nydar 02.01.2016 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Okna balkonowe dwie szt. i pakiety .Razem 16mb szkła trzyszybowego ,wypełnionego argonem . Pierwszy rok super. Drugi jakby coś gorzej . Teraz zauważalny jest na tarasie drewnianym coraz mniejsza przestrzeń zamrożona. Niechybnie podczerwień.W pierwszym roku tego nie było .Szron na tarasie pod same okna. Teraz przeszło metr bez szronu. No i wrażenie ,że od okien po plecach pizga ziąb.Ma ktoś pomysł na poprawienie sytuacji?Sytuacja jest o tyle niekomfortowa,że dom zużywa min. ilości energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 02.01.2016 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Przypomnij nydar jak masz osadzone pakiety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 02.01.2016 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 W drewnianej konstrukcji nośnej . Na tarasie nie ma smug-braku szronu na wysokości słupków a na całej szerokości . Wydaje mi się,że to nie kwestia szczelności pakiet-konstrukcja ,a raczej fatalna przewodność pakietów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 02.01.2016 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Zrób jak mawiał Adam mk obrzęd gromniczny, pobaw się pirometrem lub kamerą termowizyjną i będziesz wiedział a nie gdybał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 02.01.2016 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 A możesz zapodać jakieś zdjęcia z montażu pakietów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 02.01.2016 22:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Zrób jak mawiał Adam mk obrzęd gromniczny, pobaw się pirometrem lub kamerą termowizyjną i będziesz wiedział a nie gdybał . Fotek nie mam z montażu,ale zdecydowałem się na kamerę.Obrzęd gromniczny nic nie pokazał. Stawiam na rozszczelnienie pakietów.Zresztą robiłem szczelność domu świecą dymną i było ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 04.01.2016 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Powtórz obrzęd jak będzie trochę wiało bo na razie to flauta. A pakiety jeszcze na gwarancji czy już po ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 06.01.2016 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Niestety po. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 06.01.2016 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Ktoś już kiedyś chyba o tym pisał, ze gazy w pakietach po jakimś czasie się po prostu ulatniają .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 06.01.2016 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 No to powiedzcie gdzie przewaga pakietów nad fixami ??? Jak po 3 latach do wymiany . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 06.01.2016 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 (edytowane) Ktoś już kiedyś chyba o tym pisał, ze gazy w pakietach po jakimś czasie się po prostu ulatniają .... Oczywiście tyle tylko że powoli a nie w ciągu 3 lat. Przyjmuje się ubytek na poziomie 1% zawartości Argonu rocznie, poniżej 80 % dopiero Ug szyby maleje zawartość Argonu w nowej szybie przy dzisiejszych technologiach przekracza 95% Edytowane 6 Stycznia 2016 przez nikt ważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 06.01.2016 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 No to powiedzcie gdzie przewaga pakietów nad fixami ??? Jak po 3 latach do wymiany . Przepraszam, czy wiesz co napisałeś ? Co ma pakiet do fixa w którym jest pakiet ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 06.01.2016 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 O ile dobrze zrozumiałem nydara to ma pakiety szyb osadzone bez ram jakie są w fixach - ale może coś źle zrozumiałem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 06.01.2016 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Pakiety są osadzone bez ram . Ramy stanowi konstrukcja budynku bo to szkielet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 06.01.2016 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 I myślę że to może być przyczyna rozszczelnienie pakietu. Ale nie jestem specem - może wypowiedzą się montażyści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 06.01.2016 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 I myślę że to może być przyczyna rozszczelnienie pakietu. Ale nie jestem specem - może wypowiedzą się montażyści. Prawidłowo zamontowany w otworze pakiet nie ma prawa się rozszczelnić. W ciągu 20 lat kariery w branży takie zjawisko wystąpiło tylko w JEDNEJ szybie na tysiące montowanych okien i samych szyb Na 99,9% został popełniony gdzieś błąd przy montażu szyb Opisz jak możesz jak je wstawiono w konstrukcję, jak podparto, czy wyparto, jakie pozostawiono luzy o ile teraz w konstrukcji te luzy pozostały gdyż drewno pracuje dość długo w konstrukcji zanim osiągnie stabilny kształt i wymiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 06.01.2016 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Witam Wybacz nydar ale chyba brałeś pod uwagę problemy, którymi może być obarczony "nowatorski" system wbudowania pakietów w Twój własny dom ?Jak widać nie trzeba było zbyt długo czekać.Na moje sam prosiłeś się o te problemy skoro pozbyłeś się jednego z elementów - niezależnie od sposobu montażu OKNA mamy dylatację pomiędzy ramą a konstrukcją budynki i ramą a pakietem szybowym - widocznie "pozbycie się" jednej z dylatacji, które kompensują pracę różnych materiałów nie wpływa dobrze na pakiety, ale przyczyn może być więcej - to tylko taka moja własna hipoteza. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 06.01.2016 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Pakiety są osadzone bez ram . Ramy stanowi konstrukcja budynku bo to szkielet. Masz jakieś zdjęcia tego osadzenia, spasowania i uszczelnienia? Sprawdź uszczelnienie wokół tych pakietów, bo prawdopodobnie tamtędy wieje. Bardzo wątpię, aby pakiety uległy rozszczelnieniu i tego nie widać: najbardziej charakterystycznym objawem jest jego zaroszenie pomiędzy szybami. Jeżeli jednak brak jest odpowiedniej dylatacji wokół szyb osadzonych bezpośrednio w szkielecie to obawiam się, że w wyniku jego osiadania mogą zacząć pękać niebawem i dopiero zacznie pizgać porządnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 06.01.2016 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Nydar pakiety sam montowałeś czy firma ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 06.01.2016 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Pakiety były montowane na jesień 2011r. Konstrukcja pod pakiety była wykonana z drewna klejonego polakierowanego .Dylatacja oczywiście zachowana ok. 5-8 mm .Osadzenie w falcu konstrukcji dopasowanym do grubości pakietów.Z tego co pamiętam to na dole montowałem specjalne elementy z tworzywa na których spoczywały pakiety ( dostałem od wykonawcy-montażysty pozostałych okien ). Myślę ,że gdybym popełnił błąd z dylatacją, to po tylu latach już by popękały ,a wiało u mnie kilka razy,że drzewa łamało. Po waszych uwagach stawiam na jakieś rozszczelnienie przez dylatacje. To jest razem kilkadziesiąt metrów dylatacji .Jeżeli nie czuję ,że wieje,to może znaczyć ,że wieje wszędzie ale malutko ,co przy tej długości może być problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts