luk80 03.01.2016 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 WitamKupiłem z żoną budynek z 1938 roku, wolnostojący. Przy załatwianiu formalności tj. wypisu, wyrysu z gminy oraz zaświadczenia nic nie zapowiadało dalszych problemów. Sam wypis to kilka kartek mówiących co i jak. Ogólnie zasada wygląda tak, że wydają te strony które tyczą się konkretnej nieruchomości. I tu zaczęły się problemy bo dopiero po kupnie dowiedzieliśmy się, że budynek nie jest zabytkiem niemniej jest budynkiem o wartości historycznej.Zaczęło się szukanie co to oznacza. Dla nas właścicieli same problemy. Pierwsze sprawdzenie dotyczyło tego jak się znalazł w spisie. Poprzedni właściciel nie miał zielonego pojęcia o czymś takim. W gminie powiedziano nam nieoficjalnie, że pod koniec lat 90 - tych po gminie przejechały się dwie panie i określały co się znajdzie, w opracowaniu a co nie. Dziwnym trafem do spisu trafiały budynki których właściciele w większości mieszkali za granicą, a budynek sobie po prostu stał. O tak była potrzeba sporządzenia opracowania to je opracowano. Żaden właściciel nie był też informowany. Sam budynek jest wolnostojący, kryty dachówką karpiówką, otynkowany, okna plastikowe, tynk mineralny. Nic wyjątkowego. Dom jakich na Śląsku wiele. Chcieliśmy ocieplić dom i wymienić dachówkę ale bez konserwatora powiatowego to nie możliwe. O ile dachówka to jeszcze jakoś przejdzie - oczywiście tylko karpiówka, to o ociepleniu nie ma mowy. Czy jest jakaś prawna możliwość usunięcia budynku ze spisu, bo dla mnie to jakaś paranoja:bash:. Oczywiście po moich licznych wycieczkach uzyskałem od miłej Pani w gminie poradę żeby się niczym nie przejmować i zrobić tak jak wszyscy inni, czyli ocieplić i wymienić dachówkę a potem w razie czego rżnąć głupa. Nawet dostałem spis budynków podobny do moich. Jak się okazuje prócz jednej rudery wszystkie mają wymienione dachówkę i są ocieplone, w dodatku w pełnej gamie kształtów i kolorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts