poltowski2000 20.01.2016 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 mocny, w sensie, nie ...kumasz. koleś na składzie wcisnął ci kit , że ma 28Mj a nie masz kopczyka przy ustawieniach kaloryczności 24Mj i zaniżonym wietrze na maksa. coś jest nie tak, prawda?skoryguj -kaloryczność opału w dół o 1 albo 2 Mj. a z ciekawości jaką masz temp. zadana kotła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz8686 21.01.2016 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 na piecu cały czas 45stopni niewiem co robic teraz kupiłem na próbe w dobrej cenie ekogroszek 25MJ i tego bede teraz go kupowac jak bedzie dobrze sie palił tylko jak go sprawdzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 21.01.2016 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 musisz mieć kopczyk. bez kopczyka załatwisz palnik. schodź z kalorycznością opału w dół do momentu kiedy będziesz miał kopiec i resztę drobnych ustawień korygujesz dmuchawą (ustawienia chwilowe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz8686 21.01.2016 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 ale dlaczego temperatura cały czas 45stopni i nie chce nic w góre isc i 20 kg ekogroszku dziś poszło w 11 godzin czy to normalne pozdrawiam idę kombinować z ta kalorycznością i ta dmuchawę a jak Ty masz ustawiona kaloryczność i dmuchawę?? a rozumiem ze iloscia groszku na palenisku robi sie kaloryczności?? przepraszam ze tak ciężko to ogarniam ale przyznaje sie jestem zielony w te sprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 22.01.2016 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 (edytowane) ja mam kociolek 12 kw. obawiam się ,że moje ustawienia nic ci nie dadzą. ale proszę , na 100% mocy kocioł podaje 7 /przerwa 43 dmuchawa 24,9%. dom ok. 160m średnio ocieplony , zużycie węgla to ok 20kg/24h. powodem że nie osiągasz temperatury ,prawdopodobnie jest to ,że na fajce masz za mało węgla i wszystko leci w komin. ustaw kaloryczność opału tak ,żebyś miał solidny kopiec i do tego dopasuj wiatr. tylenp: pieklorz 26,5 mj -sterownik podaje mniej /przerwa dłuższa /wiatr większy ekofins 24mj -sterownik podaje więcej /przerw krótsza /wiatr mniejszy reszta analogicznie - różnice mogą być nie zauważalne ale są i to znaczne. u ciebie trzeba zejść w dół z kalorycznością do momentu kiedy będzie kopiec dodam ,że zużycie opały nie zależy tylko od kotła, jest to wypadkowa izolacji, instalacji ,kotła i palacza. żeby było małe spalanie trzeba to wszystko zgrać. Edytowane 22 Stycznia 2016 przez poltowski2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurek301 23.01.2016 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Dziwna historia z Twoim piecem, spróbuj jeszcze tak:zamknij wentylator zostaw minimum, tam chyba jest jakiś ogranicznik który nie pozwala całkowicie zamknąć wentylatoraustaw wydajność podajnika na 6,5kg i obserwuj kopczykzmniejsz kaloryczność jak pisał paltowski2000.Ja teraz palę czeskim gów.....em i spokojnie 50 stopni osiąga. Ale u mnie musiałem zamknąć wentylator, nie wiem czemu ale jak tylko otworzyłem na więcej niż 1 cm to temperatura bardzo szybko spadała (prawdopodobnie wydmuchiwało temp. w komin). Jak już ustawiłem wszystko to później tylko regulowałem korekcją powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz8686 23.01.2016 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 a komin jak zrobic mam mniej niz poł zamkniety ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurek301 24.01.2016 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 a komin jak zrobic mam mniej niz poł zamkniety ?? Kombinuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz8686 23.02.2016 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 witam mam takie pytanko paliłem teraz duzo drewnem bo okazyjnie dostałem ale to nie ważne rozpaliłem ekogroszkiem i pamiętam jak sie paliło to jak miałem temperaturę ustawiona na piecu 45stopni to podeszło do 48 i piec wchodził w podtrzymanie a teraz jak ustawia 45 to na piecu jest tylko 45,1 i nie chce wejść w podtrzymanie nawet jak zwiększę temperaturę to tak i dmuchawa w piecu cały czas dmucha czy to można jakoś w ustawieniach zmienić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wayne2mike 27.02.2016 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 jakoś dziwnie niska ta temperatura ustawiona na 45 stjak dmuchawa dmucha caly czas to niech dmucha, przynajmniej nie kisisz opału w podtrzymaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serrek 04.05.2020 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2020 Witam. czy możesz mi podać na maila swój nr tel. Mój mail to [email protected] myślę że moge pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 05.05.2020 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 W antropologa się bawisz ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts