Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z oknami, nie fachowa wymiana

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Jest to mój pierwszy post i z góry przepraszam jeśli trafiłem nie w ten dział.

Mam problem po, zresztą przed też, wymianie okien a właściwie szyb.

Przede wszystkim wg wszelkich znaków na niebie i ziemi wstawiali mi za małe szyby. Nie jestem fachowcem i faktycznie się na tym nie znam, ale poczytałem trochę w internecie na temat różnicy wymiarów między szybą a ramą. Znalazłem informację, że jest to od 8 do 10mm. W pozostałe miejsce wkłada się podkładki dystansowe.

Oryginalne szyby na pewno były mniejsze od ramy, niestety nie wiem o ile, ale były tam po bokach jak i na dole i u góry rzeczone podkładki.

Teraz fachowcy wymienili mi szyby na mniejsze niż oryginalne, zorientowałem się jak wyrzucałem papiery po ich wizycie i znalazłem naklejki z szyb.

Oryginalne szyby miały wymiary 1212x715, a nowe 1200x700. Zatem mamy 12 i 15mm mniej niż w oryginale, co zgodnie z wyszukanymi w necie informacjami, szyba powinna być mniejsza od ramy, daje na wysokości od 20 do 22mm luzu, a na szerokości od 22 do 25mm.

Jak już wspomniałem jest to dla mnie temat obcy i zapytuję czy ma to duże znaczenie czy jest jakoś tam akceptowalne? Wiadomo, liczby mówią jedno, ale może w szeroko pojętej budowlance takie są normy.

Szyby zostały wymienione gdyż ulotnił się gaz, a na dole szyby skraplała się woda. Niestety po wymianie sytuacja nadal wygląda tak samo, jak nie gorzej, co widać na zdjęciach.

http://i.imgur.com/O32n2vl.jpg

http://i.imgur.com/27iu3G0.jpg

Ktoś mi powiedział, że to normalne z tym skraplaniem, le czy rzeczywiście?

Proszę o jakąś radę i opinię osób znających się na tych sprawach. Muszę wiedzieć czy w poniedziałek urwać głowę szefowi firmy czy przejść nad tym do porządku dziennego.

Tak czy siak myślę sobie, że ktoś Pana co nieco wodzi za nos. Nie wiem jak bez odpowiedniego sprzętu ustalić, że "gaz się ulotnił" i w jakiej ilość oraz jak to wpłynęło na wartość współczynnika Ug szyby zespolonej. Chyba, że pomiędzy szybami zachodził efekt parowania, wtedy co innego pakiet się rozszczelnił i konieczna jest jego wymiana. Widoczny na zdjęciach efekt skraplania faktycznie można uznać za normalny dla jednokomorowych szyb Ug 1,1 - 1,0 przy niskich temperaturach zewnętrznych i wilgotności względnej w pomieszczeniach nieco powyżej normy albo przy opuszczonych roletach materiałowych. Co do wielkości szyb nie będę się wypowiadał bez znajomości szczegółów systemowych i wymiarowych. Mogę tylko wskazać, że dla większości systemów kształtowników szklonych tradycyjnie luz pomiędzy krawędzią pakietu, a wrębem szklenia przyjmuje się na 5 mm.

Dziękuję za głos w dyskusji! Każdy jest cenny dla laika jakim niestety jestem :)

Problem z oknami występuje od momentu od jakiego mieszkam w tym miejscu. Dwa lata zajęło im podejście do tematu i jak się okazuje wstawili mniejsze szyby, dodam że 4szt. + jedna w kuchni (org. 1212x672, nowa 1200x655mm).

Po oględzinach fachowca, wcześniejszych moich zgłoszeniach że woda skrapla się między szybami, a dalej wypływa na parapet i leci na podłogę, uznali, że szyby są rozszczelnione a co za tym idzie brak gazu między nimi. W sumie na moje nie wprawne oko jak wymieniali szyby widziałem na ich bokach zdartą gumę czy tam klej który łączy szyby a zarazem je uszczelnia. Zatem mogło tak być.

Na nowych szybach widniała taka naklejka z danymi.

http://i.imgur.com/9pqteYx.png

Zatem wg. Pana słów o Ug 1,1-1,0 mogą one parować.

Teraz tylko martwi mnie ten rozmiar, czy mogą być mniejsze o 2-2,5cm od ramy?

Widać, że są tak wstawione, że po ich prawej stronie łącznik między szybami wchodzi już w światło okna. Nie wiem jak fachowo to nazwać, ale patrząc na szybę widzę po prawej stronie metalową wstawkę między szybami wystającą poza listwy przyokienne.

Edytowane przez okiennkik