Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bufor ciepła i jego konfiguracja

asterixx

Recommended Posts

Witam,

Niestety nie mam gazu w pobliżu i muszę wybrać inny system grzania domu.

Planuje, choć plany mogą się jeszcze zmienić:

- duży bufor (750-1000l)

- źródła ciepła:

-- grzałki elektryczne w buforze

-- piec na pelet lub pompa ciepła powietrzna

-- panele solarne

- odbiory:

-- woda pitna

-- CO

I nie za bardzo wiem jak to pożenić.

Z informacji jakie znalazłem najczęściej woda w zbiorniku to jest woda pitna. Piec na pelet czy PC na wężownicy. Panele na drugiej wezownicy. A jak pobrac ciepło do CO ?? Nie jest to raczej układ połączony z woda pitną. Bufory zazwyczaj wiecej wężownic nie maja.

Bufor duży aby nagrzać wodę w nocnej taryfie prądem i potem w ciągu dnia z tego ciepła ogrzewać dom. Może wówczas zrezygnuję z pieca czy PC.

Ponieważ pellet nie potrzebuje bufora, zaś pompcie ciepła wystarczy nieduży ( 200l) , to nie pakuj się w coś, co niekoniecznie jest ci potrzebne(bardzo duży bufor).

Jak dobierzesz bufor z wężownicą tylko na CWU ok 300-500l, to będzie to. Grzałkami będziesz dogrzewał wedle woli i potrzeby. Bo PC i tak dogrzewałaby wodę do wysokiej temperatury grzałkami.

Takiego bufora z wężownicą nie trzeba przegrzewać na legionellę. Ma on znacznie większą trwałość od tradycyjnych bojlerów.

Jak planujesz PC powietrzną, to o solarach zapomnij. Niepotrzebne koszty, a systemy się częsciowo dublują!!!