nikt ważny 09.03.2016 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 .....Piszecie, że lepiej zadbać o dokładny montaż okna i parapetu niż inwestować w folie. .....Pokaż mi miejsce gdzie taką głupotę napisałem Nie zrozumiałeś nic a nic z mojej wypowiedzi Nie neguję konieczności stosowania folii paroszczelnych od wewnątrz, można długo dyskutować nad koniecznością, w niektórych sposobach wykończenia elewacji ,stosowania folii paroprzepuszczalnej od zewnątrz Nie neguję montażu w warstwie ocieplenia - ma swoje zalety wizualne natomiast ŻADNYCH finansowych, te to tylko czyste pranie mózgów nieświadomych kosztów klientów Zalecam z doświadczenia montaż na ciepłym parapecie - prawie na każdej budowie pojawia się problem złego montażu parapetów wewnętrznych i zewnętrznych i tam powstaje źródło największej ucieczki ciepła z wnęki okiennej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 09.03.2016 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 ....Co do samych konsol i ich kosztu. Dodatkowym kosztem są tylko konsole! Robociznę i inne materiały mamy przecież również przy montażu w płaszczyźnie ściany. Montaż na konsolach jest równie prosty (lub równie skomplikowany) co bez nich...... Montowałeś kiedykolwiek ? Bo gadasz kolejne bzdury. Konsole bez względu na ich rodzaj wydłużają prace w porównaniu z montażem w licu ściany. Wydłużają dość radykalnie gdyż dodatkowych czynności jest więcej niż przy tradycyjnym montażu Klejenie folii, jeśli ma zostać wykonane prawidłowo (klejenie foli na okno, pianowanie, obcięcie piany, nałożenie kleju, ułożenie folii itd) to drugie tyle czasu w porównaniu z montażem tradycyjnym bez folii Reasumując Wypowiadasz się o swoich odczuciach a nie rzeczywistym czasie jaki wymaga prawidłowo wykonany montaż na same folie jak i montaż z konsolami i foliami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 09.03.2016 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 @ nikt ważnyPrzeczytaj również i moje wpisy uważnie. Nigdzie nie twierdziłem, że montaż z taśmami i bez to tyle samo roboty lub ten sam koszt. Taśmy są dodatkowym kosztem w trakcie budowy i to kosztem, który jakichś wymiernych zysków w przeliczeniu na złotówki generował nie będzie. Ale też nie zaszkodzą i zawsze stanowią wartość dodaną. Pisałem, że montaż NA KONSOLACH i montaż BEZPOŚREDNI do ściany to porównywalna robocizna, bo dochodzi nam tylko dodatkowy wkręt w ramę okienną. Co więcej przy fixach (oknach nieotwieralnych), a te przy rekuperacji są często stosowane, odpada konieczność wyjmowania szyby (no może poza dużymi i tym samym bardzo ciężkimi fixami) co z nawiązką rekompensuje ten dodatkowy wkręt. Nie, nie montowałem własnoręcznie okien. Na budowach pilnuję ekip. Dzięki temu piszę z doświadczenia obserwacji pracy bardzo wielu różnych ekip montażowych, a nie tylko własnego utartego podejścia. Co więcej moje obserwacje nie ograniczają się do wycinaka budowy jakim jest montaż okien. Miałem okazję poobserwować ile niepotrzebnej roboty, a często i dodatkowych kosztów generuje takie czy inne podejście wykonawcy. Skoro jesteśmy przy oknach i przy foliach to przykładem może być tu właśnie niechlujstwo przy ich przyklejaniu, które do białej gorączki doprowadza potem tynkarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Paco. 09.03.2016 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 (edytowane) fotohobby, finlandia, Wojtek, niktwazny dzieki wlasnie chyba takich prostych argumentow o "parowaniu" brakowalo apropo foliiMysle,z Wojtek pocztakowo nie zrozumial,ze koszty vs zyski tyczyly sie zastosowania konsol.... Suma sumarum polecacie mozna szczelny (cieply) aby zabezpieczyc pianke aby spelniala swoje zadania... A czy pod duze drzwi tarasowe stosuje sie "cieply parapet=XPS" albo innego rodzaju dobre termo uszczelnienie? Szczegolnie jesli by byly drzwi ALU... Edytowane 9 Marca 2016 przez .:Paco:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 09.03.2016 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Ja się nie znam na alu, ale to już chyba szczególnie.. przynajmniej od dawna widuję na fasadach wielokrotnie droższe fartuchy z EPDM.