Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja drewnianego stropu w poniemieckim domu z około 1890 roku

jakub_gory

Recommended Posts

Witam,

od jakiegoś czasu walczę z remontem starego/bardzo starego domu, który przez lata był już wielokrotnie modernizowany, przerabiany i ogólnie każde pokolenie dodało do niego coś od siebie. Teraz przyszła kolej na mnie i ty pytanie dotyczące izolacji stropu drewnianego między piwnicą i parterem. Dodam jeszcze tylko że dom do wysokości parteru jest zbudowany z łupka kamiennego - grubość murów to od 80 do 100 cm. I tu wracam do sedna strop to standard na tamte lata czyli od góry:

- deska podłogowa / na to nabite w latach 70 albo później płyty paździerzowe (kiedyś budynek spółdzielni kółek rolniczych)

- polepa / glina, trocina, plewy ogólnie wszystko co było pod ręką

- deski na relingach przybitych do legarów

- tynk na warkoczach słomianych przyczepionych do desek powyżej

i teraz cp chcę zrobić i czy tak będzie dobrze i niczego przy okazji nie uszkodzę

- wywalam polepę w jej miejsce od dołu:

- deski na których leżała polepa

- folia paroizolacyjna

- wełna mineralna 15/20 cm

- deski podłogowe jako ślepa podłoga

- płyta osb

- panele lub deska podłogowa

i tu też pytanie bo czytam tu na forum różne wersje że raz folia jest paroizolacyjna a raz paro przepuszczalna w tym samym miejscu, dodatkowo w wielu opracowaniach widzę że jest ta folia pomijana.

Proszę o pomoc bo stoję z remontam a tu można powiedzieć na dniach narodzi się potomek i gdzieś mieszkać musi :) , więc lepiej abym zdążył z tym.

Pozdrawiam

Dla mnie, to chcesz zepsuc cos co mialo sens i dzialalo poprawnie w latach kiedy budowano ten dom.

I przez wiele wiele lat podczas uzytkowania tego stropu.

Bylo szczelne, odciazalo strop, izolowalo, regulowalo wilgotnosc i jeszcze wiele innych funkcji.

W tym momencie chcesz to zamienic na welne, ktora takich wlasciwosci nie ma.

Poczytaj raz jeszcze o polepie tu na forum. Wpisz w przegladarke forum polepa i poczytaj

Jest tu nawet watek jak na takim stropie zrobic sobie podlogowke.

Pozdrawiam

jeżeli piwnica jest szczelna i nie występują tam temperatury ujemne to folia jest zbędna , jeżeli jest inaczej to folia powinna leżeć na tej płycie Osb nie pod wełną tylko nad nią - jeżeli masz zamiar robić ślepą podłogę to zamiast płyt Osb możesz zastosować zwykłe płyty gipsowe będą lepiej tłumić hałas i są tańsze .

Witam,

jak dla mnie folia paroizolacyjna powinna być POD całą podłogą, tzn. np. przyszyta zszywkami tapicerskimi do spodniej powierzchni krokwi drewnianych. Natomiast folia paroprzepuszczalna/membrana powinna być na deskach na których chcesz ułożyć wełnę, oraz przerzucona nad krokwiami.

Jeśli położysz folię paroizolacyjną tak jak napisałeś, krokwie i inne elementy drewniane pod folią (m.in. deski na relingach) będą chłonąć wilgoć z piwnicy, ale nie będą miały gdzie jej w górę odprowadzać.

PS. Czy masz możliwość nie ruszać aktualnego układu podłogi, a całość ocieplić od strony sufitu w piwnicy?

Pozdrawiam

Sebastian Przybylski

Witam,

co do funkcji i znaczenia polepy to wiem czytałem, niestety jest już bardzo przerobiona przez myszy, w wielu miejscach dzięki kolejnym przeróbkom i inwencji twórczej kolejnych właścicieli po prostu się wysypała i nie ma nic. Tu gdzie jest stanowi duży ciężar dla belek które teraz są nierównomiernie obciążone. Stąd też decyzja o jej usunięciu. Czytając wasze posty dochodzę do wniosku że nie ma jednej metody :). zamieszczę poniżej schemat jak to zrozumiałem i powiedzie proszę czy dobrze. Będę wdzięczny.

P.S.

Piwnica chłodna w tej chwili temperatura +7 stopni C, delikatnie wilgoć podchodzi, ale jest to na etapie ogarniania. Docelowo piwnica będzie ogrzewana podłogówką ale to kwestia 2-3 lat. strop.jpg

Witam,

jak dla mnie folia paroizolacyjna powinna być POD całą podłogą, tzn. np. przyszyta zszywkami tapicerskimi do spodniej powierzchni krokwi drewnianych. Natomiast folia paroprzepuszczalna/membrana powinna być na deskach na których chcesz ułożyć wełnę, oraz przerzucona nad krokwiami.

Jeśli położysz folię paroizolacyjną tak jak napisałeś, krokwie i inne elementy drewniane pod folią (m.in. deski na relingach) będą chłonąć wilgoć z piwnicy, ale nie będą miały gdzie jej w górę odprowadzać.

PS. Czy masz możliwość nie ruszać aktualnego układu podłogi, a całość ocieplić od strony sufitu w piwnicy?

Pozdrawiam

Sebastian Przybylski

chyba pojęcia nie masz do czego służą te folie - nie chce mi się tego tłumaczyć bo co w drugim temacie na tym forum jest to wyjaśniane.

Jeżeli chodzi o schemat i to że te stare deski masz nierówne to Osb 22mm będzie najlepsza - jeżeli będziesz ogrzewał oba poziomy to folie są zbędne - musisz natomiast przez te dwa lata nie dopuścić dużej różnicy temperatur , żeby w piwnicy nie spadało poniżej zera . Folia jest potrzebna by chronić wełnę przed wilgocią która się skrapla gdy zimne i ciepłe powietrze się spotka ( wilgoć przenosi tylko ciepłe powietrze) ale jeżeli w domu masz około 22 stopnie a w piwnicy 5- 10 to nie widzę problemu

Witam,

co do funkcji i znaczenia polepy to wiem czytałem, niestety jest już bardzo przerobiona przez myszy, w wielu miejscach dzięki kolejnym przeróbkom i inwencji twórczej kolejnych właścicieli po prostu się wysypała i nie ma nic. Tu gdzie jest stanowi duży ciężar dla belek które teraz są nierównomiernie obciążone. Stąd też decyzja o jej usunięciu. Czytając wasze posty dochodzę do wniosku że nie ma jednej metody :). zamieszczę poniżej schemat jak to zrozumiałem i powiedzie proszę czy dobrze. Będę wdzięczny.

P.S.

Piwnica chłodna w tej chwili temperatura +7 stopni C, delikatnie wilgoć podchodzi, ale jest to na etapie ogarniania. Docelowo piwnica będzie ogrzewana podłogówką ale to kwestia 2-3 lat. [ATTACH=CONFIG]342505[/ATTACH]

Czyli piwnica za 2 czy 3 lata juz nie bedzie piwnica. Dobrze, ze piszesz.

Aby kazdy krok, upadek czegokolwiek nie doprowadzal Cie do szalu przebywajac w tej piwnicy, zmien ta welne na perlit.

Wowczas tych folii juz nie trzeba. Dodatkowo otrzymujesz dobrze termoizolacyjny, dzwiekochlonny strop.

Pozdrawiam

Edytowane przez zeusrulez

Czyli piwnica za 2 czy 3 lata juz nie bedzie piwnica. Dobrze, ze piszesz.

Aby kazdy krok, upadek czegokolwiek nie doprowadzal Cie do szalu przebywajac w tej piwnicy, zmien ta welne na perlit.

Wowczas tych folii juz nie trzeba. Dodatkowo otrzymujesz dobrze termoizolacyjny, dzwiekochlonny strop.

Pozdrawiam

Dzięki za odpowiedź i ciekawą propozycję, o perlicie słyszałem ale do zastosowań ogrodniczych a tu niespodzianka - możesz mi coś więcej o tym powiedzieć - to znaczy jaką granulację byś proponował to po pierwsze a po drugie czy zamiast tych folii które już będą niepotrzebne można dać jakąś membranę czy coś aby powstrzymać ten perlit od spadania do piwnicy przez szpary między deskami?

Pozdrawiam

To jeszcze jedno - ten papier woskowany wydaje się być dość trudno dostępny (przynajmniej an allegro), czy zamiast niego może być membrana dachowa wysoko paroprzepuszczalna np. Express BASE 95g - wedle specyfikacji:

Przepuszczalność pary wodnej (wartość Sd): 0.02 mm (-0.01/+0.03)

przepuszalność ma dość sporą - pytanie tylko czy się nada.

Pozdrawiam

• 7 months później...
  • 1 year później...
Stoję przed tym problemem.

Odgrzebuję trochę ten temat zostawiając ślad do siebie.

Wydaje mi się, że użycie wełny w starym domu do dość ryzykowna decyzja - przede wszystkim z powodu możliwości zagnieżdżania się myszy :).

Zasyp perlitem wyklucza ten problem - ale proponowałbym perlit ekspandowany w odmianie EP180 raczej. Jest nieco mniej pylący niż EP150, którego używa się raczej do produkcji tynków.