Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi do mieszkania w bloku.

Recommended Posts

Witam mam zamiar zakupić drzwi do mieszkania w bloku. Zdecydowałem się na Polską firmę GERDA, drzwi w Standardzie WD premium.Z tego co widziałem w katalogach parametry mają całkiem przyzwoite, tylko martwi mnie jedna kwestia. Drzwi te nie mają polskich norm, mają tylko europejskie czy jest to powód do obaw ?

• 2 weeks później...

Przede wszystkim warto byłoby się zapoznać z tym co obejmują Polskie normy dla drzwi wewnątrzklatkowych oraz co obejmują normy Europejskie.

Zobacz sobie najpierw co to jest "deklaracja właściwości użytkowych" ... przykład tutaj:

http://wiked.pl/images/NOWECERTYFIKATY/DRZWI/TERMO_PRESTIGE.pdf

Zwróć uwagę na to, że ten akurat producent rozdziela izolację termiczną na drzwi pełne oraz przeszklone. Ty do mieszkania w bloku będziesz brał pełne (bez szyby więc dla Ciebie to nie ma znaczenia, bo będziesz miał te parametry co są podane). Jakbyś szukał drzwi z szybą to przenikalność ciepła dla drzwi przeszklonych jest większa (czyli gorzej dla Ciebie).

P.S. poradników nie masz co czytać tylko najlepiej przejedź się po salonach z drzwiami (nie do sklepów ogólnobudowlanych gdzie mają wszystko i nic). Tam Ci poradzą na co patrzeć, czego się wystrzegać. Odwiedzisz kilka takich sklepów i na pewno będziesz miał wiedzę pozwalającą na zakup drzwi pod Twoje wymagania. Jak coś to pisz - pomożemy.