superiore 04.01.2016 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Jak to jest z tym sezonowaniem styropianu podobno ma być sezonowany co najmniej przez 3 miesiące?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/207135-sezonowanie-styropianu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 04.01.2016 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Z tego co ja się orientuję, to powinno wystarczyć 1 miesiąc przy letnich temperaturach. Chodzi między innymi o odparowanie pozostałości rozpuszczalników (np. pentanu) i uzyskanie ostatecznych wymiarów. Jest to ważne jeśli masz styropian prosto w fabryki, czyli robiony pod zamówienie. Natomiast jeśli on leży w magazynie gdzieś u dystrybutora, to raczej jest już wysezonowany. Swoją drogą mało który wykonawca jest tego świadomy... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/207135-sezonowanie-styropianu/#findComment-6999124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 04.01.2016 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Moja ekipa opowiadała, że raz ocieplając halę magazynową wszyscy uciekali gdzie kto mógł!Ktoś niedaleko spawał i gaz ze styropianu zapalił się, ogień szedł jak błyskawica po całej powierzchni hali, na szczęscie trwało to kilkanaście sekund i nic się nie zapaliło. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/207135-sezonowanie-styropianu/#findComment-6999219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 04.01.2016 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Moja ekipa opowiadała, że raz ocieplając halę magazynową wszyscy uciekali gdzie kto mógł! Ktoś niedaleko spawał i gaz ze styropianu zapalił się, ogień szedł jak błyskawica po całej powierzchni hali, na szczęscie trwało to kilkanaście sekund i nic się nie zapaliło. hmmm ciekawe zjawisko, biorac pod uwage ze, do spieniania styropianu uzywa sie pary wodnej. dawno nie mialem chemii ale z tego co pamietam jest to mieszanina niepalna Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/207135-sezonowanie-styropianu/#findComment-6999310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Termo Organika 04.01.2016 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Jak to jest z tym sezonowaniem styropianu podobno ma być sezonowany co najmniej przez 3 miesiące?? Czas tzw. sezonowania to część procesu produkcyjnego płyt styropianowych, za który uważa się okres po połączeniu perełek styropianu tworzącego blok o objętości kilku metrów sześciennych do momentu pocięcia bloku na gotowe do użycia płyty styropianowe. Czas w jakim się to odbywa jest uzależniony od wielu zmiennych takich jak: technologia, park maszynowy, rodzaj surowca, temperatury itp. W związku z tym nie można jednoznacznie określić czasu tzw. sezonowania. W firmie Termo Organika towar który opuszcza bramę fabryki jest w pełni wartościowy i gotowy do użycia. Jakość produkowanych płyt potwierdza m.in. Certyfikat zgodności z normą jak również Rekomendacje Instytutu Techniki Budowlanej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/207135-sezonowanie-styropianu/#findComment-6999353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 05.01.2016 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 hmmm ciekawe zjawisko, biorac pod uwage ze, do spieniania styropianu uzywa sie pary wodnej. dawno nie mialem chemii ale z tego co pamietam jest to mieszanina niepalna A może to oni coś "chlapnęli" wcześniej i to o tych oparach "ogień szedł jak błyskawica po całej powierzchni hali" Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/207135-sezonowanie-styropianu/#findComment-7000271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.