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 09.03.2016 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 @ nikt ważny Przeczytaj również i moje wpisy uważnie. Nigdzie nie twierdziłem, że montaż z taśmami i bez to tyle samo roboty lub ten sam koszt. Taśmy są dodatkowym kosztem w trakcie budowy i to kosztem, który jakichś wymiernych zysków w przeliczeniu na złotówki generował nie będzie. Ale też nie zaszkodzą i zawsze stanowią wartość dodaną. Pisałem, że montaż NA KONSOLACH i montaż BEZPOŚREDNI do ściany to porównywalna robocizna, bo dochodzi nam tylko dodatkowy wkręt w ramę okienną. . Nie znam zaleceń systemowych mowiacych tylko o jednej srubie mocujacej. Wszedzie mowa jest o dwóch Daj zadanie ekipie montazowej. Jedno okno nich zamontuje tradycyjnie. Zmierz czas. Pozniej drugie na konsolach. Dwie sruby to maks minuta. Zdziwisz sie ogromnie bo wyjdzie wiecej Konsola to conajmnien 15% wiecej czasu na montaz. Folie prawidlowo klejone to wydluzenie czasu montazu okna mniej wiecej dwukrotne. Montaz MOWO to co najmniej jeden caly dzien roboczy wiecej. Obserwowanie jakos Ci nie wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 09.03.2016 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Nie znam zaleceń systemowych mowiacych tylko o jednej srubie mocujacej. Wszedzie mowa jest o dwóch ...Obserwowanie jakos Ci nie wychodzi Nie chwytaj słówek - nie pisałem przecież instrukcji montażu - doskonale wiesz o czy mówię . Na poparcie swoich obserwacji powiem, że bez względu na to czy są konsole czy nie ekipy mają jedną stawkę. Dodatek jest niestety dopiero za ciepły montaż . A czy pod duze drzwi tarasowe stosuje sie "cieply parapet=XPS" albo innego rodzaju dobre termo uszczelnienie? Szczegolnie jesli by byly drzwi ALU... Tu już raczej trzeba indywidualnie sobie obrobić to połączenie. Co do drzwi Alu to raczej nie stosuje się ich w domach jednorodzinnych, zwłaszcza gdy kładziemy nacisk na izolację termiczną. Aluminium z natury rzeczy to doskonały przewodnik ciepła. Są rozwiązania okien/drzwi drewnianych z zewnętrzną, osłonową okładziną aluminiową - niezbyt popularne rozwiązanie z uwagi na spory dodatkowy koszt i niewspółmierne do niego korzyści (trwalsza powłoka niż malowane drewno czy PCV). Z tego co kojarzę (ale tu nie jestem na bieżąco) to te aluminiowe okładziny są tylko malowane na jednolite kolory (RAL) - nie występują w wersjach drewnopodobnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Paco. 09.03.2016 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 (edytowane) wszyscy się "przyczepili" do Alu - jakby przyciągało jak magnes. Mi chodziło o duże drzwi tarasowe, np o niskim progu 4,5x2,4m...wtedy od spodu dać styrodur aby nie było "mostka" i w koło też folie? Co najlepiej użyć do taki drzwi? I lepiej folia zew+wew czy rozprezna multifunkcyjna? ja mam duży wymiar i na Alu namawia mnie architekt bo a) to ciężar b) czy dziś czy za 10 lat drzwi zawsze będą pracowały tak samo=bez problemowo. generalnie chciałbym wszędzie PCV (bo drewno trzeba konserwować) ale mogę nie mieć wyjścia.... Edytowane 9 Marca 2016 przez .:Paco:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaca509 09.03.2016 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 4,5x2,4m...wtedy od spodu dać styrodur aby nie było "mostka" i w koło też folie? Co najlepiej użyć do taki drzwi? najlepiej poszerzenie systemowe Co do drzwi Alu to raczej nie stosuje się ich w domach jednorodzinnych, zwłaszcza gdy kładziemy nacisk na izolację termiczną. Aluminium z natury rzeczy to doskonały przewodnik ciepła. Są rozwiązania okien/drzwi drewnianych z zewnętrzną, osłonową okładziną aluminiową - niezbyt popularne rozwiązanie z uwagi na spory dodatkowy koszt i niewspółmierne do niego korzyści (trwalsza powłoka niż malowane drewno czy PCV). Z tego co kojarzę (ale tu nie jestem na bieżąco) to te aluminiowe okładziny są tylko malowane na jednolite kolory (RAL) - nie występują w wersjach drewnopodobnych. no nie jestes na biezaco Alu moze byc tak samo "cieple" jak PVC, sa juz systemy dedykowane do domow pasywnych. kolor tez nie jest problemem, mozna rowniez okleinowac foliami renolit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 09.03.2016 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 .: Paco:. Prawidłowe podparcie powinno gwarantować stabilnośćten HS w pakiecie trzyszybowym w PVC będzie ważył ok 700 kilo. w aluminium bedzie lżejszy o jakieś 100 kilo (to tak na marginesie)Pamiętaj że w tym gabarycie musisz mieć szyby 6 mm a nie 4 - bo takich oferentów też znajdziesz Najlepszym, najcieplejszym rozwiązaniem jest danie poszerzeń o czym wspomniał jaca509 Wojtek_Wisznia MałaCóż można powiedzieć. Alu parametry Uf porównywalne z PVC a nawet lepszeAlu można wykonać w wersji okleinowanej - to tylko kwestia kasy Inwestora, czy go na to stać czy nieAlu jest.... wieczne, dosłownie i w przenośniAlu możliwa wykonanie konstrukcji niewykonalnych w PVC ( wysokość, szklane narożniki itp)A co do reszty... zacznij obserwować dokładniej i wiedzę swą w temacie poszerz, skoro chcesz pomagać laikom tu zaglądającym, bo możesz uczynić więcej szkody niż pożytku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 09.03.2016 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 A ile kosztuje takie Alu w okleinie drewnopodobnej o parametrach standardowego PCV? Może być procentowo 150 - 200%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 09.03.2016 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Na poparcie swoich obserwacji powiem, że bez względu na to czy są konsole czy nie ekipy mają jedną stawkę. Dodatek jest niestety dopiero za ciepły montaż . Niedawno stary prosił o wskazanie ekipy, która montuje na MOVO za 80zł/mb i proponował pokrycie kosztów dojazdu i zakwaterowania jak się nie mylę. To ja teraz proszę o wskazanie ekipy, która prawidłowo i profesjonalnie zmontuje okna na konsolach w cenie "normalnej stawki". Może czas na zlecanie takich prac ekipom zewnętrznym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 09.03.2016 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Niedawno stary prosił o wskazanie ekipy, która montuje na MOVO za 80zł/mb i proponował pokrycie kosztów dojazdu i zakwaterowania jak się nie mylę. To ja teraz proszę o wskazanie ekipy, która prawidłowo i profesjonalnie zmontuje okna na konsolach w cenie "normalnej stawki". Może czas na zlecanie takich prac ekipom zewnętrznym? Umiesz czytać ze zrozumieniem? Porównywałem nie osadzenie okna (komplet) ale sam fakt zastosowania konsol lub nie. To może wmów mi jeszcze, że twierdziłem, że montaż na MOVO kosztuje tyle samo co partacki montaż na piankę za 10zeta za metr? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 09.03.2016 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 taaaaa.... i później to wygląda tak jak tutaj (materiał kolegi-za jego przyzwoleniem) Inwestor zamówił montaż ale chciał zaoszczędzić i innych za grosze do wyklejania folii zatrudnił Taaaaa...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 09.03.2016 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 (edytowane) Umiesz czytać ze zrozumieniem? Porównywałem nie osadzenie okna (komplet) ale sam fakt zastosowania konsol lub nie. To może wmów mi jeszcze, że twierdziłem, że montaż na MOVO kosztuje tyle samo co partacki montaż na piankę za 10zeta za metr? Kolego, to że znalazłeś jeleni co w tej samej cenie będą się dłużej chrzanić z montażem na konsolach to się ciesz Czy nasze wypowiedzi przeczytałeś ze zrozumieniem ? Chyba nie, niestety ....To ja teraz proszę o wskazanie ekipy, która prawidłowo i profesjonalnie zmontuje okna na konsolach w cenie "normalnej stawki". Może czas na zlecanie takich prac ekipom zewnętrznym? może teraz będzie łatwiej zrozumiec wypowiedź bawojtka która odnosi się do Twoich słów ....powiem, że bez względu na to czy są konsole czy nie ekipy mają jedną stawkę. Dodatek jest niestety dopiero za ciepły montaż . ...... Edytowane 9 Marca 2016 przez nikt ważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 09.03.2016 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 A jak wygląda zimny lub standardowy montaż na konsolach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 09.03.2016 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 A jak wygląda zimny lub standardowy montaż na konsolach ? właściwie nie powinno być takiego montażu ale podpowiem bo widziałem sprzedany jako ciepły montaż w ociepleniu Opaska ze styropianu wysunięcie okna na konsolach JB-D - wtedy jeszcze Knesela u nas nie było piana koniec montażu Żadnych folii później tynk na siatce, elewacja - i co ? nie jest ciepło ? jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 09.03.2016 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 To teoretycznie ciepły montaż a pytanie brzmi jak wygląda zimny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 09.03.2016 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 bez piany Nie ma pojęcia zimny montaż Każdy montaż z wykorzystaniem materiału uszczelniającego i ocieplającego połączenie okna z murem jest montażem ciepłym To że Illbruck wymyślił taka nazwę robiąc ferment w głowach klientów to już do nich pretensje Masz dwa rodzaje montażu: - montaż - szczelny montaż i tyle w temacie ciepłego montażu niektórzy jeszcze mówią że jedyny ciepły montaż to montaż w warstwie ocielenia - a to dalej szczelny montaż tylko w ociepleniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 09.03.2016 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Witam To teoretycznie ciepły montaż a pytanie brzmi jak wygląda zimny ? Pytanie uważam za ... takie sobie, ale skoro pytasz, proszę: ZIMNY montaż, wg mojej oceny, to taki, który nie zapewnia komfortu cieplnego połączenie w czasie użytkowania stolarki - czyli prowadzi do osłabienia właściwości termicznych zastosowanego wypełnienia termicznego pomiędzy ramą a murem oraz/lub nie gwarantuje odpowiedniej szczelności na przenikanie powietrza co sprowadza się - patrz wyżej. ZIMNYM bym nazwał również taki, który łamie ogólnie przyjęte zasady co do odpowiedniego usytuowania okna np.: - w ścianie 2 warstwowej zamontowanie stolarki w środku muru głównego Przypomnę w murze o konstrukcji dwuwarstwowej okno powinno być licowane z murem głównym (od strony zewnętrznej - taki mały pstryczek ) w murze o konstrukcji 3 warstwowej okno powinny być osadzone w warstwie ocieplenia, w murze 1 warstwowym w połowie grubości ściany. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts