Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy tak wykonany ocieplenie sufitu jest poprawne?

lzp

Recommended Posts

Witam.

W związku z ostatnimi mrozami zacząłem mieć wątpliwości apropos prawidłowości docieplenia sufitu podwieszanego w moim pokoju. Fachowcy skonstruowali to tak:

od dołu patrząc na sufit pokoju. Płyta g/k, folia paraizolacyjna, stelaż na wieszakach przykręconych do belek, długość wieszaków to ok. 25 cm. Następnie na dole belek rozpięte rusztowanie ze sznurka na którym mam 25 cm wełny. Skutkiem takiej konstrukcji jest to, że pomiędzy karton gipsem, a wełną jest puste miejsce o długości wieszaka czyli ok. 25 cm. W związku z tym że mam problem z dogrzaniem pokoju chcę zapytać czyn nie lepiej aby wełna leżała bezpośrednio na płytach g/k (oczywiście pomiędzy wełną a płytą jest warstwa folii) Proszę o poradę. Dodam jeszcze że ponad wełną mam nieogrzewane poddasze

Edytowane przez lzp

Jeśli ta pustka jest dość szczelna to bym nie winił jej za większe zapotrzebowanie na ciepło z racji małej pojemności cieplnej powietrza(ogrzanie powietrza nie wymaga dużo energii)i pewnie można to naprawić od strony poddasza,a problemem może być połączenie tej wełny z izolacją zewnętrzną ścian czyli ciągłość izolacji...

Jeśli ściany parteru wychodzą na nieogrzewane poddasze to powinny być ocieplone z obu stron.Często wykonawcy nie zwracają na to uwagi.

Edytowane przez darek-jg

Te 25 cm bez doizolowania belek, nie przyniosły efektu, kolejna sprawa, szczelność foli paroizolacyjnej ..może wody w wełnie występują, a kondensują się siłą rzeczy na zimniejszych belkach. Ba teraz jeszcze podejrzewam że ściana i strop na połączeniu nie mają ciągłej izolacji.

W sumie wełna jest zarówno pomiędzy belkami (15 cm) jak i ponad nimi ( 10 cm). Wody raczej nie ma. Zgadza się, wełna na stropie jest tylko przyłożona do ściany i w żaden sposób z nią nie połączona. W jaki sposób wykonać szczelne połączenie wełny ze ścianą?

Wełnę do ściany można zamocować kołkami lub wsunąć w profile metalowe od ścianek działowych.

Motek termiczny można ze ścianą zewnętrzną znacząco zminimalizować przez ocieplenie ściany od strony strychu 50 cm powyżej krawędzi stropu - tak przedstawione jest w katalogu mostków cieplnych - załącznik poniżej.

mostek1.jpg