superiore 04.01.2016 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Jak to jest z tym sezonowaniem styropianu podobno ma być sezonowany co najmniej przez 3 miesiące?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 04.01.2016 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Z tego co ja się orientuję, to powinno wystarczyć 1 miesiąc przy letnich temperaturach. Chodzi między innymi o odparowanie pozostałości rozpuszczalników (np. pentanu) i uzyskanie ostatecznych wymiarów. Jest to ważne jeśli masz styropian prosto w fabryki, czyli robiony pod zamówienie. Natomiast jeśli on leży w magazynie gdzieś u dystrybutora, to raczej jest już wysezonowany. Swoją drogą mało który wykonawca jest tego świadomy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 04.01.2016 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Moja ekipa opowiadała, że raz ocieplając halę magazynową wszyscy uciekali gdzie kto mógł!Ktoś niedaleko spawał i gaz ze styropianu zapalił się, ogień szedł jak błyskawica po całej powierzchni hali, na szczęscie trwało to kilkanaście sekund i nic się nie zapaliło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 04.01.2016 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Moja ekipa opowiadała, że raz ocieplając halę magazynową wszyscy uciekali gdzie kto mógł! Ktoś niedaleko spawał i gaz ze styropianu zapalił się, ogień szedł jak błyskawica po całej powierzchni hali, na szczęscie trwało to kilkanaście sekund i nic się nie zapaliło. hmmm ciekawe zjawisko, biorac pod uwage ze, do spieniania styropianu uzywa sie pary wodnej. dawno nie mialem chemii ale z tego co pamietam jest to mieszanina niepalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Termo Organika 04.01.2016 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Jak to jest z tym sezonowaniem styropianu podobno ma być sezonowany co najmniej przez 3 miesiące?? Czas tzw. sezonowania to część procesu produkcyjnego płyt styropianowych, za który uważa się okres po połączeniu perełek styropianu tworzącego blok o objętości kilku metrów sześciennych do momentu pocięcia bloku na gotowe do użycia płyty styropianowe. Czas w jakim się to odbywa jest uzależniony od wielu zmiennych takich jak: technologia, park maszynowy, rodzaj surowca, temperatury itp. W związku z tym nie można jednoznacznie określić czasu tzw. sezonowania. W firmie Termo Organika towar który opuszcza bramę fabryki jest w pełni wartościowy i gotowy do użycia. Jakość produkowanych płyt potwierdza m.in. Certyfikat zgodności z normą jak również Rekomendacje Instytutu Techniki Budowlanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 05.01.2016 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 hmmm ciekawe zjawisko, biorac pod uwage ze, do spieniania styropianu uzywa sie pary wodnej. dawno nie mialem chemii ale z tego co pamietam jest to mieszanina niepalna A może to oni coś "chlapnęli" wcześniej i to o tych oparach "ogień szedł jak błyskawica po całej powierzchni hali" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.