Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie stropu/dachu w domu parterowym

remk

Recommended Posts

Witam,

mam dom parterowy z ocieplonym stropem 20cm styropianu 0,038 na to wylewka z kreta. Poddasze było nieogrzewane, ale użytkowe pod magazyn z towarem. Produkty nie mogły dostac ujemnych temperatur stąd został docieplony dach welną 18cm 0,038 i przykryty folia paroizolacyjną.

Na te chwile nie posiadamy magazynu i zastanawiam sie nad zwiekszeniem izolacji na stropie.

Pojawia się pytania:

+Czy ulożenie doadatkowej izloacji na wylewce coś zmieni, czy powinniśmy ją skuć co wiąże się z kosztami i duzym bałaganem....

+Czy izolacja między krokwiami może zostać?? część poddasza i tak miałaby słuzyć jako graciarnia...

z góry dzięki za wszelkie komentarze

Wełna w połaciach jak najbardziej może zostać - głupotą byłoby ją usuwać. Jeżeli chcesz jeszcze docieplić strop to spokojnie możesz ułożyć ocieplenie na wylewce - będzie równie skuteczne co w przypadku jej skucia. Teraz jednak masz gotową, fajną podłogę - wygodny strych. Jak dołożysz ocieplenia to co? będziesz chodził po ociepleniu czy kolejna podłoga (tu uwaga na zwiększony ciężar - nie można stropu bezkrytycznie obciążać - chociaż jeżeli był tam magazyn to zapas nośności pewnie jest, ale niekoniecznie! bo kto z góry zakłada robienie magazynu na nieużytkowym poddaszu?).

Tylko tak się zastanawiam po co to ocieplenie? 20cm ocieplenia stropu plus 18cm w połaciach to nie jest źle, a co więcej jest dobrze :). Jeżeli masz wrażenie, że jest za mało to raczej wina mostków termicznych, nieszczelności lub braku ciągłości izolacji. Posprawdzaj czy wełna w połaciach wypełnia wszystkie przestrzenie - może gdzieś np. za ściankami kolankowymi jej nie ma lub jest niechlujnie ułożona, itp.?

Edytowane przez Wojtek_Wisznia Mała

"...Tylko tak się zastanawiam po co to ocieplenie? 20cm ocieplenia stropu plus 18cm w połaciach to nie jest źle, a co więcej jest dobrze . Jeżeli masz wrażenie, że jest za mało to raczej wina mostków termicznych, nieszczelności lub braku ciągłości izolacji. Posprawdzaj czy wełna w połaciach wypełnia wszystkie przestrzenie - może gdzieś np. za ściankami kolankowymi jej nie ma lub jest niechlujnie ułożona, itp.? ..."

Mam wrażenie przy ostatnich mrozach, że jest coś nie tak. W pokoju szczytowym za garażem, temperatura spada w około godzinę z 21 do 20.

Co do wełny w połaciach dachu wiem, że jest ok, bo sam ją układałem. Mostek mam na 100% na grubości ścian szczytowych, także tutaj występuje brak ciągłości - majstry pierwsza klasa :(, a sam później przy nauce układania wełny na dachu zrozumiałem o co chodzi i póki co pod magazyn tak zostawiłem.

Zacząłem nawet zastanawiać się nad kamerą termowizyjną, ale sam nie chce zostawiać gdzieś $$$ bez sensu.

Przechwytywanie.JPG

Witam,

zdeycowalem sie na kamerę termowizyjną i mam taki mostki jak na zdjeciu.

Czy są to błedy kontrukcyjne, czy niedociągnięte styropiany na stropie, a moze brak izolacji wew. na nieuzytkowym poddaszu na scianach kolankowych i szczytowych.

Dodam, że podobne linie wzdłuż scian pojawiają się na posadzce.

Nadproże jest docieplone styrodurem przed puszką, ale straty i tak występują...

Proszę o komentarz