Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z DGP

FAFAL

Recommended Posts

Witam. Mój problem jest dosć poważny, a mianowicie... Mam poprowadzona rure fi125 ocieplana do pokoju brzdąca o długości 5m od kominka.Na końcu umieszczony jest wentylator wyciągowy. W komorze kominka jest przeważnie temp. 120-130st.C Przewód wentylacyjny przechodzi przez część strychu. W pokoju z kominkiem jest temp. 24-25 stopni wiec jak dla nas jest ok. natomiast w pokoju brzdąca jest przy tych lekkich mrozach 14-16 stopni. Z rury czuć że idzie jakieś ciepło ale wydaje mi się, że powinno dośc tak tym ciepłem zasuwać a ja tam swobodnie dłoń przykładam i dupy nie urywa. Gdy popołudniu w centralnym rozpalę to o kaloryfer bardziej sie idzie oparzyć. W czym może być problem proszę o rady.

http://zapodaj.net/806f0e55a6167.jpg.html

http://zapodaj.net/edfcfbfc656b0.jpg.html

IMG_20160102_095144.jpg

IMG_20160102_095020.jpg

Edytowane przez FAFAL

Rura na strychu jest ciepła ale bez jakiegoś szału. Po prostu czuć jakies tam ciepło. Natomiast co do wentylatora to jest to ten...

http://allegro.pl/wentylator-kominkowy-zasilacz-17x17-kominek-fvat-i5873815587.html

dziś już troche mnie przeraziło. Rano w pokoju małego było 12 stopni to trochę zimno ;/

Dlaczego zimno w pokoju dziecka, to problem złożony.

1.Jak wygląda powrót powietrza z pokoju do kominka?

2.Ciepła rura czyli co najmniej 50% oddajesz na strychu.

3.Jak jest ocieplony pokój?

No i najważniejsze. Gdy ocieplisz rurę, temperatura na wylocie wzrośnie. Zbliży się do granicy 75 o C o której wspomina producent. Nie wiem czy ten producent, chciałby mieć powietrze o takiej temperaturze wylatujące z plastykowego wentylatorka. Ale jak znam życie, toksyny które plastyk zaczyna emitować już przy 60 stopniach, to nie problem producenta...No i większości sprzedawców. Nie widać - nie szkodzi! Ważny jest "doskonały" pomysł na robienie kasiory gdzie tylko się da!

Dlaczego zimno w pokoju dziecka, to problem złożony.

1.Jak wygląda powrót powietrza z pokoju do kominka?

2.Ciepła rura czyli co najmniej 50% oddajesz na strychu.

3.Jak jest ocieplony pokój?

No i najważniejsze. Gdy ocieplisz rurę, temperatura na wylocie wzrośnie. Zbliży się do granicy 75 o C o której wspomina producent. Nie wiem czy ten producent, chciałby mieć powietrze o takiej temperaturze wylatujące z plastykowego wentylatorka. Ale jak znam życie, toksyny które plastyk zaczyna emitować już przy 60 stopniach, to nie problem producenta...No i większości sprzedawców. Nie widać - nie szkodzi! Ważny jest "doskonały" pomysł na robienie kasiory gdzie tylko się da!

Rozumię że rura która ma już w sobie ta wełne ma być jeszcze dodatkowo docieplona. Ok będzie docieplona w garażu mam jeszcze wełny mineralnej pare paczek to sie zrobi. Jeśli chodzi o powrót powietrza to ma otwarte drzwi do pokoju więc chyba starczy. (Możliwe że o czymś jeszcze nie wiem wiec proszę o podpowiedź).

Pokój małego jest dopiero w fazie, że tak powiem "konsultacji" co z nim zrobić.. Strona północna, cały czas zimno, dom nie ocieplony i długo długo nie bedzie ocieplony ( kwestia bardzo delikatna), ale jakieś pomysły juz mam. Na pewno ocieple sufit ( w salonie ociepliłem różnica jest wielka), na ścianie okiennej chce użyć bloczków Multipor lub płyt climapor. Mam nadzieję, że te zabiegi zdają egzamin.

