d.a.k 03.01.2016 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Przecież kocioł De Dietrich MCA ma możliwość sterowania obiegiem podłogowym z kotła, chyba że jest nie podłączony. Czy to oznacza że spodziewałbyś się większej kontroli pompy z kotła? Podłogówka jest podłączona pod ten piec ale nie do końca rozumiem czym chciałbyś sterować z pieca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zybie 03.01.2016 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Ustawieniami parametrów podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 03.01.2016 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Wydaje mi się że jedyny sposób w jaki mogę kontrolować pompę to przez ustawianie minimalnej i maksymalnej prędkości pompy. Zwiększyłem minimalną prędkość z 20% do 40%. Zobaczymy czy to coś zmieni. Ja bym ustawić na 100% i wtedy sprawdzał, dopóki masz otwarte siłowniki, to nic złego się nie stanie. Druga sprawa, te ręczne odpowietrzniki zmieniłbym na automatyczne - unikniesz ew. problemów z zapowietrzoną podłogówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d.a.k 03.01.2016 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Ustawieniami parametrów podłogówki. Ale jakich parametrów? Przeglądam Instrukcję Obsługi i Instrukcję Instalowania i Konserwacji tego kotła i właściwie nic związanego z ogrzewaniem podłogowym tam nie widzę. Jakich opcji mam szukać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zybie 03.01.2016 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Przeglądając forum wydaje mi się że masz zbyt małe przepływy, proponuję podnieść przepływy o jeden obrót na rotametrze zawsze można wrócić do poprzednich nastaw. Jeżeli faktycznie nie masz oddzielnego sterowania podłogówki z kotła to proponuję wrócić do poprzedniej nastawy 45C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 03.01.2016 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Raczej nie ma czegoś takiego jak oddzielne sterowanie podłogówki , nie widziałem czegoś takiego na forum . Sprawdź to odpowietrzenie , system masz bardzo prosty i to jest plus . Szczerze mówiąc te elektro zawory nie bedą ci potrzebne no ale tak to jest , ja tez mam sterowanie które jest off bo nie potrzeba . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zybie 03.01.2016 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Kocioł może sterować obiegiem grzewczym A i B. Jeżeli obieg B ( podłogówka ) jest aktywny to wchodząc w zakładkę pomiary powinna być wyświetlana temperatura obiegu B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 03.01.2016 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Sterownik widzi tylko obieg A , obiegu B nie będzie widział bo by musiał mieć pewnie jakiś moduł pod który jest podłączony mieszacz , tak przynajmniej jest w vaillancie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d.a.k 06.01.2016 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 U mnie działa tylko obieg A. Mam tylko podłogówkę więc mam tylko jeden obieg. Jestem po rozmowie z hydraulikiem i oto jego odpowiedzi na pytania które zostały tu postawione: - "Zaworek" był przeczyszczony po zrobieniu instalacji kilka miesięcy temu więc powinien być czysty - W piecu jest automatyczny odpowietrzacz i dodatkowo na każdym rozdzielaczu (widoczne na zdjęciu jako biały plastik na prawo od rotametrów). Instalacja była odpowietrzona kilka miesięcy temu Projektant instalacji przyjechał, obejrzał i stwierdził że nie ma przepływu. Jako eksperyment wymusił ciągła pracę pompy przez podniesienie minimalnej prędkości pompy do 90%. Wydaje się że jest lepiej no ale w tej chwili nie ma mrozów więc nie jestem pewien na 100%. Według projektanta przyczyną tego całego problemu jest wadliwie wykonana instalacja. Projekt zakładał podłączenie list KLO6 to pieca w celu sterowania pompą. Hydraulik przyznał że nie została to wykonane bo "tak się nie da" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek244 06.01.2016 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Wzywaj hydraulika, odpowietrzanie zaworkami to się zejdzie trochę,u mnie hydraulik, podpial sie wielkim zbiornikiem z pompą i w 5 min było odpowietrzone, delta 15 na zasilaniu i powrocie jest wrecz nie mozliwaw ogole zasilanie 45 na podlogowke to przegiecie i przy normalnych przeplywachmialbys saune w domu. Napisz jeszcze czy masz jeszcze drewno na podlodze? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 06.01.2016 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Jak dla mnie masz taki sam problem jak kolega cytuję Cytat Napisał aktormgcin Zobacz post a jak zwiększyć przepływ? zmniejszając wysokość podnoszenia? Kocioł mam ograniczony przez serwisanta na 15 kW. Przepływy na rozdzielaczach mam równo ustawione na ok 1 l/min (nie wiem czy taka jest skala, tak przypuszczam). Czy taki przepływ jest wystarczający? Dzisiaj był majsterek i wreszcie poprawnie odpowietrzył mi podłogówkę Zrobiłem termowizję i wydaje mi się że ożyła i będę musiał teraz poobserwować czy to wszystko równo grzeje. Czy są jeszcze jakieś inne problemy zobaczymy dam Wam znać. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?129585-PODŁOGÓWKA-samemu-jak-uniknąć-błędów&p=7035783#post7035783 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts