Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Membrana dachowa a promienioewanie UV

Recommended Posts

Membrana dachowa jest narażona na czynniki degradacji tylko jak jest na bezpośredniej ekspozycji słonecznej?

czy również jeśli mam membranę na całości więźby (pod blachodachówką), ale wewnątrz nie osłonięta niczym. Słońce tam dociera przez wyłaz dachowy, okna dachowe, noi część już jest poza obrysem murów to tam to chyba nie ma znaczenia, nawet jakby delikanie po iluś latach przeciekało, poprzez odbicie UV od śniegu nie osłoniętej podbitką membrany.

wracając do meritum, osłaniać od spodu czymś membranę? czy to już jest sztuka w sztuce i popadanie w skrajności?

U mnie jest podbitka, ale na poddaszu nie ma wełny itd więc jest odsłonięta. Dla świętego spokoju zakryłem czarną folią wszystkiego otwory na poddaszu aby było ciemno. Wyłaz dachowy zatkałem kawałkiem membrany, która przez to , że świeci na nią bezpośrednio słońce po 3 latach straciła swój kolor i zaczęła się łuszczyć. Membrana na dachu jest tak jak nowa. Położyłem też kawałek na parterze , gdzie wpada światło przez okna ale nie bezpośrednio na nią. Nie widać , żadnych zmian. Także, jeżeli promienie nie padają bezpośrednio na nia , nic nie powinno się stać.

Witam,

Folie i membrany dachowe są stabilizowane na UV na okres podany przez producenta. Jednak ostateczne pokrycie powinno zostać wykonane przed tym terminem – zbyt długie wystawienie folii na działanie UV obniża jej wytrzymałość na starzenie. Należy również uważać na szczątkowe promieniowanie, które dociera od wewnątrz folii, kiedy nie jest zabudowana okapem lub termoizolacją. Na poddaszu światło z okien dachowych może padać bezpośrednio na folię – wówczas folia ta powinna zostać zabezpieczona przed działaniem UV. Jeżeli chodzi o okap to sytuacja szczególnie niebezpieczna może powstać jeżeli dom jest otynkowany na kolor odbijający światło, które w ilościach szczątkowych dociera do folii. Taki proces może trwać latami a usunięcie jego skutków może być kłopotliwe i kosztowne. Dlatego najlepiej zabezpieczyć okap w ciągu 6 miesięcy od pokrycia dachu.

Z poważaniem

Konsultant FAKRO

Tą spod okapu zakryj. Jad tam zacznie się degradacja membrany, to bedzie póżniej szła wyżej.

Podbitki nie planujesz ?

Nie bedzie ci przeszkadzało, ze bedzie Ci kaać przed drzwiami ?

Na poddaszy zakryj wyłaz.

Podbitke planuje, ale jako jeden z ostatnich etapów, czyli koniec tego roku lub jeszcze bardziej prawdopodobne rok 2017