Jeśli chodzi jeszcze o wentylator, to jeśli pan ma jakieś sugestie, to chętnie wysłucham. Myślałem już nad turbiną kominkową, ale to wydatek ok. 500zł. Wiec może i było by opłacalne jeśli bym doprowadził powietrze ciepłe do innych pomieszczeń. Niestety to jest nie wykonalne ( nie ma gdzie rur umieścić)

Jeśli można to mam jeszcze takie pytanie. Czy ta rura która przechodzi przez strych jest dobrze zrobiona? Ona idzie pod takim delikatnym spadem do pokoju małego. Czytałem gdzieś że powinna iść inaczej( w pionie czy poziomie ale nie w dół) niestety nie mam innej możliwości puszczenia jej. Kombinowałem nad inną lokalizacją ale naprawde ciężko dostać sie do tego miejsca na strychu , to po pierwsze, a po drugie musiałbym wydłużyć rure co najmniej o 3-4 m.

Jeśli masz możliwość poprowadzić kanał lekko pod górkę, pomyśl o grawitacji. Kanał ten powinien zbierać najgorętsze powietrze z kominka ( jego początek powinien być najwyżej usytuowany ze wszystkich "dziur" w obudowie). Kanał na obecne warunki to jakieś fi 180. Sporo, ale przymknąć zawsze możesz, a 150 przy słabych parametrach cieplnych pokoju dziecka, może być za mały. To dość prymitywne, ale raczej skuteczne DGP w Twoim wypadku. Rura może być aluminiowa rozciągana, owinięta minimum 15 cm wełny. Dłuższa rura w takim układzie niekoniecznie będzie problemem... Edytowane przez Kominki Piotr Batura

W praktyce to ciągle widzę tylko rurę na strychu. Dla właściwej oceny sytuacji równie ważny jest kominek (pokój kominkowy), miejsce dystrybucji (pokój brzdąca), usytuowanie wlotu w kominku, wylotu w pokoju. Powrót przez otwarte drzwi to też co najmniej połowa straty w grzaniu. Drzwi powinny być zamknięte i podcięte na dole...Jaki jest w budynku sposób wymiany zużytego powietrza na świeże...Ale to wszystko w pojedynczych fragmentach może być bez sensu. Liczy się całość! Ja nie twierdzę, że przeróbka będzie łatwa i przyjemna. Może nawet trzeba będzie otworzyć kominek i obniżyć w nim strop, co pozwoli poprowadzić rurę pod baniakiem od CO....Ty musisz wiedzieć na czym Ci bardziej zależy...Ja mam za mało wiadomości i zdjęć, by Sensowniej doradzić. Powinien to obejrzeć z bliska fachman, pod warunkiem, że takiego znajdziesz w swojej okolicy.

W praktyce to ciągle widzę tylko rurę na strychu. Dla właściwej oceny sytuacji równie ważny jest kominek (pokój kominkowy), miejsce dystrybucji (pokój brzdąca), usytuowanie wlotu w kominku, wylotu w pokoju. Powrót przez otwarte drzwi to też co najmniej połowa straty w grzaniu. Drzwi powinny być zamknięte i podcięte na dole...Jaki jest w budynku sposób wymiany zużytego powietrza na świeże...Ale to wszystko w pojedynczych fragmentach może być bez sensu. Liczy się całość! Ja nie twierdzę, że przeróbka będzie łatwa i przyjemna. Może nawet trzeba będzie otworzyć kominek i obniżyć w nim strop, co pozwoli poprowadzić rurę pod baniakiem od CO....Ty musisz wiedzieć na czym Ci bardziej zależy...Ja mam za mało wiadomości i zdjęć, by Sensowniej doradzić. Powinien to obejrzeć z bliska fachman, pod warunkiem, że takiego znajdziesz w swojej okolicy.

Ok. W takim razie ciężko to widze, ale troche zaingeruje w to co jest bo obudowy kominka nie ruszam. To jest po prostu nie wykonalne na ten czas.

Myślę, że po pierwsze pociągnę rurę wyżej na strychu( bedzie miała 2 metry wiecej no ale trudno), zamontuję w rurze wentylator co by te powietrze popchało dalej a na końcu rury dam anemostat. Po drugie ocieplę rurę jeszcze wełną ( mam wełne gruba 20cm to powinno starczyć), Drzwi podetnę tak jak łazienkowe z podcięciem (nie z tymi kółkami bo to wygląda kiczowato). Scianę okienną ocieplę multipoorem albo climapoorem, sufit wełna min 10cm i powinno być cieplej. Jeszcze w oknie musze nawietrznik zamontowac i chyba wymiana powietrza bedzie git. Dziękuje bardzo za rady mam nadzieję, że bedzie grało i mały bedzie miał cieplej w pokoju

Pozdrawiam.