Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja stropodachu

sielus

Recommended Posts

Witam wszystkich,

W projekie mam dach płaski o dość dużej powierzchni (ponad 170m2),

Początkowo planowaliśmy stropodach w systemie odwróconym z grubą warstwą XPSu (30-40cm) ułożoną na izolacji przeciwwodnej + żwir na wierzchu,

Oczywiście XPS mocno podnosi koszt, więc wykonawca zaproponował nieco inne rozwiązanie,

Najpierw izolacja paroszczelna na monolit, później pożądny styropian (zamiast XPS), na to membrana epdm + warstwa żwiru,

Czy ktoś stosował podobne rozwiązania i jest na podstawie swojego doświadczenia coś doradzić/odradzić?

Będę bardzo wdzięczny.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Mamy folie, styropian schodkowy + 24 cm PIR (2x12) + EPDM + włóknina i żwir.

Nie miałam miejsca na 40 cm styropianu a na mniej na dachu płaskim nie chciałam sie zgodzić (całe życie mieszkałam na poddaszu z 30 cm wełny i była to zamała jak dla mnie warstwa izolacji).

Różnica w cenie jest, ale warto jak myśle. Jak bym miała wybierać czy styro czy XPS to zawsze wybiorę xps (jest wytrzymalszy).

A EPDM stosujemy nie tylko na wełnę :)

Edytowane przez Gorbhas

A można rozwinąć temat, dlaczego EPDM nie stosuje się n styropian?

Jeśli chodzi o XPS, to oczywiście ma swoje zalety (i wady), aczkolwiek nie widzę żadnego uzasadnienia, dla XPSa pod membraną,

Membrana zabezpiecza przed wodą, wraz z warstwą żwiru jest zabezpieczeniem także przed fizycznymi uszkodzeniami...

Sytuacja się dodatkowo komplikuje, wykonawca dachu wspólnie z wykonawcą rekuperacji doradzają, aby rury flex puścić w warstwie ocieplenia nad stropem (nie mam sufitów podwieszanych na piętrze) i w odpowiednich miejscach go poprzebijać aby wystawić anomestaty.., Robi się coraz bardziej egzotycznie ;)

Czyli aktualny plan to:

- 5cm żwiru

- Włóknina do oddzielenia zwiru

- Membrana EPDM

- 40cm styropianu

- 10cm styropianu poprzecinanego flexami od rekuperacji

- monolit z otworami na anomestaty

Witaj,

ja mam u siebie podobnie zrobiony strop balastowany.Warstwy kolejno żelbetowy strop - paroizolacja - EPS100 - EPDM - geowłóknina separacyjna - żwir. Nic się z dachem nie dzieje, można kiedyś na tym zrobić zielony dach, styro jest zabezpieczony przed wodą przez EPDM, więc nie musi być XPS (a pewnie o to chodzi). Polecam.

Witaj,

ja mam u siebie podobnie zrobiony strop balastowany.Warstwy kolejno żelbetowy strop - paroizolacja - EPS100 - EPDM - geowłóknina separacyjna - żwir. Nic się z dachem nie dzieje, można kiedyś na tym zrobić zielony dach, styro jest zabezpieczony przed wodą przez EPDM, więc nie musi być XPS (a pewnie o to chodzi). Polecam.

Bardzo dziękuję za potwierdzenie,

Patrząc po Twojej stopce, widzę, że generalnie większość rozwiązań mam bardzo podobnyh lub nawet identycznch,

Czy jest coś, co w "drugim domu" zrobiłbyś inaczej? ;)

Hej,

nie wiem, czy coś bym zmienił - może kilka rzeczy mógłbym zrobić taniej. Ew. wybrać inne ekipy. Z domu jestem bardzo zadowolony - w końcu długo trwało całe to planowanie I nie budowaliśmy raczej na hurra. Kwestia dobrego przemyślenia. Wracając do ocieplenia dachu płaskiego, to ja mam 20-30cm (bo spadki) ale na garażu. Jeśli poniżej byłoby pomieszczenie mieszkalne, to bym dał więcej.

PS. A nie! Gniazdka - za mało gniazdek! wal po każdym koncie w domu gniazdka, bo potem jak coś przestawisz, to nie ma gdzie coś podłączyć. Niby mamy tak dużo, a czasem brakuje.

Witajcie :wiggle:

teraz to mi daliście do myślenia.

Ja mam stropodach w takiej konstrukcji:

STROPODACH NAD PARTEREM - POM. MIESZKALNE (POM. ti.>16°C) - min. gr. 40,0cm

- papa termozgrzewalna wierzchniego krycia modyfikowana polimerami SBS

- termoizolacyjna warstwa spadkowa - kliny ze styropapy w spadku 4% - gr. min. 25,0cm (0,038)

- paroizolacja - folia budowlana PE - gr. 0,2mm

- płyta stropowa żelbetowa - gr. 15,0cm - wg cz. konstrukcyjnej

- tynk cementowo-wapienny / gipsowy gr. 1,0cm - jeśli wymagany ------ z tego rezygnujemy

- przestrzeń instalacyjna

- sufit podwieszany g-k w zależności od sposobu zabudowy

czyli mi wychodzi w najcieńszym punkcie 25 cm styropianu, a tu czytam że poniżej 40 nie ma co schodzić :o

Brysia8 - Nie panikuj. Wszystko zależy jaki standard energetyczny budynku chcesz osiągnąć. Zastanów się ile daje się wełny do ocieplenia dachu, ile Ty dałaś (jeśli masz)? Warto się postarać o podobne współczynniki wszystkich przegród, żeby nie było mostków i słabych punktów. Ja np mam 20cm styropianu na dachu, ale garaż jest zdecydowanie zimniejszym pomieszczeniem. Wszystko też zależy od tego, jaki to styro, choć 0,038 nie powala to źle nie jest. A jeśli ktoś chce mieć dom energooszczędny, alebo nawet pasywny, to na takim dachu położy 40cm styro lekko.

Kilku fahowców od ociepleń wspomniało mi o "luźnej" zasadzie, że na strop dajemy 2xtyle styro, co na ściany, OZC, które widziałem, wydają się z grubsza potwierdzać tę "mądrość" ;),

Zastanawiam się nad rodzajm styropianu pod podłogę na gruncie, grubość to 30cm, pytanie czy musi być to XPS czy wystarczy zwykły posadzkowy?

Mam zrobione OZC, nie chcę tu zaśmiecać wątku wklejaniem, znajduje się w moim dzienniku w poście:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?239711-Parterowy-z-p%C5%82askim-dachem-indywidualny&p=7054228&viewfull=1#post7054228

Wrzucam tylko info dot. dachu

http://images77.fotosik.pl/270/e2bb0462e64ae262med.png

Edytowane przez Brysia8