Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 94
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

pitbull: okno jest w skosie między krokwiami i nie dochodzi do poziomej części sufitu. Izolację z wełny szklanej robiłem sam i dlatego wiem, że jest wszędzie, więc kwestia mostków termicznych w otoczeniu okna odpada. Prawdopodobnie okno ma powietrze zamiast argonu, ale trzeba się tam wspiąć i poczytać nadruki między szybami.

:grin: januszek ma rację - ramka jest zimna i te wyroszenia i lód przy niskich temperaturach ujemych po prostu trzeba polubić.

Jeśli chodzi o to czy woda może płynąć do góry to widziaem kiedyś pokrycie hali tenisowej wykonane z okien z oszklenia stałego gdzie odwodnienia skierowane były do góry - wykonawca uznał, że tak będzie dobrze - na efekty nie trzeba było długo czekać - 500 m dachu było do wymiany do tego tartanowa wykładzina i boazeria na ścianach [zagrzybiona]. Są tacy specjaliści od montażu okien.

P.S. Ja mam rosę na szybach przy ramkach a pokój jest bardzo ciepły i okna też. W PVC jest to do przyjęcia ale w drewnie powoduje pęcznienie drewna i czernienie a jak jeszcze jest tzw. suche szklenie - bez silikonu - to już tragedia. URZĘDOWSKI robi takie rewelacyjne okna na suchym szkleniu. Koszmar.

• 7 years później...

Witam ,, nie powiem że jestem szczęśliwy ale wqr... na max

nie budowałem tego domu także niespodzianki wyskakują jedna po drugiej

opiszę teraz problem i proszę o jakieś wskazówki jak przyjdzie dekarz żeby mnie w konia nie robił

zamontowane są okna dachowe i tak:

jest dachówka , kołnierz okna jak należy

okno jest na listwach przybitych do deskowanego dachu

na dachu jest papa

i teraz : dziura w dachu jest wycięta w deskach , papie tak po chamsku jakby ktoś wpadł tam z wyrzynarką

papa nie ma żadnego kołnierza i jak poświeciło słoneczko śnieg który nawiał pod dachówkę roztopił się

no i popłyneła woda z góry na dół przez otwór poleciała na karton gips ... no i gips , dobrze że jakieś garnki mieliśmy bo wody nam nie braklo

co teraz od tego dekarza mogę chcieć ? , jak ma obrobić tą dziurę żebym miał jakąkolwiek pewność że sytuacja się nie powtórzy ?

jak mieliście taką sytuację podpowiedzcie proszę co robić i tylko tak żeby mnie do kicia nie wsadzili bo różne myśli już mam

Nie zgrzać ale trwale połączyć np. stosując uszczelniacz dekarski. Całe oblachowanie okna musi być zdjęte! Należy ocieplić (otulić) ramę okna wełną mineralną do wysokości łat i dopiero zamontować kołnierz z folii. Pozdrawiam.

• 1 year później...

Witam, posiadam 4 okna dachowe w calym domu. Pod jednym z nich porobily mi sie strasznie brzydkie zacieki pod oknem.

W dolnym rogu okna sciana jest caly czas mokra, widac na niej nawet kropelki wody co widac na zdjeciu...

prosze o pomoc :(

wklejam zdjęcie:

http://img16.imageshack.us/img16/4927/img3583j.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Edytowane przez winthek

Nie myśl, że się znam na tym, ale pozwolę sobie przypuścić, że przyczyną jest zła wentylacja, a może jej brak. Rozumiem, że zacieki nie pojawiają się tylko po deszczu? Jeśli pojawiają się przez całą jesień, zimę i wczesną wiosnę to odpowiedź jest prawie pewna: grzanie i wentylacja. Okno jest najzimniejszym elementem dachu, na poddaszu jest dużo wilgoci od użytkowników, łazienek, a może jeszcze wilgoć technologiczna - po budowlana. Cała ta wilgoć skrapla się na najzimniejszym elemencie, którym jest okno. Trzeba grzać i wietrzyć, nie ma litości. Jeśli dom świeżo zbudowany to zainwestuj w mocny pochłaniacz wilgoci - można go wypożyczyć.

Inne rozwiązanie, które dopuszczam to jakiś poważny błąd w konstrukcji dachu, który sprawia, że śnieg spod np. dachówki topi się na membranie i spływa pod kołnierz źle osadzonego okna.

Tyle okiem amatora forumowego.

Wiec tak, dom jest swiezo wybudowany (tzn nie byl wybudowany w przeciagu pol roku, tylko 2 lat zeby sciany i wylewki i tynki mialy czas odetchnac), zamieszkaly dopiero od miesiaca, wiec nie wiem jak to sie bedzie zachowywac inna pora roku.

Co do grzania i wentylacji, na normalnych oknach skrapla mi sie troche woda ale nie az na tyle zeby tak cieklo... co dziwniejsze mam jeszcze w 3 pokojach takie okna w i na zadnym z nich nie ma ani kropelki (co prawda uzywany jest tylko ten w ktorym wlasnie mam ten problem).

I tak jak powiedziales, zacieki sa na okraglo, nie tylko po opadach.

A czy moge sam jakos sprawdzic czy okno jest dobrze osadzone? Nie znajac sie zbytnio na tym.. po czym mozna poznac?

Co do grzania i wentylacji, na normalnych oknach skrapla mi sie troche woda ale nie az na tyle zeby tak cieklo... co dziwniejsze mam jeszcze w 3 pokojach takie okna w i na zadnym z nich nie ma ani kropelki (co prawda uzywany jest tylko ten w ktorym wlasnie mam ten problem).

wietrzyć i jeszcze raz wietrzyć ....

@FlashBack

Czy to istotne jakiego producenta? Nie chcialem zrobic antyreklamy, po prostu napisalem.

Jakbys mial problem z samochodem i poszedlbys z nim na forum, nie napisałbyś jakiej jest marki?

A czy mozliwe jest, że przestrzen pomiedzy dachem a płyta gk jest zle docieplona w tym jednym miejscu (najciemniejsza plama na zdjeciu)? Dotykajac je reka czuć zimno i mokro. Bo to wyglada tak jakby te kropleki wody wychodzily z plyty gk, a że troche cieknie po oknie to już inna sprawa.