Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

niedogrzane pomieszczenie przez luksfery docieplenie przez założenie dodatkowego okna

Recommended Posts

Witam wszystkich. Mam problem z niedogrzanym pomieszczeniem gdzie mam luksfer założone (teoretycznie energooszczędne). Luksferów nie mogę zdemontować ponieważ moja ściana znajduje się 3 m od sąsiada. Chciałem założyć w ten otwór dodatkowo okno. Ścianę mam z Ytonga 36,5, dom ocieplony dodatkowo 10 cm wełną.

I teraz moje pytanie, czy nic się nie będzie działo jeśli założę dodatkowe okno w otworze gdzie są luksfery np. nie będzie się zbierała wilgoć, nie będzie butwiała ściana pomiędzy oknem a luksferami itp. I czy lepiej założyć okno od wewnątrz czy zewnątrz luksferów ?

Dla mnie nie ma różnicy czy będzie mleczna czy tez przezroczysta. Bo najchętniej bym zdjął te luksfery i w to miejsce założył zwykłe okno. Ale niestety mam takiego a nie innego sąsiada i nie mogę. I pomyślałem o wstawieniu dodatkowego okna w celu polepszenia współczynnika przenikania ciepła. Tylko nie wiem czy od zewnątrz czy od wewnątrz założyć, bo się obawiam zbierania wilgoci pomiędzy oknem i luksferami.

Dla mnie nie ma różnicy czy będzie mleczna czy tez przezroczysta. Bo najchętniej bym zdjął te luksfery i w to miejsce założył zwykłe okno. Ale niestety mam takiego a nie innego sąsiada i nie mogę. I pomyślałem o wstawieniu dodatkowego okna w celu polepszenia współczynnika przenikania ciepła. Tylko nie wiem czy od zewnątrz czy od wewnątrz założyć, bo się obawiam zbierania wilgoci pomiędzy oknem i luksferami.

mozesz wstawic okno tylko ze przeciwpozarowe, sasiad dwie dzialki dalej takie wstawia tez wlasnie przez odleglosci. Tylko ze 3 okna beda kosztowac 17k ale mozna to zrobic

Można w ramie, jak fix, zastosować poliwęglan komorowy. Będzie tanio i ciepło.

Pozdrawiam

Cezary

glupoty pan gadasz panie ferdku :)

zeby granica mogla byc blizej niz 4m musi byc sciana pelna, luxfer lub okno ppoz z atestem. Tu chodzi o przepisy ppoz. Montujac to co piszesz nie dostanie odbioru, a jak ma odbior a ktos by to zglosil to bedzie to wywalenia. Tak samo jak zwykle okno. W tym wszystkim nie chodzi o to zeby nie zagladac do okna tylko jak u sasiada sie pali zeby ogien nie przezzedl na sasiedni budenk. Dlstego nie pomoze nawet zgoda sasiada na postawienie domu blizej niz 4m z oknami

@jacek.zoo Chyba chodzi tylko o docieplenie od wewnątrz istniejącego luksfera.

Pozdrawiam

Cezary

Ano chyba ze tak, zwracam honor :) zrozumialem ze chodzi ci o to zeby wstawic poliweglan zamiast luxferow a nie dolozyc.

Mimo wszystko ja bym wolal dolozyc okno ktore ma mozliwosc uchylenia zeby przewietrzyc ta przestrzen bo jak szczelnie sie zamknie fixem to moze grzybiec

Witam wszystkich. Mam problem z niedogrzanym pomieszczeniem gdzie mam luksfer założone (teoretycznie energooszczędne). Luksferów nie mogę zdemontować ponieważ moja ściana znajduje się 3 m od sąsiada. Chciałem założyć w ten otwór dodatkowo okno. Ścianę mam z Ytonga 36,5, dom ocieplony dodatkowo 10 cm wełną.

I teraz moje pytanie, czy nic się nie będzie działo jeśli założę dodatkowe okno w otworze gdzie są luksfery np. nie będzie się zbierała wilgoć, nie będzie butwiała ściana pomiędzy oknem a luksferami itp. I czy lepiej założyć okno od wewnątrz czy zewnątrz luksferów ?

... a możesz napisać co to za typ luksferów " energooszczędnych " ( producent ) z podaniem U tej przegrody :)

- ściana zewnętrzna powinna mieć max U=0,25 , okno max U=1,3 - 1,1

nie pamiętam firmy luksferów, były ściągane z Włoch i miały współczynnik U - 1,1. Same luksfery może i są energooszczędne, ale psuje wszystko fuga znajdująca się po między luksferami.

W Łódzkim urzędzie powiedzieli mi że wyraźnie jest napisane w przepisach budowlanych, że dom znajdujący się 3m od sąsiada nie może mieć żadnych okien, nawet przeciwpożarowych ( nie ma nigdzie napisane że jest odstępstwo gdy zostanie założone okno spełniające warunki przeciwpożarowe). Natomiast luksfery nie są traktowane jak okno tylko część ściany i nie ma żadnych przeciwwskazań aby je założyć. Dla urzędników jest suchy i sztywny przepis i nic więcej.

" sztywny przepis i nic więcej "

... zarówno projektanci, jak i urzędnicy opierają się na jednych przepisach budowlanych ( dot. 3m od gr. działki i braku okien ) i niestety, ale są to sztywne przepisy , które nie podlegają dowolnej interpretacji

- można zawsze wystąpić o odstępstwo od przepisów budowlanych ( do Ministra ) motywując odstępstwo brakiem innego możliwego rozwiązania projektowego.

- na dzień dzisiejszy pozostaje Ci albo :

1 - wprowadzenie ściany pełnej, albo

2 - okienko od środka, ( efekt końcowy nie będzie fajny - okienko na luksfery !? )

3 - druga warstwa luksferów - ale tracisz jeszcze bardziej doświetlenie przez taką podwójną przegrodę

- poza 1. niestety nie ma dobrego rozwiązania na tym etapie.

" sztywny przepis i nic więcej "

... zarówno projektanci, jak i urzędnicy opierają się na jednych przepisach budowlanych ( dot. 3m od gr. działki i braku okien ) i niestety, ale są to sztywne przepisy , które nie podlegają dowolnej interpretacji

- można zawsze wystąpić o odstępstwo od przepisów budowlanych ( do Ministra ) motywując odstępstwo brakiem innego możliwego rozwiązania projektowego.

- na dzień dzisiejszy pozostaje Ci albo :

1 - wprowadzenie ściany pełnej, albo

2 - okienko od środka, ( efekt końcowy nie będzie fajny - okienko na luksfery !? )

3 - druga warstwa luksferów - ale tracisz jeszcze bardziej doświetlenie przez taką podwójną przegrodę

- poza 1. niestety nie ma dobrego rozwiązania na tym etapie.

Musi byc jakas mozliwosc z tym oknem pozarowym, bo rzeczony sasiad wlasnie w ten sposob zalatwia sprawe zeby mogl byc odbior. A wim ze jest tego typu czlowiekiem ze nic nie zrobi w stylu a noz sie uda i nikt sie nie dowali, jak go spotkam to zapytam o przepisc ktory mu ja to pozwolil