AdrianB 03.01.2016 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 (edytowane) W mieszkaniu w bloku na poddaszu mam w pokoju i w kuchni okna velux (Velux gzl 608 0054) drewniane pochylne. Na oknach są rolety które zasuwam na noc, ale nie do końca. Pojawił się teraz duży mróz i na oknach od wewnątrz mieszkania zacieki i lód po całej długości między szybą, a ramą okna. Jaka jest przyczyna? Słabego ogrzewania w środku? Bo grzejniki nie były odkręcane, teraz odkręciłem żeby je dogrzać od środka. Dziwi mnie szczególnie lód na szybie od wewnątrz, co najwyżej przy parapecie jest niedoszczelnienie bo wieje trochę i już dokupiłem uszczelkę żeby to poprawić.Mam zrobione zdjęcia:http://wgrajo.pl/img/p601031330.jpghttp://wgrajo.pl/img/p60103jxj.jpg Edytowane 4 Stycznia 2016 przez AdrianB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 03.01.2016 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 To plaga przy mrozach -> http://forum.muratordom.pl/showthread.php?244681-poddasze-mokre-okna Twoje okno już jest bardzo zniszczone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianB 03.01.2016 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Wiosną je oczyszcze i będę malował impregnatem, bo jak dotąd nic z nim nie robiłem a mieszkam tu dopiero 1 rok. Co ja mogę zrobić teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 03.01.2016 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Lód jest efektem kondensacji pary wodnej . Może z wentylacją coś nie teges. Jaką masz wilgotność wewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 03.01.2016 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Lód jest efektem przenikania mrozu do środka (brak ciepłej ramki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 03.01.2016 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Lód jest efektem przenikania mrozu do środka (brak ciepłej ramki). :D Zawsze większe przenika do mniejszego . Nie odwrotnie. To nie mróz przenika do środka a ciepło ucieka zbyt intensywnie. W tym przypadku to raczej zbyt duża wilgotność powietrza a lód jest efektem pkt. rosy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 03.01.2016 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 :D Zawsze większe przenika do mniejszego . Nie odwrotnie. To nie mróz przenika do środka a ciepło ucieka zbyt intensywnie. W tym przypadku to raczej zbyt duża wilgotność powietrza a lód jest efektem pkt. rosy.wilgotność może być dobra, ale brak ocieplenia ramy okiennej powoduje przemarzanie(zbyt duży ubytek ciepła) ramy i tam wilgoć się skrapla i zamarza. Skoro zamarza, to tam musi nieźle gwizdać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 03.01.2016 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Adrian ma okna niezłej firmy. Stawiam na zawyżoną wilgotność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 03.01.2016 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 :D Zawsze większe przenika do mniejszego . Nie odwrotnie. To nie mróz przenika do środka a ciepło ucieka zbyt intensywnie. W tym przypadku to raczej zbyt duża wilgotność powietrza a lód jest efektem pkt. rosy. Wiem wiem ale obrazowo to więcej wyjaśnia. Jak sprawdzi wilgotność pomieszczenia to pewnie wyjdzie na poziomie 40% więc to nie dużo jednak wystarczy aby sie skraplało na zimnej powierzchni (tam gdzie "mróz wchodzi do środka") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 04.01.2016 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 a jaka temperatura w pomieszczeniu? pewnie grzejnika pod oknem nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianB 04.01.2016 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 (edytowane) a jaka temperatura w pomieszczeniu? pewnie grzejnika pod oknem nie ma? Właśnie są i to w obu pomieszczeniach, ale przeważnie były zakręcone na zero nawet w te mrozy, tylko na noc delikatnie odkręcałem. Teraz osuszyłem okna i postanowiłem odkręcić kaloryfery żeby w te mrozy działały non stop, dopóki temperatura się nie poprawi i zobaczę jak będzie. A co ze szczelnością okna, jeśli przyłożę rękę to nie powinno być żadnego podmuchu małego, powinno być szczelne na 100% czy taka opcja jest lepsza, że wpuszcza jakieś powietrze( tak jak jest teraz bo to czuje na dłoni), a na dole pracuje grzejnik? Velux gzl 608 0054 Edytowane 4 Stycznia 2016 przez AdrianB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doradca VELUX 22.08.2016 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 Velux gzl 608 0054 Witaj AdrianB, Efekt zamarzania skraplającej się pary wodnej na oknie, jak również efekt wiania przez okno jest spowodowany w sezonie szczególnie zimowym wyczuwalną różnicą w temperaturze między wnętrzem, a zewnętrzem domu. Co przy zakręconym grzejniku jest bardziej wyraźne, bo nie mamy cyrkulacji ciepłego powietrza. Dodatkowo jest to też okres kiedy nie wietrzymy pomieszczeń,a przy mało wydajnej wentylacji grawitacyjnej wilgotne powietrze nie ma drogi ujścia i tym samym wędrując do góry, osadza się na najzimniejszej przegrodzie czyli na szybie. Rozwiązaniem jest 3-4 razy dziennie krótkie przewietrzenie pomieszczenia (około 5 minut). Sądząc jeszcze po zamieszczonym symbolu, to okno jest już kilkunastoletnie (wersja VES była produkowana do 2001 roku). Czy nie rozważałeś wymiany pakietu szybowego w oknie na bardziej energooszczędny? Pozdrawiam, Paweł Doradca VELUX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts