remk 02.01.2016 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Witam,mam dom parterowy z ocieplonym stropem 20cm styropianu 0,038 na to wylewka z kreta. Poddasze było nieogrzewane, ale użytkowe pod magazyn z towarem. Produkty nie mogły dostac ujemnych temperatur stąd został docieplony dach welną 18cm 0,038 i przykryty folia paroizolacyjną.Na te chwile nie posiadamy magazynu i zastanawiam sie nad zwiekszeniem izolacji na stropie.Pojawia się pytania: +Czy ulożenie doadatkowej izloacji na wylewce coś zmieni, czy powinniśmy ją skuć co wiąże się z kosztami i duzym bałaganem....+Czy izolacja między krokwiami może zostać?? część poddasza i tak miałaby słuzyć jako graciarnia... z góry dzięki za wszelkie komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remk 05.01.2016 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Podbijam, pomoze ktos? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 06.01.2016 00:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 (edytowane) Wełna w połaciach jak najbardziej może zostać - głupotą byłoby ją usuwać. Jeżeli chcesz jeszcze docieplić strop to spokojnie możesz ułożyć ocieplenie na wylewce - będzie równie skuteczne co w przypadku jej skucia. Teraz jednak masz gotową, fajną podłogę - wygodny strych. Jak dołożysz ocieplenia to co? będziesz chodził po ociepleniu czy kolejna podłoga (tu uwaga na zwiększony ciężar - nie można stropu bezkrytycznie obciążać - chociaż jeżeli był tam magazyn to zapas nośności pewnie jest, ale niekoniecznie! bo kto z góry zakłada robienie magazynu na nieużytkowym poddaszu?). Tylko tak się zastanawiam po co to ocieplenie? 20cm ocieplenia stropu plus 18cm w połaciach to nie jest źle, a co więcej jest dobrze . Jeżeli masz wrażenie, że jest za mało to raczej wina mostków termicznych, nieszczelności lub braku ciągłości izolacji. Posprawdzaj czy wełna w połaciach wypełnia wszystkie przestrzenie - może gdzieś np. za ściankami kolankowymi jej nie ma lub jest niechlujnie ułożona, itp.? Edytowane 6 Stycznia 2016 przez Wojtek_Wisznia Mała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remk 06.01.2016 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 "...Tylko tak się zastanawiam po co to ocieplenie? 20cm ocieplenia stropu plus 18cm w połaciach to nie jest źle, a co więcej jest dobrze . Jeżeli masz wrażenie, że jest za mało to raczej wina mostków termicznych, nieszczelności lub braku ciągłości izolacji. Posprawdzaj czy wełna w połaciach wypełnia wszystkie przestrzenie - może gdzieś np. za ściankami kolankowymi jej nie ma lub jest niechlujnie ułożona, itp.? ..." Mam wrażenie przy ostatnich mrozach, że jest coś nie tak. W pokoju szczytowym za garażem, temperatura spada w około godzinę z 21 do 20. Co do wełny w połaciach dachu wiem, że jest ok, bo sam ją układałem. Mostek mam na 100% na grubości ścian szczytowych, także tutaj występuje brak ciągłości - majstry pierwsza klasa , a sam później przy nauce układania wełny na dachu zrozumiałem o co chodzi i póki co pod magazyn tak zostawiłem. Zacząłem nawet zastanawiać się nad kamerą termowizyjną, ale sam nie chce zostawiać gdzieś $$$ bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 06.01.2016 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 To może właśnie ocieplenie ścian od zewnątrz będzie właściwsze? Co tam masz teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remk 06.01.2016 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 15cm 0038 styropian. Blad majstrowni sciany szczytowe ocieplone jedynie po zew stronie i tu na grubosci brak izolacji stad mostki bo pozniej na calej polaci dachu wepna 18cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 06.01.2016 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 15 cm to szału nie ma, ale też nie ma dramatu - po prostu standard. Jeżeli koniecznie chcesz podziałać to możesz ocieplić ścianę szczytową od strony strychu (szczególnie jej dolny fragment (np. 1m) przy stropie), żeby ograniczyć ten mostek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remk 10.01.2016 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Witam, zdeycowalem sie na kamerę termowizyjną i mam taki mostki jak na zdjeciu. Czy są to błedy kontrukcyjne, czy niedociągnięte styropiany na stropie, a moze brak izolacji wew. na nieuzytkowym poddaszu na scianach kolankowych i szczytowych. Dodam, że podobne linie wzdłuż scian pojawiają się na posadzce. Nadproże jest docieplone styrodurem przed puszką, ale straty i tak występują... Proszę o komentarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remk 12.01.2016 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 podbijam temat - podpowie ktoś co można myśleć i czy jest bardzo zle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rk80 13.01.2016 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 (edytowane) jak bardzo źle jest to powinien Panu powiedzieć ten co robił pomiary termowizyjne o ile się znał na tym, bo jak nic nie wytłumaczył i nic nie doradził to znaczy ,że nic nie wie o budowlance.jaka jest konstrukcja tego stropu? Edytowane 13 Stycznia 2016 przez rk80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remk 13.01.2016 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Strop to teriva ocoeplona 2x10cm styropianu I wylewka z kreta. Belki od terivy betonowe Te maja minimalne straty, ale wzdloz scisan, narozniki, laczenia scian I obrysowka posadzki da chlodniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remk 19.01.2016 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Pomoże ktos zająć stanowisko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts