KrissP 04.01.2016 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Witam. Mam pytanie o elewację i zabudowę skrzynki od rolety typu integro Styropian na ścianach mam 20cm, wszystkie skrzynki mają głębokość 18cm Ponieważ skrzynka jest zamontowana około 0.5cm od lica ściany, aby z licować styropian, który jest na ścianach z skrzynką od rolety, jej front musiałby być oklejony styropianem o grubości od 1cm do 1.5cm. (rys. poniżej) Czy to jest wykonalne? czy taki cienki styropian nie będzie pękał? Widziałem w jednym z marketów płyty budowlane, w środku xps a na zewnątrz jakieś okładziny z tworzywa (linku nie będę podawał,żebym nie był posądzony o reklamę) o grubości od 6mm do 5cm. czy takiej płyty można użyć na front skrzynki np. płyta o grubości 1cm? Czy elewacja (siatka i klej) nie będzie pękać w tych miejscach gdzie styropian łączył by się z taką płytą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 04.01.2016 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Nie zauważyłem pęknięć po prawie roku od wykonania elewacji na tak właśnie zamontowanych skrzynkach, trzeba jednak pamiętać o siatkach diagonalnych w narożnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrissP 05.01.2016 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Dzięki za szybką odpowiedźCzyli mam rozumieć pomiędzy skrzynkę od rolet a klej i siatkę dałeś 1cm zwykłego styropianu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 05.01.2016 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Wokół okien mam zrobione bonie, 2 cm styropianu na rolecie. Nie jestem pewnym, czy pokrycie skrzynki rolety bezpośrednio siatką, klejem i tynkiem zabezpieczy przed pęknięciami? Choćby rozszerzalność termiczna skrzynki i ewentualne drgania mogą powodować pęknięcia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 05.01.2016 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Jak będzie przykryte styropianem to nic nie będzie pękać.Kleimy na piankę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrissP 05.01.2016 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 No właśnie boni chciałbym uniknąć. EWBUD czyli rozumiem, że styropian o grubości 1cm pianką do rolety i na to siatka i klej i będzie dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 05.01.2016 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Miałem kiedyś problem z roletą, ale na skrzynce nie było żadnego ocieplenia - sama siatka+klej - i tam pękło.Może to zbieg okoliczności....?W każdym razie rób ze styro i będzie ok.Oczywiście tego styro to max. ile da radę - nie sugeruj się tym 1 cm - trzeba wypełnić gr. styro do lica ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edif 20.11.2016 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Witam, mamy SSZ z pzrekonaniem, że rolet zewn. nie będzie. Na elewację planujemy styropian g=20cm i tu pytanie: czy w takiej sytuacji można jeszcze zabudować rolety z dobrym skutkiem termicznym? Pytam, bo wszyscy wcześniej robią jakieś wnęki w nadprożach i ponoć tak byłoby naj, a jak w naszym przypadku?Ponadto znajomy poleca mi proste rolety ze sterowaniem ręcznym, sugerując, że na wsi często są przerwy w dostawie prądu i wtedy będzie problem z otwarciem -jak to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 21.11.2016 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Witam, mamy SSZ z pzrekonaniem, że rolet zewn. nie będzie. Na elewację planujemy styropian g=20cm i tu pytanie: czy w takiej sytuacji można jeszcze zabudować rolety z dobrym skutkiem termicznym? Tak, 2 cm styropianu dobrej jakości na nadproże, 16 cm skrzynka typowej rolety i masz jeszcze 2 cm na osłonięcie z zewnątrz styropianem i siatką, żeby nie pękało. Nie rezygnuj z rolety dla wyczytanych informacji o potwornych mostkach termicznych. Zalety z posiadania takich rolet przewyższają nawet nieco większe koszty ogrzewania. Mam tak zrobione i nie żałuję. Tylko sterowanie elektryczne, to nie czasy komuny z 10 stopniem zasilania, nawet na wsi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edif 24.11.2016 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Tak,...Nie rezygnuj z rolety... Hmmm, na piętrze też polecasz? Myślę tylko o parterze i strony południowej. Ew dorobi się kiedyś, w końcu zrobienie po elewacji też jest możliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 25.11.2016 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Ja mam na wszystkich oknach, nawet na piętrze i w garażu. Dwoje sąsiadów nie miało rolet i domontowali, niestety już na elewacji. Skrzynki trochę szpecą jednolitość elewacji budynku, niestety. Drugie niestety, to jest to, że rolety mają na sznurkach - a tego sobie nie wyobrażam. Podkreślają jednak korzyści z posiadania rolet - nie trzeba zasłon, można szczelnie zamknąć pomieszczenie przed słońcem; przed wiatrem, przed zimnem... Ja osobiście rolety uważam, za jedną z lepszych inwestycji budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 25.11.2016 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Ja montowałem rolety na piętrze, w pokojach dzieci od strony południowej (z boku domu) Na parterze od frontu domu będę montował żaluzje fasadowe, droższe ale można regulować natężenie słońca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota1234 15.12.2016 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 (edytowane) Witam, mamy SSZ z pzrekonaniem, że rolet zewn. nie będzie. Na elewację planujemy styropian g=20cm i tu pytanie: czy w takiej sytuacji można jeszcze zabudować rolety z dobrym skutkiem termicznym? Pytam, bo wszyscy wcześniej robią jakieś wnęki w nadprożach i ponoć tak byłoby naj, a jak w naszym przypadku? Ponadto znajomy poleca mi proste rolety ze sterowaniem ręcznym, sugerując, że na wsi często są przerwy w dostawie prądu i wtedy będzie problem z otwarciem -jak to jest? Ja mam rolety elektryczne zamontowane w całym domu. Tylko raz zdarzyło mi się, że nie było dostawy prądu a nie zdążyłam ich podnieść Nowoczesne silniki do rolet okiennych mają możliwość programowania czasowego. Moment otwierania lub zamykania rolet można dowolnie zaprogramować według potrzeb. Moi znajomi zamontowali rolety ze sterowaniem ręcznym (podnoszą je za pomocą zwijaczka pociągając za taśmę) i po roku użytkowania żałują, że nie zainwestowali w rolety elektryczne. Edytowane 15 Grudnia 2016 przez Dorota1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts