ciechan25 31.01.2016 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Nie wiem jak to jest układać na nokach , proszę o jakiś ewentualnie jakiś link.Czy dobrze zrozumiałem?Dachówkę zaczynam układać od środka wolego oka np dwa pasy a następnie pas okapu a póżniej cała reszta ?! Czy jak dobrze wyłacę takie wole oko to dachówka nie bedzie się jeżyć ? A kiedy się stosuję dachówki 3\4 albo skośne bo słyszałęm ze nie którzy stosują je?a jeszcze inni szlifują dachówki?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 31.01.2016 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Noki to ukryte obróbki i dotyczą kosza, komina, okna, ściany bocznej czasami tylko form podobnych do "wolego oka" , które nie można płynnie wprowadzić w połać. Obrazują to zdjęcia z wybranych moich realizacji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 31.01.2016 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 (edytowane) Natomiast odnośnie krycia "wolego oka" zaczyna się od tworzącej, następnie okap i zakrywa się jedną połowę a następnie drugą. Wszelkie docinki wykonuje się w pobliżu przejścia w połać zasadniczą. Szlifowanie w pewnych fragmentach konieczne. I tu kilka zdjęć obrazujących poszczególne fazy jednej z moich realizacji. Pozdrawiam. Edytowane 31 Stycznia 2016 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciechan25 31.01.2016 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Bardzo fajne zdjęcia.Zauważyłem że zastosował Pan dachówkę okapową wentylacyjną ! czy na wszystkich wolich okach należy ja stosować? konieczna jest ta wentylacja, przecież dachówka karpiówka nie jest szczelna wiatr tam sie dostanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciechan25 01.02.2016 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Przęśle parę fotek . Tak lepiej się rozmawia . Będzie trudno te wole oczy wyłożyć karpiówką w koronkę? na czym szczególnie się skupić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciechan25 01.02.2016 00:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=345396&d=1454284627 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=345397&d=1454284730 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.02.2016 02:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 To pewnie jakieś wstępne próby?Zawsze stosuję takie dachówki okapowe na "wolin oku" aby zapewnić pod tą połacią poprawną wentylację. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciechan25 01.02.2016 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Mam w planach zrobić stelaż z łat 4x1cm na to deskowanie z płyt osb . Na to membrana dachowa kotrłaty i łaty 4x1cm dwie warstwy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 01.02.2016 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 http://www.e-dach.pl/zdjecia-dachow/konstrukcja-wolego-oka-2653/dsc07765-40285.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 01.02.2016 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 http://www.e-mieszkanie.pl/zdjecia-mieszkan/dachy45-10586/zdjecie-1-51069.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciechan25 02.02.2016 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 (edytowane) Super dopasowane docent 56 A jak wyciąć deskę czołową?. Na zdjęciach wygląda jak z fabryki elegancko równo .Czy to robić na "ziemi" od jakiegoś szablonu i później mocować , czy wycinać bezpośrednio na wolim oku ? Edytowane 2 Lutego 2016 przez ciechan25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 02.02.2016 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 U mnie nie ma "dopasowane".Wszystkie elementy wolego oka są zaprojektowane i zwymiarowane.Deskę czołową i profil z oknem wycinam na CNC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.02.2016 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 "Wole oko" ma określoną geometrię. Można to bardzo dokładnie narysować. "docent" to profesjonalista i pedant w każdym calu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciechan25 04.02.2016 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 CNC nie posiadam , ale piłe i wyrzynarkę tak Coś wymyślę. Dzięki wielkie za poprzednie informację, bardzo się przydały. Jeszcze jedno pytanie! Czy ktoś stosował dachówkę 3/4 na wolę oko albo mieszał je z całymi? Pomyślałem że jak ciężko będzie przejść całą dachówką z połaci głównej na wole oko to zastosuje dachówkę 3/4?! np. 4 pasy i dalej cała . Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 04.02.2016 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Dziękuję Andrzeju za komplementy.Prawdziwie estetyczna geometria czoła wolego oka jest w zasadzie nie do wykreślenia na budowie (za duże niedokładności i zbyt skomplikowany sposób wykreślania).Czoło moich oczek nie podlega regułom znanych z literatury.Ciechan ja robię konstrukcje ale nie układam dachówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.02.2016 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 To nie żadne komplementy, to fakt i szacunek dla Twojej wiedzy! Ty jesteś pasjonatem konstrukcji, a ja pokrycia, szczególnie karpiówką. Wracając do meritum nie ma potrzeby walczyć z idealną geometrią bo łuki tej formy lukarny wykładamy płaskimi dachówkami. I tu każą formę można wypracować o czym świadczą zdjęcia z moich realizacji. Oczywiście im dokładniej wykonamy podłoże tym łatwiej będzie przebiegało krycie. W przypadku gdy "wole oko" jest ulokowane na trójkątnej połaci (np. dach kopertowy) można w ogóle nie docinać dachówek gdyż uciekamy w naroże. Takie wykonanie obrazują zdjęcia z jednej z moich realizacji, akurat krycie w koronkę (trudniejsze). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 04.02.2016 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 "Krycie "wolego oka" dachówką zakładkową to nieporozumienie. " "Napisałeś: "zawężamy rozstaw łat pod cechy dachówki". Pod jakie cechy? " Podstawowe cechy to format dachówki, jej kształt , minimalna i maksymalna w szerokości i długości krycia . Posiadając te dane możemy zaprojektować proste oczko ,które da się pokryć nie mając tej dachówki nigdy w ręce bez tracenia łat . " Zapytam tylko czemu łaty nie chcą się normalnie układać i część kolegów zastępuje je prętami lub rurkami? Pozdrawiam." Ponieważ kalenica oczka i połać główna są pod innym pochyleniem ale to nie jest dowodem na to ,że wole oczko jest oparte lub powinno być na stożku. Przymknął bym "oczko" gdyby wierzchołek tego stożka wolego oka był kilka kilometrów za podstawą bo to byłby tylko minimalne zmniejszenie średnicy na kolejnych krążynach , wręcz nieodczuwalne . Mamy odmienne zdania bo chyba inaczej rozpatrujemy ten problem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.02.2016 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Co wcale nie oznacza, że rozpatrujemy go źle. Z uwagą czytam co piszesz i tak myślę, że każdy z nas to znaczy Ty , Docent i ja mamy po trochu rację. Można by rzec, że to taka akademicka dysputa. Ja wykonałem ponad 30 "wolich oczek" i form nawiązujących do nich w różnych pokryciach. Na bazie nabytego doświadczenia uważam, że najważniejszym jest jednak ostateczny efekt, który zadowala inwestora a nam daje satysfakcję z dobrze wykonanej pracy. Serdecznie Cię pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciechan25 09.02.2016 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Mam jeszcze jedno pytanie!Czy rozstaw łat na wolim oku jest stały? m czyli jak podziele długość oka przez ilość pól łat na połaci głównej to wyjdzie wymiar! i ten wymiar nie zmienia się od środka oka do łąt na połaci głównej ?! czy dobrze mówie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młotek 09.02.2016 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 (edytowane) Zmienia się.w zależności od mozliwości pokrycia. Edytowane 9 Lutego 2016 przez młotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts