Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak du?o czasu zajmuje Ci sprz?tanie domu?

Ile czasu średnio w tygodniu przeznaczasz na sprzątanie domu (wewnątrz)?  

45 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ile czasu średnio w tygodniu przeznaczasz na sprzątanie domu (wewnątrz)?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Powiedzmy, że w momencie zakupu los mi sprzyjał. A co do cen działek to warszawa jest zdecydowanie bezkonkurencyjna :) Co do kasy to pierwszymi fachowcami najętymi na budowie beda stawiacze dachu. Do tej pory wszystko robiliśmy sami (ze względu na kasę właśnie). Ale za to sporo już wiem na temat budownictwa :)))))))

Moje 250 m2 do posprzątania zajmuje mi koło 4 h w sobotę i po jakieś 15-20min. 2 x w tygodniu. Sprzątają wszyscy domownicy - kazdy swój pokój + reszta wspólnie okupowanych terytoriów do podziału. Synowie szaleją z odkurzaczem, ja z mopem (i nawet to lubię :lol: ). Garaż to też męska sprawa. Kwiatki domowe - to ja, ale wyczynowe jazdy z kosiarką - to moi panowie. Mycie okien zlecam. Absolutnie zgadzam się z przedmówcami, że większa powierzchnia to nie jest proporcjonalnie więcej sprzatania. To tak samo jak z dziećmi - przy 2 nie jest dwa razy więcej roboty niż przy 1. Góra 1,5. Na pewno warto na bieżąco, w miarę możliwości, dbać o "niezabałaganianie". I na pewno garderoby, spiżarnie, szafy itd. ułatwiają utrzymywanie porządku.

No pewnie nie ma się czego bać. Wychodzi hurtowo. :wink:

kze ty się chyba boisz, że jak się wybudujecie to Ciebie żona do porządków zagna i są tu dwie możliwości:

a) śni się Tobie po nocach Mop Wampir Czassssu (ło tak ssie), a chcesssz sssen mieć ssspokojny, :wink:

b) dupochron sobie szykujesz, żeby posty wydrukować i żonie pokazać, że ona da radę, fe nieładnie :roll:

Znalazłem cześciowe rozwiazanie problemu sprzatania ( nie u siebie) tzn odkurzacz który sam sprzata i to jeszcze pod nasza nieobecnosc tzn lata sobie po domu zaglada w kazdy kat i wsysa wszystko co na podłodze. Jak mu sie energia skończy to sam idzie sie podładowac a jak woreczek ma pelny to piszczy zeby mu wysypać. nawet nie drogi jak na te osiagi tak z 1500 szkoda tylko ze dolarów ;)

Dla leniwych jest podobna kosiarka, trzeba tylko rozpostrzeć specjalny kabelek w kolo obszaru który ma być skoszony i zostawić w środku kosiarke. Kosiarka lapie słoneczko i kosi nie wyjeżdzajac poza teren ograniczony kabelkiem. dodatkowo jak ktos chce ja podniesc i nie zna kodu to zaczyna wyć tesknie za właścicielem . Oczywiscie kosiarka wyje ;)

• 4 years później...
Ile czasu średnio w tygodniu przeznaczasz na sprzątanie domu (wewnątrz)?

Prosimy o odpowiedź.

:D :) :lol: :o

Tak ja nic innego nie robię tylko sprzątam :lol:

Komuś się chyba coś pomieszało to forum dla budujących

co mam sprzątać?

Wiem :o puszki po piwie co mi złodzieje na budowie zostawili

ale to mi zajeło jakieś 5 minut :wink:

no to kalkulując - wykłądzin nigdzie nie planuję - tylko małe dywaniki u dziecka w pokoju, u nas w sypialni i w salonie - trzepanie - raz na tydzień, albo odkurzenie

ile to zajmie? góra pół godziny z wyjęciem odkurzacza łącznie

umycie podłogi - będą płytki i panele - cały dom żeby wymyć zajmie mi pewnie jakąś godzinę, co ile to by się robiło? co 2-3 dni

kurze? - nie planuję mebli - u dziecka będzie jedynie biurko i z jakieś 2-3 półki, u nas ewentualnie jakiś stoliczek pod tv czy komputer, w salonie tylko stolik pod tv, nic więcej

ile to zajmie? z pół godziny? niech będzie raz na tydzień

podlanie kwiatów? niech zajmie 30 minut co 2-3 dni

o czymś zapomniałam? o codziennym zmywaniu, sprzątaniu na bieżąco wiatrołapu czy tarasu - zamiataniu

no to niech będzie już godzina dziennie zaokrąglając, bo wiadomo zmywarka itp.

do tego powinno się doliczać codzienne gotowanie itp.

ale spokojnie na prace domowe można poświęcic dziennie 1-1,5 godziny i będzie czysto

a doliczyć koszenie trawki, pielęgnacja ogreódka - to już prace nie wewnątrz domu

to już trudniej zliczyc, bo każdy ma inne podwórko

Oj zajmie :wink: A kuchnia, łazienki- w domku wszyscy mają zwyczaj robić 2- zwłaszcza przy poddaszu użytkowym i ja już tego żałuję. Teraz wybrałabym parterówkę z jedną łazienką.

