מרכבה 07.01.2016 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 (edytowane) Smutne jest w tym wszystkim, że uparcie czasem taki wykonawca broni swoich hipotez, a na każde naukowe tłumaczenie reaguje, to teoria.. może i tak, ale jego jest hipotezą- mijającą się z prawdą parabolicznym łukiem. W domu przeciętnym nazbierał by wór detali, które poprawione dają tyle co dołożenie kolejnej 20cm izolacji. Pasywny = standard .. ja mam samogrzejny, ale to są standardy - a nie technologie. Może inaczej, czy zdzierżyli byście cieknący kran ? czy spłuczkę ? nawet kropla robi "furię" Jeden mostek - o wartości 0,3 W/mK i 4mb obwodu daje 1,2 Wata straty niby nie dużo .. ale to tyle co 4m2 ściany lepiej ? to przy -15 jest 42 waty .. a to jest tylko jedno nieduże okno .. Lub tyle co podgrzanie 10L wody o 40 stopni przez 10 godzin .. wyrzucone w błoto ot tak. 10 L wody ciepłej z kranu uciekło .. to nic przecież tak się buduje, każdy tak robi. a gdzie reszta ? tych litrów robi się więcej i więcej. Lubię się posłużyć zespołem fatalnego rozwiązania, akurat w domu rodzinnym. Cóż taki niewinny balkonik tracić tyle co z założenia cały 270m2 dom z avatarka .. a mówimy tylko o jednym balkonie - wnęce - loggie. tak niewinnie wyglądającej to tylko 1,2 kW straty w silny mróz... a starcza na jeden dobrze izolowany dom .. Edytowane 7 Stycznia 2016 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 07.01.2016 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 Wszystko się zgadza, ale co ma zrobić osoba która kupiła wykończony dom ? Podcinać szczyty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 07.01.2016 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 To jak kupić auto wyszpachlowane- jakoś trzeba żyć- tu nie ma szatr drzeć .. tylko rugować podejście lekceważące - przy budowie nowego.Oczywiście dobre domy do te które są nie ocieplone .. kostki z lat 70 to miód do przeróbek .. najgorsze są te bardzo rozbudowane domy ..najeżone błędami ..http://www.archipelag.pl/projekty-domow/naomi-ii-g2?Category=bs6o5ht05mn2ln&List=Size3&Part=2 tu zrobić sobie dobry błąd - nie jest trudno.. na pewno dobrze bym się zastanowił kupując to w stanie deweloperskim .. czy coś starszego ale o większym potencjale modernizacyjnym.To jak wykonywane są te lukarny to kolejny przykład .. jakoś to będzie - kubek pod kran się podstawi i będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 07.01.2016 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 Niektóre temperatury są ujemne lub lekko dodatnie, skupiłbym się na tych miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawekgrz 07.01.2016 14:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 po kolei ruszamy fajne jest w tym wszystkim to, ze deweloper nie mówi, że tak ma być, poprawiamy i tyle. Jest trochę do zrobienia ale trudno mi określić, czy to jest całkowicie skopane czy się mieści w "typowym" domu. Nigdy wcześniej nie widziałem termogramu domu w którym mieszkałem i pewnie żyłbym w nieświadomości tak jak jest. Rolety na początek, później jak zniknie śnieg otwieramy dach i poprawiamy. Dam znać co wyjdzie po poprawkach, przy kolejnych zdjęciach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychos 30.01.2016 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Co do okien połaciowych to lepiej uszczelnić od zewnątrz, tzn należy zdjąć oczywiście okno a następnie od strony dachu wszystkie elementy metalowe którymi na około jest obrobione okno. Być może należy również zdjąć część dachówek aby był lepszy dostęp. Trzeba tylko uważać na membranę dachową aby jej nie porozrywać, tzn. delikatnie odczepić a na koniec z powrotem szczepić.Trochę się bawiłem z tym tego lata i lepiej zarezerwować sobie na to cały dzień sprawdzając wcześniej prognozę pogody. Oczywiście musi być bez deszczu i co najważniejsze sucho i bez wilgoci aby nie dostała się wilgoć do odsłoniętej podczas prac wełny mineralnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 31.01.2016 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Smutne jest w tym wszystkim, że uparcie czasem taki wykonawca broni swoich hipotez, a na każde naukowe tłumaczenie reaguje, to teoria.. może i tak, ale jego jest hipotezą- mijającą się z prawdą parabolicznym łukiem. W domu przeciętnym nazbierał by wór detali, które poprawione dają tyle co dołożenie kolejnej 20cm izolacji. Pasywny = standard .. ja mam samogrzejny, ale to są standardy - a nie technologie. Może inaczej, czy zdzierżyli byście cieknący kran ? czy spłuczkę ? nawet kropla robi "furię" Jeden mostek - o wartości 0,3 W/mK i 4mb obwodu daje 1,2 Wata straty niby nie dużo .. ale to tyle co 4m2 ściany lepiej ? to przy -15 jest 42 waty .. a to jest tylko jedno nieduże okno .. Lub tyle co podgrzanie 10L wody o 40 stopni przez 10 godzin .. wyrzucone w błoto ot tak. 10 L wody ciepłej z kranu uciekło .. to nic przecież tak się buduje, każdy tak robi. a gdzie reszta ? tych litrów robi się więcej i więcej. Lubię się posłużyć zespołem fatalnego rozwiązania, akurat w domu rodzinnym. Cóż taki niewinny balkonik tracić tyle co z założenia cały 270m2 dom z avatarka .. a mówimy tylko o jednym balkonie - wnęce - loggie. tak niewinnie wyglądającej to tylko 1,2 kW straty w silny mróz... a starcza na jeden dobrze izolowany dom .. Na wątku okiennym nikt ważny udowadnia że 2,5 m2 betonowego nadproża za roletami osłoniętego 5mm aerozelu nie jest mostkiem cieplnym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 31.01.2016 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 (edytowane) Wiesz ja nie mam interesu w tym aby sobie źle coś wyliczać ..areogel to jest tyle danie 2x grubości EPS'a grafitowego .. ot tyle Edytowane 31 Stycznia 2016 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 31.01.2016 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Wiem ale kolega nikt ważny montuje okna od 20 lat i uważa że 2,5 m2 nadproży betonowych za skrzynkami rolet izolowane 5mm aerozelu jest sensownymnym rozwiązaniem - zobacz tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?241145-Monta%C5%BC-okna-wysuni%C4%99ty-3cm-poza-lico-muru/page4 i w dalszym ciągu dyskusji gdzie przeinacza i kłamie na potęgę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 31.01.2016 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Na wątku okiennym nikt ważny udowadnia że 2,5 m2 betonowego nadproża za roletami osłoniętego 5mm aerozelu nie jest mostkiem cieplnym . Tak twierdzi bo nigdy nie oglądał takiego mostka przez kamerę termowizyjna lub nie ma interesu w tym by wybijać inwestorom z głowy rolety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 31.01.2016 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Wiem ale kolega nikt ważny montuje okna od 20 lat i uważa że 2,5 m2 nadproży betonowych za skrzynkami rolet izolowane 5mm aerozelu jest sensownymnym rozwiązaniem - zobacz tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?241145-Monta%C5%BC-okna-wysuni%C4%99ty-3cm-poza-lico-muru/page4 i w dalszym ciągu dyskusji gdzie przeinacza i kłamie na potęgę. Skąd ja to znam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 31.01.2016 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Niestety wpuszcza nieświadomych forumowiczów w maliny . Sorki za Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 31.01.2016 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 d/lambda = R i U =1/R to liczy się dla stanu 1D .. stan wymiany ciepła 2D czy już 3D wymaga obliczeń komputerowych lub badań i to badań kamerą i mierząc- co jest powiedzieć średnio realne i szybkie. Zostaje komputer. Wynik 60% większy w narożniku .. U tego fragmentu 0,162 W/m2K a 1D wynosi 0,103 chyba z pamięci... a wynika to tylko z geometrii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts