Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka pompa ciepła?

Kodzak

Recommended Posts

Witam

Temat jakich są miliony, i tyle też przeczytałem, ale nadal nie mogę zdecydować się na wybór pompy ciepła. Proszę zatem o radę bardziej doświadczonych forumowiczów.

Więc zostałem szczęśliwym posiadaczem starego domu z niemieckiej cegły, który jest do całkowitego remontu. Właśnie jestem na etapie wyboru ogrzewania do domku i tu moje pytanie. Jaką powietrzną pompę ciepła polecacie i czy wystarczy ona jako jedyne źródło grzewcze? Mój wybór waha się miedzy pompami marki Panasonic, Daikin i Atlantic.

W domu zainstalowane będzie tylko ogrzewanie podłogowe. Więc wszystkie deski z podłogi zostaną zerwane i ułożona będzie folia, styropian itd.. Strop jest drewniany, ociepliłem go wełną grubości 15cm. Dach został wymieniony i planuję tam włożyć 25-30cm wełny. Zostały wymienione też stare drewniane okna na plastikowe. Mury mają grubość półtorej cegły i na razie nie będę ich ocieplał.

- powierzchnia domu 128m2,

- powierzchnia ogrzewania podłogowego 117m2

- w domu będą mieszkały cztery osoby,

- razem z inwestycją w pompę ciepła planuje założyć instalację fotowoltaiczną o mocy 6-8KW.

Zacznij od zlecenie policzenia OZC domu po modernizacji. Potem dopiero możesz dobierać moc pompy. Jeśli zostanie prawidłowo dobrana powinna wystarczyć na ogrzanie c.o. i c.w.u. Najlepiej jakby od początku koordynowała Ci to firma instalatorska.

Co do marek, jakie wymieniłeś to ja sam mam największe doświadczenie z Panasonic i tą pompę mogę Ci śmiało polecić.

Podłączam się pod temat, ponieważ również mam problem z wyborem pompy... jednak powyższa odpowiedź nie wyczerpuje tematu, ponieważ niezbędną moc mam już wyliczoną przez firmy.

Cały czas, myślę, dwoję się i troję i nadal nie wiem jaką decyzję podjąć. Liczę, że może ktoś z Was zna lepiej temat pomp ciepła i pomoże mi rozwiązać mój problem.

Mianowicie, stoję przed wyborem między dwoma pompami ciepła, które zaproponowano mi do mojego domu 160 mkw., parter plus poddasze. Jedna pompa to produkt znanej firmy Mitsubishi, model Zubadan 14kW CO + CWU 300ltr. Koszt jej zakupu wraz z montażem to aż 32 900zł. Natomiast druga pompa to produkt lokalnej, małopolskiej firmy Wentim o takich samych parametrach, natomiast dwukrotnie niższej cenie 15 999zł.

Różnica w cenach jest znacząca, jednak jak porównać i zadecydować w przypadku kiedy do wyboru mam pompę znanej firmy i lokalnej? Podpowiedzcie proszę na co zwrócić uwagę i jaką Wy podjęlibyście decyzję na moim miejscu.

Wszystkie powyższe pc są dobre .

Ważny jest realny dostęp do serwisu (sprawna pomoc w nastawach ) przyjazny panel sterowania ( sterowanie przez internet ).

Ten wetim to tylko z nazwy to samo co Mitsubishi

Cena odzwierciedla różnicę .

Chociaż proste nie znaczy złe .

Edytowane przez fachman19

Podłączam się pod temat, ponieważ również mam problem z wyborem pompy... jednak powyższa odpowiedź nie wyczerpuje tematu, ponieważ niezbędną moc mam już wyliczoną przez firmy.

Cały czas, myślę, dwoję się i troję i nadal nie wiem jaką decyzję podjąć. Liczę, że może ktoś z Was zna lepiej temat pomp ciepła i pomoże mi rozwiązać mój problem.

Mianowicie, stoję przed wyborem między dwoma pompami ciepła, które zaproponowano mi do mojego domu 160 mkw., parter plus poddasze. Jedna pompa to produkt znanej firmy Mitsubishi, model Zubadan 14kW CO + CWU 300ltr. Koszt jej zakupu wraz z montażem to aż 32 900zł. Natomiast druga pompa to produkt lokalnej, małopolskiej firmy Wentim o takich samych parametrach, natomiast dwukrotnie niższej cenie 15 999zł.

