dwiecegly 05.01.2016 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 (edytowane) WitamPojawiła sie mozliwość zakupu bliźniaka w stanie surowym. Są dwa, moge sobie wybrać. Jeden jest zorientowany na wschód, poludnie i pólnoc. Drugi na południe, zachód i północ. Rozumiem że lepiej ten drugi ?Ale moje głowne pytanie to czy warto... połozenie duże miasto, jeden bardzo duży plus to lokalizacja- najlepsza dzielnica w mieście, metr działki kosztuje tu majątek.Po odliczeniu rynkowej ceny działki sam budynek w stanie surowym kosztowałby 130tys.Jest to tzw klocek czyli pełne pietro, dach płaski z pełnym stropem betonowym pod nim. Geraż w bryle. Powierzchnia użytkowa - 90m2 - mozliwość powiekszenia do 95 plus garaż 19m2Brak kotłowni i pomieszczenia gospodarczego. Można dobudowac jedną sciankę i bedzie dodatkowe pomieszczenie 5m2 - konieczność zrobienia mini fundamentu i stropu nad tym kawalkiem.Prosze rzucić okiem na budynek i powiedzieć czy jest wart 130tyś? Wiem że można takie coś postawić pewnie za połowe tej kwoty ale ja nie mam czasu ani możliwości budowy systemem gospodarczym.Dach pokryty z tego co wiem papą i obrobiony blachą, kominy gotowe. Teoretyczeni starczy na kilka lat, potem można pokryć czymś trwalszym... tak sobie myslę.Minusy:-skromna izolacja dachu - chyba 10cm styropianu - mają mi to sprawdzić.-brak info o ociepleniu fundamentu - co jesli w ogole nie ma sytopianu ? Zalezy mi na minimalnych kosztach ogrzewania bo przewidziany jest gaz.-mały garaż - zdecydowanie wolałbym dopłacić za większy...-malutka kuchnia (aneks przy salonie) - zaledwie 5m2 Czy za dodatkowe 130tyś da się ten budynek skonczyć pod klucz ? Elektrykę, płytki i podłogi robiłbym we własnym zakresie - jedynie koszt materiału. Jednak muszę sie wprowadzić do końca sierpnia więc wiele innych prac musiałbym zlecać. Z droższych rzeczy patrząc po cenach to okna - ok 20tys, tynki - okolo 15tyś, instalacja grzewcza z piecem - 15 do 25 tys ? Wylewki do 8tys. Przyłacza mediów które są pod domem do 8tys za prad gaz i wodę. Ogrodzenie na razie byle jakie, na plac wysypałbym drobny kamien. http://bokka.pl/up/3baaebdfd8c34867b87751441ad6509a.jpg Edytowane 5 Stycznia 2016 przez dwiecegly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts