Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest sposób na reanimację.

Recommended Posts

Gdybamy sobie. Ale np. pomyślałem o tym: szyba w oknie jest odwodniona. Tj ma wyprowadzone otwory które mają za zadanie to odwodnić, a bardziej osuszyć. Na zewnętrznych krawędziach pakietu (tych niewidocznych w ramie) ma prawo osadzać się para wodna (wynik różnicy temperatur) a to może powodować zawilgocenie ramy drewnianej, a dalej w konsekwencji - utrata właściwości cieplnych.. Potraktuj to jako jedną z teorii.

Witam

Z tego co pamiętam,to wtedy zaoszczędziłem z 15kPLN. Jeżeli okaże się,że to nie wina rozszczelnienia pakietów,to jestem w stanie to naprawić w dwa dni wiosną.

Zaoszczędziłeś 15.000 zł na ramach okiennych ????!!!!

To ile Ty masz okien ?? Sporo przewija mi się ofert przez ręce, różnych producentów, średnia na domek to 15-20.000 zł a jak zerknę na cenowych liderów to będzie 12.000 zł a akurat i oni szyby muszą dać więc ....

Pozdrawiam

Gdybamy sobie. Ale np. pomyślałem o tym: szyba w oknie jest odwodniona. Tj ma wyprowadzone otwory które mają za zadanie to odwodnić, a bardziej osuszyć. Na zewnętrznych krawędziach pakietu (tych niewidocznych w ramie) ma prawo osadzać się para wodna (wynik różnicy temperatur) a to może powodować zawilgocenie ramy drewnianej, a dalej w konsekwencji - utrata właściwości cieplnych.. Potraktuj to jako jedną z teorii.

W przypadku zawilgocenia ,wyszła by od wewnątrz domu sinizna, więc raczej niemożliwe. Stawiam na rozszczelnienie.

Słupy konstrukcyjne zostały frezowane tak jak umyk przy futrynie drzwi .Tam był montowany pakiet po uprzednim nałożeniu silikonu i dociskany listwą drewnianą typu T z główką trapezową i uszczelką. Na listwę przyszła osłonka z proszkowo malowanej ,ocynkowanej blachy . Newralgiczne pkt. to uszczelka silikonowa od wewnątrz i uszczelka elastyczna od zewnątrz.

Witam

Zaoszczędziłeś 15.000 zł na ramach okiennych ????!!!!

To ile Ty masz okien ?? Sporo przewija mi się ofert przez ręce, różnych producentów, średnia na domek to 15-20.000 zł a jak zerknę na cenowych liderów to będzie 12.000 zł a akurat i oni szyby muszą dać więc ....

Pozdrawiam

Siedem pakietów trzyszybowych 900 x 2200 .

Koszt pakietów 4000PLN

Osłonki malowane proszkowo 1500PLN

Listwy 500PLN

Do tego uszczelki,śruby itd.

Okna fasadowe firmowe w 2011 były bardzo drogie.

• 2 weeks później...
Gość TwojPan
E no to spoko jak zaoszczędziłeś 15 000 to masz jeszcze kasę na 3 wymiany pakietów ( no prawie ) :rolleyes:

Wszystko fajnie,a co z elewacją?Trzeba takie pakiety z niej wyrwać.Jak ktoś ma szpalet z samego styro+tynk-nie ma problemu.Ja planuję płytkę klinkierową,miałbym zakopisty problem.Dlatego wykluczyłem temat pakietów.

• 2 weeks później...
Również mam w planie budowę szkieletowca i osadzenie pakietów ale zastanawia się czy lepiej to zrobić tak jak Barth3z tzn przykleić xps od dołu do w moim przypadku OSB (montaż w warstwie ocieplenia) czy osadzić w szkielecie ale od dołu zastosować xps jako parapet. Jak sądzisz ? Nie będę miał dużych przeszkleń max 150x120 cm - jedynymi otwieranymi będą drzwi wejściowe :)