanony sztuki dekarskiej. Układanie od tworzącej pozwala na idealne zgranie linii dachówek"wolego oka" z dachówkami połaci. To walor estetyczny niezmiernie istotny dla inwestora. Kolejna sprawa to docinanie dachówek, które następuje właśnie w okolicy przejścia łuku "wolego oka" w połać zasadniczą. To też walor estetyczny i oko ludzkie z trudnością te różnice wychwyci. W załączeniu zdjęcia z tego samego rodzaju krycia w koronkę. Trzy pierwsze pokazują wykonanie krycia krycia od strony połaci z docinaniem na tworzącej gdzie panuje totalny chaos. Do tego widać złe rozmierzenie łat na "wolim oku" i pofalowania na połaci. Dla porównania dwa ostatnie zdjęcia obrazują moje wykonanie. Pozdrawiam.

Obraz 814.jpg

Obraz 808.jpg

Obraz 1043.jpg

P1000859.jpg

P1000861.jpg

Wyprowadziłem sobie tworzącą z dachówek. Dalej szedłem na dól pierwszy rząd do połaci. I tu lekkie zdziwienie! Czy ma wyjść zawsze cała dachówka (ile rzędów dachówek na górze tyle na dole) czy może się zdarzyć np. ucięcie 5 cm dachówki . Pomyślałem też że może krzywo poprowadziłem tworzącą.Nie mam jak odmierzyć miarą górą na połaci i na dole przy wolim oku bo połać w kopertę!