szkutnikwoj 02.01.2016 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Po pięcioletniej bezproblemowej eksploatacji ogrzewania zaczęły się problemy. Istalacja gazowa, piec atmosferyczny Vaillant, instalacja mieszana grzejniki + podłogówka. Zaczęło się od "zagotowania" wody w instalacji w lecie jak syn kuzynki pogrzebał w regulatorze temperatury. Zawór bezpieczeństwa wylał całą wodę. Po uzupełnieniu odpowietrzyłem grzejniki i było dobrze do sezonu grzejnego. Obecnie jak piec zaczyna grzać to ciśnienie rośnie do ponad 2,8 bara i puszcza zawór bezpieczeństwa przy piecu a jak w dzień przestaje grzać bo słońce nagrzeje dom to spada poniżej 0,5 bara i trzeba trochę uzupełnić. Po uzupełnieniu do 0,8 bara trzyma ciśnienie do momentu ponownego grzania gdzie ponownie następuje zbyt duży wzrost ciśnienia i zawór upuszcza. Wcześniej tego nie było.Macie jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.01.2016 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Naczynie przeponowe nie trzyma ciśnienia wstępnego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkutnikwoj 02.01.2016 22:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Sęk w tym że nie mam naczynia przeponowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.01.2016 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Sęk w tym że nie mam naczynia przeponowego. Jest wewnątrz kotła..., taki płaski zbiornik z wentylem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dembi 03.01.2016 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Sprawdź ciśnienie w naczyniu przeponowym w kotle..Możesz to zrobić za pomocą ciśnieniomierza do kół samochodowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkutnikwoj 03.01.2016 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Jest wewnątrz kotła..., taki płaski zbiornik z wentylem ... Dzięki. Nie wiedziałem że tam jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkutnikwoj 03.01.2016 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Sprawdź ciśnienie w naczyniu przeponowym w kotle.. Możesz to zrobić za pomocą ciśnieniomierza do kół samochodowych. Jaka powinna być wartość ciśnienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkutnikwoj 03.01.2016 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Już znalazłem w instrukcji. Podają że 0,75 bar. Co się okazało. Ciśnienie po sprawdzeniu 0,0 bar, uszkodzony zaworek.Zaworek wymieniłem, nabiłem 0,75 bar i obserwuje. Dam znac co i jak jutro jak ciśnienie się ustabilizuje.Na chwilę obecną wielkie dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts