Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyciszenie ściany - prośba o radę

Recommended Posts

Witam,

Jestem wieloletnim czytelnikiem forum, ale dopiero niedawno postanowiłam się zarejestrować. Przyszedł czas na pierwsze pytania. Mianowicie, chodzi mi o wygłuszenie ściany przed sąsiadem. Remontujemy bliźniaka z lat 60. Z sąsiadem łączy nas ściana z cegły - mur na szerokość 24cm (jest to nowo wybudowana część wiatrołapu). Na tą chwilę słychać dosłownie wszystko, każde słowo i każdy krok za ścianą. Proszę o radę czym mogę wygłuszyć kawałek klatki schodowej w wiatrołapie- około 12m2. Zaznaczę przy tym, że mamy bardzo niewiele miejsca. Szerokość schodów na tą chwilę wynosi 100cm. Każdy zabrany cm to strata na szerokości przy wnoszeniu np. mebli itp.

Proszę o opinię czy warto postąpić wg poniższej recepty.

Mur mam surowy - bez tynku. Na to chcemy dać warstwę kleju MAPEI P9 do tego przykleic matę AKU-PR 140 o grubości 3cm po czym kolejną warstwę kleju MAPEI P9 z siatką podtynkową i na to płyta GK. Czy taka izolacja pomoże? Czy znacie może jakieś inne sposoby, które nie będą zabierały centymetrów? Na allegro są maty kałczukowe i pianki samoprzylepne, tylko co wybrać, kompletnie się na tym nie znam...

Pomóżcie proszę

Zacytuję fragment artykułu

"

Innym sposobem na podwyższenie izolacyjności akustycznej przegrody jest zastosowanie folii dźwiękoizolacyjnej – oczywiście tylko takiej, której właściwości są potwierdzone atestem. Przykleja się ją do ściany specjalnym klejem do PCW lub mocuje mechanicznie. Żadne inne rozwiązanie nie pozwala na użycie tak cienkiej warstwy izolacji – folia w połączeniu z ekranem wypełnionym wełną mineralną i obłożonym jedną warstwą płyt to okładzina grubości poniżej 7 cm, która zwiększa izolacyjność przegrody nawet o 30 dB.

Montaż izolacji akustycznej

Dźwięki są przenoszone nie tylko bezpośrednio przez ekran izolujący, ale też obwodowo – przez miejsca zamocowania profili do ścian. Dlatego końcowy efekt zależy od odpowiednio skręconej konstrukcji i prawidłowego uszczelnienia styków.

Po wytyczeniu miejsca montażu profili stalowych UD przycina się je i podkleja paskami taśmy akustycznej – dopiero wtedy można je przykręcić do podłogi i do sufitu. Następnie do izolowanej ściany mocuje się w odpowiednich rozstawach łączniki bezpośrednie ES. Wszystkie łączniki przed przykręceniem muszą być podklejone taśmą, inaczej staną się mostkami przenoszącymi drgania pomiędzy ściana, a okładziną ekranu. W przygotowany ruszt wstawia się profile CD i skręca je z łącznikami ES. Najważniejszym etapem prac jest staranne ułożenie materiału izolacyjnego – musi szczelnie wypełniać przestrzeń między profilami i za nimi. Zaizolowaną konstrukcję obudowuje się okładziną z płyt gipsowo-kartonowych lub gipsowo-włóknowych. Aby na stykach ekranu z sufitem i ze ścianami bocznymi nie pojawiały się pęknięcia, umieszcza się tam paski taśmy poślizgowej. Ostatnim elementem jest zaszpachlowanie spoin między płytami."

• 1 month później...
Typowym sposobem wygłuszenia ściany jest wykonanie przedsciani gr 5 cm , profile stalowe lub drewniane nie powinny sie stykać ze ściana sąsiada, mocuje sie je tylko do podłogi i stropu. W ściance układa się wełne w płytach gr min 3-5 cm, na wszystko płyty gipsowo kartonowe. Przestrzeń niestety zmniejszy sie o 8-10 cm ale jest to pewne rozwiązanie izolacji. http://www.dreslerstudio.pl

• 4 weeks później...

Podbijam temat. Proszę o radę jak skutecznie wygłuszyć ścianę w przypadku gdy za ścianą słyszę łazienkę sąsiada (szum wody, stukania-pukania w wannie, pracująca pralka - bardzpo uciążliwe). Dodam że nie mogę zabudować przedścianką z gk, gdyż nie mam na to miejsca, mogę co najwyżej coś przykleić coś do ściany, przy czym maksymalna całkowita grubość wykończona takiej doklejonej izolacji jaka wchodzi w grę to 3cm.

Szczerze mówiąc najbardziej kusi mnie korek izofon( łatwość montażu i dobry efekt wizualny), ale boję się że nic nie da i tylko niepotrzebnie wydam pieniądze.

• 4 weeks później...

... ja ostatnio do projektu wnętrza szukałem paneli 3D, co prawda bardziej pod kątem estetyki, ale znalazłem panele z " gęstej pianki poliuretanowej ". Wg informacji na stronie producenta, posiadają : " Klasa pochłaniania B, czyli materiał bardzo dobrze pochłanianiający dźwięk w szerokim zakresie częstotliwości. "

- może ( przy braku miejsca ) tędy droga ( !? ), a że firma jest polska, to śmiało polecam :

http://fluffo.pl/

• 3 weeks później...

No to napiszę. Wyciszyłam tak jak pisałam wcześniej. Tj. na surowy mur daliśmy warstwę kleju do przyklejania wełny. Na klej przykleiliśmy matę AKU-PR 140 o grubości 3cm po czym daliśmy kolejną warstwę kleju z siatką podtynkową. Na koniec płyta GK - bez profili. Na tą chwilę widać - a raczej słychać, że efekt jest pozytywny. Co prawda jeszcze się nie wprowadziliśmy - nadal wykończeniówka - ale już teraz zdecydowanie mniej słychać sąsiada. Jak pownosimy meble i urządzimy się na dobre to będzie jeszcze lepiej :)

Straciliśmy około 5cm z grubości ściany więc nie ma tragedii :)