Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dachówka z marketu czy hurtowni?

ariel-k

Recommended Posts

Witam Forumowiczów. Prosze o poradę. Rozglądamy się ostatnio z żoną za pokryciem dachowym. Oglądaliśmy tę samą dachówkę tego samego producenta w markecie budowlanym oraz w hurtowni dachowej. Pomijając różicę w wyglądzie (sprzedawca z marketu tłumaczył, że to wystawka, więc mogła się zużyć, choć to dziwne tłumaczenie, bo ok kazdy dotyka, ale z drugiej strony jest coiągle wewnątrz budynku, a nie na zewnątrz), różniła się też, a przynajmniej takie miałem wrażenie, ciężarem. Czy może być tak, że dachówki dostarczane do marketów są z jakiegoś gorszego sortu, czy to faktycznie mogło być zużycie wystawki albo zadziałało moje uprzedzenie do marketów?

Witam Forumowiczów. Prosze o poradę. Rozglądamy się ostatnio z żoną za pokryciem dachowym. Oglądaliśmy tę samą dachówkę tego samego producenta w markecie budowlanym oraz w hurtowni dachowej. Pomijając różicę w wyglądzie (sprzedawca z marketu tłumaczył, że to wystawka, więc mogła się zużyć, choć to dziwne tłumaczenie, bo ok kazdy dotyka, ale z drugiej strony jest coiągle wewnątrz budynku, a nie na zewnątrz), różniła się też, a przynajmniej takie miałem wrażenie, ciężarem. Czy może być tak, że dachówki dostarczane do marketów są z jakiegoś gorszego sortu, czy to faktycznie mogło być zużycie wystawki albo zadziałało moje uprzedzenie do marketów?

to jeżeli po paru miesiącach wystawki sie zuzyła to co bedzie po paru latach na dachu :)

w 99,99% przypadków towar nawet tego samego producenta który idzie na markety jest gorszej jakości, cieńszy, lżejszy, gorzej zabezpieczony, mniejsza gęstość itp itd wszystko kwestia ceny.

co jak co ale pokrycia dachu w markecie bym nie kupił, za duża kwota nawet pozniejszej wymiany żeby zaoszczedzic pare stówek

Jak wystawka to tym bardziej powinna być porządna, bo przecież powinna zachęcać do kupna, a skoro wygląda źle od dotykania, to co się z nią stanie po spotkaniu z mrozem, deszczem czy śniegiem? Jeśli masz wątpliwość co do jakości, to lepiej dopłacić, dach to coś na czym nie powinno się oszczędzać, ja dachówkę załatwiałem z gościem z firmy Bauen, która robiła mi dach i jestem zadowolony z tej pomocy i z samego dachu, po dachówkę dobrze jest się wybrać z kimś kto się na tym zna i potrafi ocenić jej jakość;)

• 3 weeks później...
Dokładnie tak jest. Mam taką sytuację, co prawda nie z dachem, ale kupiłem takie same drzwi, przynajmniej wizualnie, tyle że ja w markcie. Taniej, choc i tak prawie 2000 zł. NIestety i tak już się listewki rozchodzą przy szybkach, coś zake szwankuje (a niby Gerdy), a u sąsiada nic (chciałoby sie rzec niestety:) )