Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w doborze pompy ciepła

birmingam

Recommended Posts

Witam forum.

Panowie, krótko i na temat-proszę o pomoc w doborze pc.

A więc dom powierzchnia zabudowy 190m kw, parter, bez poddasza i piwnicy, zbudowany z ceramiki 25cm, docelowo ściany styro 12 cm, strop 20cm, podłoga 15cm, okna 3 szybowe.

Co polecacie do CO i CWU? Pompa ciepła powietrze-woda wystarczy? Do ogrzania będzie ok 160m kw, w tym podłogówki ok 100m kw, nie koniecznie z temp wewnątrz wysoką, starczy ok 20 stopni.

Dzięki za każdą odpowiedź/pomoc.

PS czy może tak postąpić, jak doradzają "ci, co sie znajo" a więc piec na eko-groszek, najlepiej 25kW?? ;)

Edytowane przez birmingam
uzupełnienie danych domu

Nie do końca wierzyłbym stronom, które liczą OZC. To musi policzyć Ci audytor i to dokładnie na podstawie całego projekt. Co do rodzaju pompy - powietrzna czy gruntowa - to zależy. Glikol-woda jest większą inwestycją niż powietrzna w PLN, choć koszty eksploatacji będą niższe potem przy glikolowej niż przy powietrznej. Tak naprawdę jest tu wiele niuansów (zwłaszcza związanych z dolnym źródłem), więc najlepiej wybierz jak najbardziej doświadczonego instalatora, który podchodzi do tematu poważnie tj. najpierw liczy OZC, potem dobiera pompę i dolne źródło.

• 2 weeks później...
Witam forum.

A więc dom powierzchnia zabudowy 190m kw, parter, bez poddasza i piwnicy, zbudowany z ceramiki 25cm, docelowo ściany styro 12 cm, strop 20cm, podłoga 15cm, okna 3 szybowe.

Co polecacie do CO i CWU? Pompa ciepła powietrze-woda wystarczy? Do ogrzania będzie ok 160m kw, w tym podłogówki ok 100m kw, nie koniecznie z temp wewnątrz wysoką, starczy ok 20 stopni.

PS czy może tak postąpić, jak doradzają "ci, co sie znajo" a więc piec na eko-groszek, najlepiej 25kW??

Spokojnie wystarczy powietrzna pompa do ogrzania całego budynku i podgrzewania CWU.

• 2 weeks później...
Witam forum.

PS czy może tak postąpić, jak doradzają "ci, co sie znajo" a więc piec na eko-groszek, najlepiej 25kW?? ;)

Witam,

Dobór pompy ciepła powinien zostać przeprowadzony przez wykwalifikowanego instalatora i być wykonany na podstawie dokładnych wyliczeń zapotrzebowania na ciepło budynku oraz ciepłą wodę użytkową. Ze swojej strony polecam kontakt z instalatorem współpracującym z marką Buderus. Ich wyszukiwarkę można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl/kontakty/autoryzowani-serwisanci.html. Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Witam,

Dobór pompy ciepła powinien zostać przeprowadzony przez wykwalifikowanego instalatora i być wykonany na podstawie dokładnych wyliczeń zapotrzebowania na ciepło budynku oraz ciepłą wodę użytkową. Ze swojej strony polecam kontakt z instalatorem współpracującym z marką Buderus. Ich wyszukiwarkę można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl/kontakty/autoryzowani-serwisanci.html. Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

jaki sens ma klepanie tej samej odpowiedzi w kolejnym wątku?

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?244657-Jaka-pompa-ciep%C5%82a&p=7055070&viewfull=1#post7055070

Witam,

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Ciekawe jak BUDERUS przeprowadza weryfikację instalatorów.?

Czy na podstawie małej ilości reklamacji docierającej do firmy BUDERUS.

Wszelkie szkolenia w firmach np Buderus i inne polegają na ogólnym omówieniu zalet produktu i wykazaniu ,ze jest najlepszy .

Certyfikaty wydawane przez firmy zaświadczają tylko o obecności na szkoleniu ( reklamowym).

Nikt nie sprawdza kwalifikacji i wykształcenia , a w każdym razie nie ma to wpływu na wydanie świadectwa kwalifikacji .

To sprzedawca odpowiada za sprzedany produkt , czyli instalator .

Nie spotkałem klienta który sprawdził moje kwalifikacje . A pracuję już 30 lat .

• 4 weeks później...

Witam,

Marka Buderus przeprowadza również szkolenia techniczne w zakresie montażu, doboru i uruchomienia urządzenia wraz z częścią praktyczna w sali szkoleniowej wykorzystując pracujące urządzenia. Certyfikat jest wydawany na podstawie umowy handlowej podpisanej z firmą wykonawczą, posiadanego doświadczenia w montażu urządzeń grzewczych oraz odbytych szkoleń.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Witam,

Marka Buderus przeprowadza również szkolenia techniczne w zakresie montażu, doboru i uruchomienia urządzenia wraz z częścią praktyczna w sali szkoleniowej wykorzystując pracujące urządzenia. Certyfikat jest wydawany na podstawie umowy handlowej podpisanej z firmą wykonawczą, posiadanego doświadczenia w montażu urządzeń grzewczych oraz odbytych szkoleń.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Czyli berze się hydraulika na szkolenie i po 4-6 godzinach mamy fachowca który policzy ,zamontuje i naprawi p-c.A nawet skonfiguruje regulator we wszystkich pompach produkowanych przez BUDERUSA .

Ale to nie dotyczy tylko firmy BUDERUS.

A mam pytanie do FACHMAN19.

w jaki sposób zostać fachowcem w jakiejkolwiek branży ( elektryk, hydraulik, monter alarmów, lekarz itp. )

Czy Pan to zrobił w jakiś inny sposób niż ukończenie szkoły kierunkowej i praktyka?

Bo mi się wydaje że w moim zawodzi jak i w każdym inny jeśli się chcę to się zrobi bardzo dobrze i ze sztuką i chyba też tak jest z pompą ciepła?

Witam jaka pompę powietrzną i jakiej firmy możecie mi polecić do mojego domu pow. użytkowa 150m2, pustak 30cm poroton styropian 10cm, podłoga 15cm styropian, poddasze 30cm wena, dom obecnie ogrzewam solar i węglem 2t i 6m3 drewno opałowe dąb, spokojnie mi to wystarczy do końca sezonu grzewczego w domu temp.20-25 ponieważ rozpalam po pracy wieczorem raz na dzień, podłogówka 60m2 +grzejniki KFA.dzieki.

• 2 weeks później...
Witam jaka pompę powietrzną i jakiej firmy możecie mi polecić do mojego domu pow. użytkowa 150m2, pustak 30cm poroton styropian 10cm, podłoga 15cm styropian, poddasze 30cm wena, dom obecnie ogrzewam solar i węglem 2t i 6m3 drewno opałowe dąb, spokojnie mi to wystarczy do końca sezonu grzewczego w domu temp.20-25 ponieważ rozpalam po pracy wieczorem raz na dzień, podłogówka 60m2 +grzejniki KFA.dzieki.

Ja polecam Pompy ciepła powietrze woda firmy Viessmann TUTAJ nasza szeroka oferta produktów.

Mamy też sporo obiektów rejerencyjnych własnie na powietrznych pompach ciepła - polecam zaglądnąć na naszą stronę, może znajdziesz coś podobnego, a co do konkretnego modelu - proponuję najlepiej skontaktować się ze projektantem i specjalista firmy Viessmann - na stronie też znajdziesz najbliższego doradcę :)

Pozdrawiam!

Witam forum.

Witam serdecznie, zajmuje się od kilku lat montażem pomp ciepła i miałem styczność z kilkoma różnymi firmami i na obecną chwile uważam, że najlepsze produkty posiada Mitsubishi, w zupełności powinna taka pompa wystarczyć. Zapraszam do kontaktu na priv:)

Witam serdecznie, zajmuje się od kilku lat montażem pomp ciepła i miałem styczność z kilkoma różnymi firmami i na obecną chwile uważam, że najlepsze produkty posiada Mitsubishi, w zupełności powinna taka pompa wystarczyć. Zapraszam do kontaktu na priv:)

Problem w tym, że za te najlepsze produkty trzeba zapłacić 10 tys zł więcej na dzień dobry.

Porównując z innymi dobrymi pompami.

Oczywiście w ogóle się nie dziwię, że instalatorzy polecają te pompy.

Wszak 50% rabatu od takiej ceny to nie mały tort do skosztowania.

Edytowane przez _John

Problem w tym, że za te najlepsze produkty trzeba zapłacić 10 tys zł więcej na dzień dobry.

Porównując z innymi dobrymi pompami.

Oczywiście w ogóle się nie dziwię, że instalatorzy polecają te pompy.

Wszak 50% rabatu od takiej ceny to nie mały tort do skosztowania.

Każdy może pokierować swoją karierą zawodową w dowolny sposób.

Nigdy nie jest za późno aby zmienić branżę. Również prawnik, lekarz, architekt i każdy inny

niezadowolony z wykonywanego zawodu, może przebranżowić się na instalatora

systemów grzewczych, tudzież chłodniczych i "przytulać" co chwilę te legendarne

50% rabatu.

Ja bym jednak polecał zweryfikować jeszcze warunki gwarancyjne i warunki serwisu dla wybranych urządzeń. Czy firma jest w stanie pomóc Ci o każdej porze dnia i nocy?

Przy wyborze zobacz też, na obiekty referencyjne, no i na doświadczenie firmy w tym temacie :)

Pozdrawiam!

A mam pytanie do FACHMAN19.

w jaki sposób zostać fachowcem w jakiejkolwiek branży ( elektryk, hydraulik, monter alarmów, lekarz itp. )

Czy Pan to zrobił w jakiś inny sposób niż ukończenie szkoły kierunkowej i praktyka?

Bo mi się wydaje że w moim zawodzi jak i w każdym inny jeśli się chcę to się zrobi bardzo dobrze i ze sztuką i chyba też tak jest z pompą ciepła?

Dokładnie tak zrobiłem - szkoła i praktyka. Ale niestety chęci nie wystarczą.