Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Galmet EKO-GT KWPD 16M expert pid dynamic 4d pomocy

tomasz8686

Recommended Posts

Witam jak w temacie mam taki piecyk obrotowa retora ruszt wodny ekogroszek 26mj i mam taki problem iz jak pali sie w piecu to spala sie w takie duze grudki żuzlowe a temperatura na piecu to 32 do 42 stopni masakra jakas bo zimno w domu namieszałem w ustawieniach i nie wiem co zrobic zeby było dobrze teraz zrobiłem ustawienia producenta i tak samo co zrobic?? jak potrzeba wiecej informacji udziele dom jest ocieplony

teraz jadę na ustawieniach fabrycznych bo je przywróciłem ale temperatura na piecu to 32 albo 34 stopnie to jest za mało czytam na tych forach i nie mogę ustawić tego wszystkiego wszyscy maja inne sterowniki dlatego szukam osoby która ma ten sam i mi poda konkretnie co zmienić i czym później regulować żeby go dobrze ustawić

teraz jadę na ustawieniach fabrycznych bo je przywróciłem ale temperatura na piecu to 32 albo 34 stopnie to jest za mało czytam na tych forach i nie mogę ustawić tego wszystkiego wszyscy maja inne sterowniki dlatego szukam osoby która ma ten sam i mi poda konkretnie co zmienić i czym później regulować żeby go dobrze ustawić

więcej konkretów, kolego , nie jestem wrózką

piec nie dochodzi , raz

dwa zrób zdjęcie jak się pali

trzy zdjęcie popiołu

cztery opisz węgiel

pięć czy jesteś pewien, że instalacja jest poprawna , pompy , termostatu , zawory , ochrona powrotu i takie tam

coś poradzimy , napisz szybko to jeszcze dzisiaj poprawimy

Edytowane przez poltowski2000

UZYTKOWNIK

max. mox kotła 60%

kalorycznosc opalu EKO FINS 25,0

wartosci chwilowe

dmuchawa 20 ========100

30,6%

podajnik 60% 4s / 16s

korekcja powietrza +14 %

INSTALATOR

temp. załącz. pompy 45stopniC

tryb pracy kotla - automat

czuj. zewnetrzny -wyłączony

parametry podtrzymania

podawanie 16s przerwa 10min

nadmuch podtrzymania 9s moc 0%

czas wygaszania 90min

histereza CWU 5stopni C

priorytet CWU - nieaktywny

dezynfekcja CWU - nieaktywna

zawór wbudowany - wyłaczony

SERWISANT

parametry pracy

min. podawanie 4s dł. cyklu 20s

moc. min. kotła 25%

wydajnosc podajnika 13,5kg/h

min. temp. zadania 55 stopnia C

moc dmychawy 20%

reg spalania:

moc kotła: dmuchawy

25% 24%

45% 26%

60% 27%

80% 29%

100% 32%

To sa wszystkie ustawienia które spisałem z pieca

Wcześniej paliłem czeskim i do dnia kiedy było dość ciepło nie było problemu, tak naprawdę to przez dwa lata nie było żadnego problemu, wiadomo więciej spalało tego węgla i bardziej się piec brudził ale koszt węgla wszystko rekopensował. Ale ostatnio węgiel nie chciał się palić wyrzucało węgiel z podajnika no i w domu było zimno. Walczyłem kilka dni i dałem sobie spokój zasobnik zasypałem czarną perłą, diametralnie zmieniłem ustawienia kierując się Waszymi radami na forum dotyczącymi płomienia doboru powietrza (delikatny nie za jasny itd) i jak na razie sukces. Może Tobie Tomasz się przydadzą bo mamy chyba takie same piece. A to są moje ustawienia:

UZYTKOWNIK

max. mox kotła 100%

kalorycznosc opalu 24

wartosci chwilowe

dmuchawa 20 ========60

korekcja powietrza -6 %

INSTALATOR

parametry podtrzymania

podawanie 20s przerwa 8min

nadmuch podtrzymania0s moc 0%

czas wygaszania 90min

histereza CWU 3stopni C

SERWISANT

parametry pracy

min. podawanie 5s dł. cyklu 57s

moc. min. kotła 25%

wydajnosc podajnika 8,5kg/h

min. temp. zadania 52stopnia C

moc min dmychawy 20%

reg spalania:

moc kotła: dmuchawy tu dałem moc dmuchawy do minimum jak coś to w domu jeszcze sprawdzę bo piszę z głowy.

25% 24%

45% 26%

60% 27%

80% 29%

100% 32%

wętylator na około 1cm otwarty.

a jeszcze mam takie pytanie dostałem od znajomego dużo peletu i jak sprawdzałem w moim sterowniku to jest opcja palenia peletem i co zmienić w ustawieniach czy ustawić tez tak samo jak na ekogroszek

Dodam jeszcze ze chciałem podziękować wszystkim na tym forum którzy pomagają w tych sprawach wiec jeszcze raz Wam dziękuje pozdrawiam

no poprawilo sie a mam takie pytanie jak np zmienie opał to co zmieniac w ustawieniach?? i jeszcze takie pytanie co zrobic zeby wiecej opału podajnik podawał bo zdaje mi sie ze troszke mało go na palenisku pozdrawam

drobne korekty robisz obniżając dmuchawę ( ustawienia chwilowe)

większe korekty ustawiasz w (kaloryczność opału)

więc , jak troszkę mało na palenisku , spróbuj dać -2 albo -3 ustaiwenia chwilowe

co do peletu to jest kiepski pomysł , no ale dostałeś i trzeba go spalić. palnik powinien mieć strażaka ,bo może zakończyć się pożarem. proponuje mieszać go z ekogroszkiem i powinno być ok. pelet ma dużo mniejszą kaloryczność niż węgiel ,więc będziesz musiał nanieść korekty w kaloryczność opału. pozdr

Witam zrobiłem takie ustawienia jak pisał nurek 301 mam teraz ekogroszek jak to powiedział na składnicy 28MJ i jest ze śląska 888zl za tonę drogi ale chciałem kupić coś dobrego i temperaturę mam 47 stopni C nie chce nic do góry podskoczyć i na palenisku jakby mało groszku wychodziło co zrobić?? takie mam ustawienia

UZYTKOWNIK

max. mox kotła 100%

kalorycznosc opalu 24

wartosci chwilowe

dmuchawa 20 ========60

korekcja powietrza -6 %

INSTALATOR

parametry podtrzymania

podawanie 20s przerwa 8min

nadmuch podtrzymania0s moc 0%

czas wygaszania 90min

histereza CWU 3stopni C

SERWISANT

parametry pracy

min. podawanie 5s dł. cyklu 57s

moc. min. kotła 25%

wydajnosc podajnika 8,5kg/h

min. temp. zadania 52stopnia C

moc min dmychawy 20%

reg spalania:

moc kotła: dmuchawy tu dałem moc dmuchawy do minimum jak coś to w domu jeszcze sprawdzę bo piszę z głowy.

25% 24%

45% 26%

60% 27%

80% 29%

100% 32%

wętylator na około 1cm otwarty.