A po kolei:

1. odkurzanie 160m podłóg- 1-1,5 godziny

2. odkurzanie kanap, mebli- 1 godzina

3. sprzątanie łazienek- 2 godziny

4. sprzątanie kuchni- 1 godzina

5. umycie podłóg- 1 godzina

Co kilka tygodni umycie 18 okien- cały dzień

Co kilka tygodni kostka brukowa 4-5 godzin

Co tydzień trawa 15 arów- 4-5godzin

Co kilka tygodni dogłębne sprzątanie półek, szaf, garderoby, szafek w kuchni- cały dzień :wink:

To jest bardzo istotny temat- jak się człowiek dowie, że chałupę trzeba 10 godzin sprzątać to mu może ochota na budowanie przejdzie :lol: A gdzie koszenie trawy, zmycie kostki... chyba trzeba z pracy zrezygnować albo powtarzać sobie: "mądrzy ludzie żyli w brudzie"

Gdzie wy do tej pory wszyscy mieszkacie w KAWALERKACH 20m :o

wiadomo że od czasu do czasu się sprząta

Trawe koszę średnio 1raz co 2 tygodnie,czasami częściej

Mycie kostek ? niewiem zabardzo poco chyba że masz przecieki ze skrzyni biegów albo węgiel na niej wysypujesz.Na mojej granitowej nic nie widać Owszem liście na wiosnę i jesien zdaża mi się zamiatać.

Bardzo zasadnicze pytanie.

Zazwyczaj przeprowadzamy się do większych domów. O ile zatem zwiększy się czas, jaki należy poświęcić na "czyszczenie" całkiem nowego domu? Nie wiem. Jednak usłyszałam /przeczytałam/, że większy dom brudzi się mniej. Może chodzi o to, że na wiekszej przestrzeni bałaganu nie widać? A może o to, że wtedy każdy przedmiot ma "swoje miejsce". Łatwiej jest ów przedmiot odłożyć na właściwie miejsce, nie zastanawiając się, gdzie go tymczasowo upchnąć?

Widzę jednak kilka minusów, powiększających czas sprzątania:

- większa podłoga

- więcej okien

- większa łazienka /2 łazienki/

Ile to wyjdzie czasowo?

Zależy to od wielkości domu i stopnia pedanterii właścicieli.

Obecnie mam tak:

- kuchnia 1h dziennie, łącznie ze zmywaniem, pow 10m2

- łazienka+korytarz 15min. dziennie, pow. 6m2

- pokój dzieci -sprzątają same, czasem 0,5h porządki w szafach, pow. 15m2

- pokój dzienny /nasza sypialnia/ 15 min. dziennie, pow. 14m2

- okna 3 szt, 120/140, 120/120, 140,180,

Jak zamieszkamy na nowym, będzie tego 3x tyle.

To jest bardzo istotny temat- jak się człowiek dowie, że chałupę trzeba 10 godzin sprzątać to mu może ochota na budowanie przejdzie :lol: A gdzie koszenie trawy, zmycie kostki... chyba trzeba z pracy zrezygnować albo powtarzać sobie: "mądrzy ludzie żyli w brudzie"

Gdzie wy do tej pory wszyscy mieszkacie w KAWALERKACH 20m :o

wiadomo że od czasu do czasu się sprząta

Trawe koszę średnio 1raz co 2 tygodnie,czasami częściej

Mycie kostek ? niewiem zabardzo poco chyba że masz przecieki ze skrzyni biegów albo węgiel na niej wysypujesz.Na mojej granitowej nic nie widać Owszem liście na wiosnę i jesien zdaża mi się zamiatać.

Mieszkałam w mieszkaniu 90m2 a teraz dom ma 160m2- drobna różnica... Ja nie sprzątam od czasu do czasu i nie jestem pedantem. Staram się sprzątać raz w tygodniu. Napisałam ile czasu zajmuje sprzątanie i jest to jakieś 100% więcej niż dotychczas. Na pocieszenie faktycznie im większa powierzchnia bałagan mniej widać ale ja wolę wszystko kłaść na miejsce i moje sprzątanie nie obejmuje odnoszenia poszczególnych rzeczy w miejsce przeznaczenia :wink:

Co do kostki- po sąsiedzku mam budowę i kurzy się piach- kostkę czasem trzeba zamieść.