Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tkaniny łatwoczyszczące Magic Home

asizo

Recommended Posts

Czy ktoś może użytkuje jakiś mebel tapicerowany w tkaninie Orion (magic Home) z Fargotexu. Mam próbki (2 jasne kolory i 3 ciemniejsze) i prawdę mówiąc jakość tej tkaniny mnie rozczarowała. Poza tym ta sama tkanina w różnych kolorach też minimalnie sie różni. Np. Orion 19 jest moim zdaniem najcieńszy i najluźniej tkany.

Po pierwsze sprawia wrażenie bardzo delikatnej, cienkiej, można dosłownie rozsunąć paznokciem nitki wątku i osnowy. Mam wrazenie, ze będzie się łatwo wypychać i szybko zrobi się taka wyświechtana. Niby wytrzymałość (podaną w cyklach) ma dobrą, ale porównując z innymi tkaninami Magic Home (które są grubsze), a wytrzymałaść mają podobną, wydaje mi się, ze to chwyt marketingowy.

No i czyszczenie... za pierwszym razem rzeczywiscie płyny nie wsiąkają, woda zbiera się w kulkę, ale po 2-3 takich zabiegach wszystko juz zwyczajnie sie rozlewa i wsiąka. A niektórych plam nie da się tak zupełnie usunąć (ani samą wodą ani wodą z szarym mydłem - zgodnie z instrukcją). Znalazłam w instrukcji, ze właściwosci łatwego czyszczenia są aktywne do 10 cykli czyszczenia/prania, ale u mnie testy pokazały inaczej. No i jeszcze insza inszość, ze po każdym czyszczeniu tkaninę Orion trzeba wyprasować przez szmatkę, aby zachować właściwości powłoki.

Czy u kogoś jasna tkanina Orion zdała egzamin?

Edytowane przez asizo

Brałam ją pod uwagę, ale w jednym z salonów (nie pamiętam już w którym) usłyszałam, że producent mebli zrezygnował z niej ze względu na reklamacje. Podobno rozciągała się i wypychała. Na jasnych kolorach niektóre plamy zostawały przy moich testach.

Wybrałam ostatecznie milton i jestem zadowolona, ale miała to być w miarę niskobudżetowa renowacja mebli.

http://fargotex.pl/fargotex/milton/

Dla nowych mebli wzięłabym coś grubszego.

Milton jest hydrofobowy, plamy nie wsiąkają. Młodsza córka ma w kremowym miltonie fotel biurowy. Pochlapany pitną czekoladą zmyłam jednym potarciem wilgotnej ściereczki.

Brałam ją pod uwagę, ale w jednym z salonów (nie pamiętam już w którym) usłyszałam, że producent mebli zrezygnował z niej ze względu na reklamacje. Podobno rozciągała się i wypychała. Na jasnych kolorach niektóre plamy zostawały przy moich testach.

Dzięki, piu :) Zatem moje zdanie na temat tej tkaniny nie jest tylko moją opinią.

• 2 weeks później...