Różnica w cenach jest znacząca, jednak jak porównać i zadecydować w przypadku kiedy do wyboru mam pompę znanej firmy i lokalnej? Podpowiedzcie proszę na co zwrócić uwagę i jaką Wy podjęlibyście decyzję na moim miejscu.

Nie ma takiej opcji aby pompa wentim miała takie parametry jak zubadan. Na papierze w Polsce może mieć miarodajne jest potwierdzenie EHPA ale raczej ta pompa nie będzie miała. Gdzie jest wyprodukowana, jaka sprężarka, jaki COP wg EN14577.

Podłączam się pod temat, ponieważ również mam problem z wyborem pompy... jednak powyższa odpowiedź nie wyczerpuje tematu, ponieważ niezbędną moc mam już wyliczoną przez firmy. .....

.

Tak to tylko sie Tobie zdaje ze masz wyliczoną moc pompy, jezeli dom jest nowy i ma 160 m2 i jest standartowo ocieplony (standartowo obecnie) to pompa 14 kW jest przewymiarowana 2-2,5 krotnie, gdyz projektowe obciązenie cieppne tego budynku to 6-7,5 kW.

Tak to tylko sie Tobie zdaje ze masz wyliczoną moc pompy, jezeli dom jest nowy i ma 160 m2 i jest standartowo ocieplony (standartowo obecnie) to pompa 14 kW jest przewymiarowana 2-2,5 krotnie, gdyz projektowe obciązenie cieppne tego budynku to 6-7,5 kW.

idąc dalej jeżeli obciążenie cieplne wynosi 6kW to wystarczy PC 5kW + grzałeczka . Dobrze działa i tania

• 2 weeks później...
Witam

Temat jakich są miliony, i tyle też przeczytałem, ale nadal nie mogę zdecydować się na wybór pompy ciepła. Proszę zatem o radę bardziej doświadczonych forumowiczów.

Więc zostałem szczęśliwym posiadaczem starego domu z niemieckiej cegły, który jest do całkowitego remontu. Właśnie jestem na etapie wyboru ogrzewania do domku i tu moje pytanie. Jaką powietrzną pompę ciepła polecacie i czy wystarczy ona jako jedyne źródło grzewcze? Mój wybór waha się miedzy pompami marki Panasonic, Daikin i Atlantic.

W domu zainstalowane będzie tylko ogrzewanie podłogowe. Więc wszystkie deski z podłogi zostaną zerwane i ułożona będzie folia, styropian itd.. Strop jest drewniany, ociepliłem go wełną grubości 15cm. Dach został wymieniony i planuję tam włożyć 25-30cm wełny. Zostały wymienione też stare drewniane okna na plastikowe. Mury mają grubość półtorej cegły i na razie nie będę ich ocieplał.

- powierzchnia domu 128m2,

- powierzchnia ogrzewania podłogowego 117m2

- w domu będą mieszkały cztery osoby,

- razem z inwestycją w pompę ciepła planuje założyć instalację fotowoltaiczną o mocy 6-8KW.

witaj,

przekleję mój post :

odnośnie wyboru PC-miałem podobny problem. Ze względu na grzejniki i przeciętne ocieplenie budynku , brałem pod uwagę modele HT -wchodził w grę Daikin i Panas.

Zacząłem czytać o obu modelach w/w firm. Zrobiłem zestawienie (tabelkę) i porównałem parametry .Wyszło mi ,że Panas do 45 st ma takie same średnie COP jak Daikin , im wyżej wzrost był na korzyść Daikina (ok 7-10%).Wiedziałem ,że max 55 st potrzebuję ,by ogrzać dom (obserwacje na piecu węglowym).

Przeważył Panas, ponieważ :

-miał niższą cenę (dużo ) , dla moich parametrów wystarczył T-cap 9kW , a dla Daikina musiał bym brać tylko HT (LT porażka z COP)

-miał stałą wydajność do -15 (mieszkam na południowym zachodzie i u nas jest niezbyt często taka temp ) , mam awaryjnie piec węglowy+grzałki 9kw w PC

-pytałem o części zamienne np. sprężarka w panasie 2000pln , a u Daikina ok 5000pln

PC uruchomiłem 4.2015 , mogę dodać ,że mam lepsze parametry COP od katalogowych ok 5-10% , moc przy -10 st osiągnąłem trwale 10-10,5kW (mam foty).

Miałem pewne perturbacje z instalacją (myślałem ,że z PC) , ale teraz jest git.

Mam max temp 45 st -spodziewałem się 50-55st (miłe zaskoczenie)

Uważam ,że dobrze wybrałem -do tej pory koszty od 9.2015 do teraz to ok 1270pln

Też brałem pod uwagę Zubadana , natomiast przy wyższych temperaturach wody miał gorsze parametry od D i P .Ja na Twoim miejscu porównał bym COP wzgl temp grzewczej dla tych samych mocy oraz warunków pomiarowych (norma)-wyjdzie Ci wtedy jasno jakie są różnice , a marka/serwis/gwarancja/koszt części -to są sprawy subiektywne.

pozdrawiam

Każdy typ pompy ciepła ogrzeje dom, jeśli samo urządzenie jest dobrze dobrane. Co do marek to tak jak pisałem ja największe doświadczenie mam z Panasonic i chwalę sobie te urządzenia. Pamiętajcie tylko, że pompy gruntowe są jednak wydajniejsze na dzień dzisiejszy (oczywiście zależy to od regionu kraju) choć też droższe.

Witam,

Dobór pompy ciepła powinien zostać przeprowadzony przez wykwalifikowanego instalatora. Ze swojej strony polecam kontakt z instalatorem współpracującym z marką Buderus. Ich wyszukiwarkę można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl/kontakty/autoryzowani-serwisanci.html. Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Witam,

Dobór pompy ciepła powinien zostać przeprowadzony przez wykwalifikowanego instalatora. Ze swojej strony polecam kontakt z instalatorem współpracującym z marką Buderus. Ich wyszukiwarkę można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl/kontakty/autoryzowani-serwisanci.html. Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

nie rozumiem idei płatnych profili na forum. tzn. rozumiem, że redakcja czy wydawnictwo zarabia, ale... mamy np. profil przedstawiciela KAN w dziale "Ogrzewanie". dla mnie wzór płatnego profilu - ma logo firmy przy każdej wypowiedzi, ale w każdej wypowiedzi coś doradza i pisze zgodnie z tematem. natomiast porada typu "skontaktuj się z przedstawicielem" to kiepska porada i przeczy idei publicznego forum. po co takie coś użytkownikom czy czytelnikom forum?

Akurat PC PW ma taką cechę ,że w pewnym zakresie temperatur jest znacznie przewymiarowana .Gdy spada obciążenie to gwałtownie rośnie moc PC

Tak, ale dobieranie pompy na 100% przy -8*C, jak było sugerowane, spowoduje że przy tej temperaturze już trzeba by grzać 24h/dobę. Nawet przy 0*C dalej ciężko będzie się zmieścić tylko w taniej taryfie.

Tak, ale dobieranie pompy na 100% przy -8*C, jak było sugerowane, spowoduje że przy tej temperaturze już trzeba by grzać 24h/dobę. Nawet przy 0*C dalej ciężko będzie się zmieścić tylko w taniej taryfie.

Pooglądaj wykresy mocy pompy i dane statystyczne dotyczące temperatur . Można wyciągnąć ciekawe wnioski .

Dla 0 *akurat idealnie wystarczy tania taryfa Większa moc i niższe zapotrzebowanie , A to znaczna część sezonu grzewczego .

Pamiętajcie tylko, że pompy gruntowe są jednak wydajniejsze na dzień dzisiejszy (oczywiście zależy to od regionu kraju) choć też droższe.

zgadza się, ale za bezpieczeństwo i pewność grzania w takie mrozy jak mieliśmy w styczniu (na szczęście dla niektórych dosć krótkie), trzeba dopłacić. na nasz klimat do co zdecydowanie pompa grutnowa. powietrzna jedynie cwu

• 3 weeks później...
nie rozumiem idei płatnych profili na forum. tzn. rozumiem, że redakcja czy wydawnictwo zarabia, ale... mamy np. profil przedstawiciela KAN w dziale "Ogrzewanie". dla mnie wzór płatnego profilu - ma logo firmy przy każdej wypowiedzi, ale w każdej wypowiedzi coś doradza i pisze zgodnie z tematem. natomiast porada typu "skontaktuj się z przedstawicielem" to kiepska porada i przeczy idei publicznego forum. po co takie coś użytkownikom czy czytelnikom forum?

Witam,

Głównym zadaniem konsultanta marki Buderus jest udzielanie merytorycznego wsparcia lecz w przypadku awarii lub problematycznych zagadnień związanych z ustawieniami urządzeń polecam jednak kontakt ze specjalistami, którzy postarają się rozwiązać problem i wyjaśnić wszelkie wątpliwości.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus