mokry100 07.01.2016 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 problem w tym ze ten dom od poczatku buduje sam. A firmy dekarskie w mojej okolicy zajmuja sie prostymi dachami za wszelkie pomysly od czego zaczac poprawke, jak to wykonac wielkie dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.01.2016 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 No to się porwałeś z motyką na Słońce ale powodzenia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mokry100 08.01.2016 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 dzieki za wsparcie jakos musze to zrobic jak cos zrobie dam znac pozdrawiam i dziekuje za odzew pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciechan25 28.01.2016 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 (edytowane) WitamChciałbym pociągnąć temat wolego oka Jestem na etapie budowy dachu." nazwa projektu Dom w arbuzach z archonu" i tu mam kilka pytań odnośnie wolego oka. Czy wysokość deski czołowej 20cm to dużo? dla wolego oka z przodu domu ? Konstrukcja krokwiowa ,wym wolego oka h=1,3m l=5,5m ale zamierzam rozciągnąć Czy łaty na wolim oku wygina sie w jednej płaszczyźnie , czy w dwóch ? czy to może zależy od kształtu wolego oka? . Edytowane 28 Stycznia 2016 przez ciechan25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.01.2016 00:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Deska czołowa 20 cm dość szeroka. Przy wysokości 1,3 m rozejście 6,5 dla karpiówki. "Wole oko" to stożek więc wygięcie łat następuje w dwóch płaszczyznach. Z łatami może być trudno. "Wole oko" ma konkretne proporcje a cała reszta to formy zbliżone kształtem do niego. Podstawowa zasada to odchylenie tworzącej od połaci zasadniczej dachu o 12*. Chcąc sobie ułatwić krycie można pochylić czoło "wolego oka" ale to powoduje przesłonięcie i tak małego okna. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shl 30.01.2016 01:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 (edytowane) Robiłem sam cztery wole oka.Nie jestem dekarzem tylko z geometrii dobry byłem. Nie baw się w szablony drewniano-podobne tylko niech myślący murarz wieńcem ze szpilkami zakończy. Edytowane 30 Stycznia 2016 przez shl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciechan25 30.01.2016 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Na wole oko zastosuje łaty z deski 5na 1 cm namoczone, Czy wystarczy jedna taka łata czy wyginać i układać podwójnie? Nie dam rady rozciągnąć do 6,5m maksymalnie 5,8m bo z jednej strony jest kosz dachowy i chce 2 dachówki ułożyć już na łatach połaci głównej.Z przodu mam wole oko zrobione przez cieśle z płyty mpf gr,12cm na to krokwie a z tyłu duże łuk i słupy razem zalane betonem , na to krokwie . Czy linia która się tworzy przy układaniu dachówki w koronkę ma isc też na wolim oku równolegle ? bo widziałem ze nie którym wygina sie ku dołowi w taki łuk, czy to błednie układana dachówka , jaka przyczyna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.01.2016 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Szerokość łaty 4 cm, minimum dwie warstwy. Krycie "wolego oka" zaczyna się od tworzącej aby idealnie wpasować się w połać, a następnie wykonuje się okap. Wszelkie docinki wykonuje się w miejscu przejścia "wolego oka" w połać zasadniczą. Przy kryciu w koronkę wystąpi pewna trudność bo na dachówkach leżących na łacie (jest możliwość mocowania) układa się kolejny rząd dachówek (bez możliwości mocowania). W związku z tym, że układanie wykonuje się od tworzącej następuje zsuwanie się dachówek. Zjawisko to występuje aż do momentu ułożenia ostatniej dachówki stykającej się z dachówką z połaci zasadniczej. Proponuję wykonać kosz na nokach co pozwoli rozciągnąć czoło "wolego oka" aż do kosza. W załączeniu wybrane zdjęcia z jednej z moich realizacji, krycie w koronkę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 30.01.2016 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 "Wole oko" to stożek Mi się wydaje,że konstrukcja jest oparta na walcu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.01.2016 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Fajnie, że na pisałeś, że Ci się wydaje bo to się tylko tak wydaje. A czym różni się stożek od skośnej części walca? W celu zbliżenia się do walca i ułatwienia wykonania krycia, pochyla się do przodu czoło "wolego oka". Gdy wychylenie jest tak duże, że rozstaw łat na "wolim oku" jest taki sam jak na połaci zasadniczej wówczas łaty układają się tak jak na walcu i krycie jest znacznie łatwiejsze. Innym sposobem jest gubienie jednego lub dwóch pierwszych rzędów dachówek. Ten sposób jest dość popularny przy kryciu dachówką zakładkową lub blachodachówką panelową. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 30.01.2016 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Andrzeju profil wolego oka tworzą trzy walce a nie stożek. Te walce pod pewnym kątem wpadają w połać dachu . Nie wiem czy mnie zrozumiałeś Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 30.01.2016 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Przy stożku przejście kosza byłoby nieestetyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.01.2016 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Odpowiedz proszę na moje pytanie: czym się różni stożek od skośnie zaciętego walca? Napisałem Ci uzasadnienie czemu jest trudno montować łaty a na walcu nie ma żadnych trudności. Gdyby był walec docinalibyśmy równolegle dachówki a tak docinamy po skosie. To jest stożek! Serdecznie Cię pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 30.01.2016 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Najwłaściwszą konstrukcją wolego oka jest konstrukcja oparta na powierzchni wygiętej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.01.2016 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Oczywiście, ale czyż nie jest dla niej podstawą powierzchnia stożka. Serdecznie pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 30.01.2016 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 (edytowane) Prawie.W konstrukcji stożkowej promienie krzywizn maleją co nie jest korzystne .Konstrukcja oparta na powierzchni walcowej lub wygiętej jest pod tym względem lepsza. Edytowane 30 Stycznia 2016 przez docent56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.01.2016 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 (edytowane) Oczywiście ale zawężając rozstawy łat na tej powierzchni sprowadzamy ją do powierzchni stożkowej. Napisałem jakie myki się robi aby zbliżyć ją do walca. Gdy staramy się trzymać walca w górnej części "wole oko" staje się "rozlazłe". Pozdrawiam. Edytowane 30 Stycznia 2016 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 31.01.2016 04:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 "Oczywiście ale zawężając rozstawy łat na tej powierzchni sprowadzamy ją do powierzchni stożkowej" Wręcz przeciwnie,unikamy tego.Zwężamy rozstaw łat pod cechy dachówki,którą będziemy kryć,Konstrukcja stożkowa pod dachówkę zakładkową to nieporozumienie . "Napisałem jakie myki się robi aby zbliżyć ją do walca." Po co Chcesz robić konstrukcję stożkową z góry spisaną na straty i próbować ją podciągnąć pod walec ? "Gdy staramy się trzymać walca w górnej części "wole oko" staje się "rozlazłe" " Moim skromnym zdaniem bardziej poprawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 31.01.2016 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Oczywiście, ale czyż nie jest dla niej podstawą powierzchnia stożka. Serdecznie pozdrawiam. Nie,bez względu na to gdzie znajduje się wierzchołek tego stożka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 31.01.2016 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Krycie "wolego oka" dachówką zakładkową to nieporozumienie. Pokrycia przynależne tej formie to strzecha, wiór osikowy, łupek drewniany, łupek naturalny i w ostateczności karpiówka. Napisałeś: "zawężamy rozstaw łat pod cechy dachówki". Pod jakie cechy? Zawężamy po to aby ilość rzędów na "wolim oku" odpowiadała ilości rzędów na połaci zasadniczej albo tak jak napisałem wcześniej pochylamy czoło lub stosujemy metodę traconych rzędów. Mamy zatem zupełnie różne zdania w tej kwestii. Pozwolę sobie pozostać przy swoim zdaniu. Zapytam tylko czemu łaty nie chcą się normalnie układać i część kolegów zastępuje je prętami lub rurkami? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts