Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Docieplenie domu - kilka pytań

Melmack

Recommended Posts

Witam

Stanąłem przed koniecznością docieplenia domu - obecny komfort termiczny w stosunku do ilości spalanego opału jest wysoce niezadowalający.

Dom to typowy klocek z epoki późnego Gierka o powierzchni 200 m2.

Ściana zewnętrzna składa się z 3 warstw: 12 cm cegły, 1 cm pustki powietrznej i 25 cm pustaka żużlobetonowego.

Parter jest ocieplony 5 cm styropianu, piętro - niczym. Dom ogrzewany kotłem podajnikowym 17 kW na ekogroszek.

W chwili obecnej przy zużyciu ekogroszku w ilości 45 kg na dobę i średniej temperaturze na zewnątrz -5C, na parterze udaje się utrzymać temperaturę 20C, na piętrze 18C.

Zatem jak widać - szału nie ma :(

Oczywiście przeglądałem już internet by zorientować się ogólnie w temacie; jednakże po drodze nasunęło mi się kilka pytań, stąd ten post:

1. Jaką grubość ocieplenia dobrać do takiego hangaru jak mój dom? Zakładam, że użyję styropianu grafitowego i będę docieplał z zewnątrz.

Czy 10 cm jest wystarczające, czy też lepiej użyć 12 cm, a może nawet 15?

2. Czy przy docieplaniu ma znaczenie jak wentylowana jest pustka powietrzna w ścianie (słabo / mocno)?

Czy w tym drugim przypadku docieplenie z zewnątrz nie da spodziewanych efektów ?

3. Jeżeli odpowiedź na pytanie 2 jest twierdząca, to w jaki sposób można sprawdzić siłę wentylacji pustki?

4. Czy ktoś ocieplał podobny dom i może podzielić się doświadczeniami, tak abym nie popełnił jakichś poważnych błędów ?

Będę wdzięczny za odpowiedzi; gdyby trzeba było jeszcze podać jakieś szczegóły to oczywiście dostarczę.

Pozdrawiam

Melmack

Witam

Stanąłem przed koniecznością docieplenia domu - obecny komfort termiczny w stosunku do ilości spalanego opału jest wysoce niezadowalający.

Dom to typowy klocek z epoki późnego Gierka o powierzchni 200 m2.

Ściana zewnętrzna składa się z 3 warstw: 12 cm cegły, 1 cm pustki powietrznej i 25 cm pustaka żużlobetonowego.

Parter jest ocieplony 5 cm styropianu, piętro - niczym. Dom ogrzewany kotłem podajnikowym 17 kW na ekogroszek.

W chwili obecnej przy zużyciu ekogroszku w ilości 45 kg na dobę i średniej temperaturze na zewnątrz -5C, na parterze udaje się utrzymać temperaturę 20C, na piętrze 18C.

Zatem jak widać - szału nie ma :(

Oczywiście przeglądałem już internet by zorientować się ogólnie w temacie; jednakże po drodze nasunęło mi się kilka pytań, stąd ten post:

1. Jaką grubość ocieplenia dobrać do takiego hangaru jak mój dom? Zakładam, że użyję styropianu grafitowego i będę docieplał z zewnątrz.

Czy 10 cm jest wystarczające, czy też lepiej użyć 12 cm, a może nawet 15?

2. Czy przy docieplaniu ma znaczenie jak wentylowana jest pustka powietrzna w ścianie (słabo / mocno)?

Czy w tym drugim przypadku docieplenie z zewnątrz nie da spodziewanych efektów ?

3. Jeżeli odpowiedź na pytanie 2 jest twierdząca, to w jaki sposób można sprawdzić siłę wentylacji pustki?

4. Czy ktoś ocieplał podobny dom i może podzielić się doświadczeniami, tak abym nie popełnił jakichś poważnych błędów ?

Będę wdzięczny za odpowiedzi; gdyby trzeba było jeszcze podać jakieś szczegóły to oczywiście dostarczę.

Pozdrawiam

Melmack

Ad. 1 - zamiast 10cm grafitu, daj 15cm białego nawet o słabej Lambdzie, wyjdzie taniej a izolacja o niebo lepsza.

Ad. 2 - ma znaczenie, szczelina w scianie trójwarstwowej powinna być szczelnie zamknieta tzn powinna tworzyć komorę powietrzna. Jeśli sa jakies prześwity, przewiewy, nieszczelności to powietrze które sie w tej komorze nagrzeje ciepłem przenikajacym z wnetrza zamiast to ciepło utrzymać przez jakiś czas odda je natychmiast przez nieszczelności na zewnatrz, prawdopodobnie to sie dzieje w tej chwilki i to na dużą skalą skoro tak niskie temperatury osiagasz.

Ad. 3 - to jest bardzo ciężkie do stwierdzenia ale najlepsza byłoby chyba wykonanie badania termowizyjnego, najlepiej w temperaturze zewnetrznej min -10C

Ad. 4 - Ocieplałem ale nie wiem jakich doswiadzceń oczekujesz - bo technika wykonania docieplenia jest zwykle taka sama.