marcinxyz 04.01.2016 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Witam, teraz przy mrozach zauważyłem że stojąc przy kominie w aneksie kuchennym nawiewa zimne powietrze do środka, natomiast w kominie w łazience, powietrze jest wyciągane. W oknach pokoi mam zainstalowane nawiewniki i w tej chwili nie czuć żeby przepływało przez nie powietrze. Inaczej było przy wyższych temperaturach na zewnątrz. Czy ktoś ma doświadczenia z takim problemem? Dodaję rozkład pomieszczeń, kominów i nawiewników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 04.01.2016 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 (edytowane) Tak, typowy problem z wentylacją grawitacyjną, szczególnie przy takiej temperaturze.Nawiewniki w oknach masz otwarte, czy zamknięte? Jeśli chcesz odwrócić "ciąg" w kominie w kuchni, to musisz się ciepło ubrać, otworzyć okno i czekać (niestety nie zrobi się to od razu), aż ciepłe powietrze z domu ogrzeje kanał wentylacyjny i ciąg się odwróci. Wtedy zamknij okno, ale otwórz nawiewniki i ich nie zamykaj - którędyś powietrze musi dostać się do mieszkania. Edytowane 4 Stycznia 2016 przez kemot_p dopisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinxyz 04.01.2016 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Rzecz jasna otwarte, ale wygląda to tak jakby komin z łazienki zasysał powietrze na zewnątrz wciągając zimne powietrze do mieszkania przez komin w kuchni zamiast przez nawiewniki. Dodam jeszcze że blok powstał w tamtym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 04.01.2016 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Spróbuj odwrócić ciąg, jak pisałem w pierwszym poście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinxyz 04.01.2016 11:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Właśnie wydawało mi się że do tego służyć będą nawiewniki, które zainstalowałem kilka tygodni temu. To jest jednorazowy zabieg? Czy do codziennego powtarzania? Wystarczy uchylić okno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 04.01.2016 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Właśnie wydawało mi się że do tego służyć będą nawiewniki, które zainstalowałem kilka tygodni temu. To jest jednorazowy zabieg? Czy do codziennego powtarzania? Wystarczy uchylić okno? Nie miałeś nawiewników więc powietrze z zewnątrz nie miało którędy dostać się do domu, więc wybrało sobie komin w kuchni. Teraz komin w kuchni jest zimny więc powietrze się nim dostaje do domu, a nie za pomocą nawiewników. Żeby to odwrócić musisz otworzyć okno, żeby zmusić ciepłe powietrze do dostania się do komina i ogrzania go. Potem okno zamkniesz, pamiętając o otwartych nawiewnikach - to powinno odwrócić ciąg w kominie. Wystarczy zrobić to raz, ale może warto poczekać 2-3 dni, aż za oknem zrobi się trochę cieplej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinxyz 04.01.2016 16:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Zrobiłem testy i sprawa wygląda tak że na tym kominie gdzie są dwa otwory, powietrze jest zasysane z jednego a wydmuchiwane za pomocą drugiego, czyli przepływ jest z "dziurki do dziurki" a dodatkowo łazienkowy wciąga powietrze do środka mieszkania z tego kuchennego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts