Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Galmet EKO-GT KWPD 16M expert pid dynamic 4d pomocy

tomasz8686

Recommended Posts

mocny, w sensie, nie ...kumasz.

koleś na składzie wcisnął ci kit , że ma 28Mj a nie masz kopczyka przy ustawieniach kaloryczności 24Mj i zaniżonym wietrze na maksa. coś jest nie tak, prawda?

skoryguj -kaloryczność opału w dół o 1 albo 2 Mj.

a z ciekawości jaką masz temp. zadana kotła?

ale dlaczego temperatura cały czas 45stopni i nie chce nic w góre isc i 20 kg ekogroszku dziś poszło w 11 godzin czy to normalne pozdrawiam idę kombinować z ta kalorycznością i ta dmuchawę a jak Ty masz ustawiona kaloryczność i dmuchawę?? a rozumiem ze iloscia groszku na palenisku robi sie kaloryczności?? przepraszam ze tak ciężko to ogarniam ale przyznaje sie jestem zielony w te sprawy

ja mam kociolek 12 kw. obawiam się ,że moje ustawienia nic ci nie dadzą. ale proszę , na 100% mocy kocioł podaje 7 /przerwa 43 dmuchawa 24,9%. dom ok. 160m średnio ocieplony , zużycie węgla to ok 20kg/24h.

powodem że nie osiągasz temperatury ,prawdopodobnie jest to ,że na fajce masz za mało węgla i wszystko leci w komin. ustaw kaloryczność opału tak ,żebyś miał solidny kopiec i do tego dopasuj wiatr. tyle

np: pieklorz 26,5 mj -sterownik podaje mniej /przerwa dłuższa /wiatr większy

ekofins 24mj -sterownik podaje więcej /przerw krótsza /wiatr mniejszy

reszta analogicznie - różnice mogą być nie zauważalne ale są i to znaczne.

u ciebie trzeba zejść w dół z kalorycznością do momentu kiedy będzie kopiec

dodam ,że zużycie opały nie zależy tylko od kotła, jest to wypadkowa izolacji, instalacji ,kotła i palacza. żeby było małe spalanie trzeba to wszystko zgrać.

Edytowane przez poltowski2000

Dziwna historia z Twoim piecem, spróbuj jeszcze tak:

zamknij wentylator zostaw minimum, tam chyba jest jakiś ogranicznik który nie pozwala całkowicie zamknąć wentylatora

ustaw wydajność podajnika na 6,5kg i obserwuj kopczyk

zmniejsz kaloryczność jak pisał paltowski2000.

Ja teraz palę czeskim gów.....em i spokojnie 50 stopni osiąga. Ale u mnie musiałem zamknąć wentylator, nie wiem czemu ale jak tylko otworzyłem na więcej niż 1 cm to temperatura bardzo szybko spadała (prawdopodobnie wydmuchiwało temp. w komin). Jak już ustawiłem wszystko to później tylko regulowałem korekcją powietrza.

• 5 weeks później...
witam mam takie pytanko paliłem teraz duzo drewnem bo okazyjnie dostałem ale to nie ważne rozpaliłem ekogroszkiem i pamiętam jak sie paliło to jak miałem temperaturę ustawiona na piecu 45stopni to podeszło do 48 i piec wchodził w podtrzymanie a teraz jak ustawia 45 to na piecu jest tylko 45,1 i nie chce wejść w podtrzymanie nawet jak zwiększę temperaturę to tak i dmuchawa w piecu cały czas dmucha czy to można jakoś w ustawieniach zmienić??

• 4 years później...