asizo 05.01.2016 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 (edytowane) Czy ktoś może użytkuje jakiś mebel tapicerowany w tkaninie Orion (magic Home) z Fargotexu. Mam próbki (2 jasne kolory i 3 ciemniejsze) i prawdę mówiąc jakość tej tkaniny mnie rozczarowała. Poza tym ta sama tkanina w różnych kolorach też minimalnie sie różni. Np. Orion 19 jest moim zdaniem najcieńszy i najluźniej tkany. Po pierwsze sprawia wrażenie bardzo delikatnej, cienkiej, można dosłownie rozsunąć paznokciem nitki wątku i osnowy. Mam wrazenie, ze będzie się łatwo wypychać i szybko zrobi się taka wyświechtana. Niby wytrzymałość (podaną w cyklach) ma dobrą, ale porównując z innymi tkaninami Magic Home (które są grubsze), a wytrzymałaść mają podobną, wydaje mi się, ze to chwyt marketingowy. No i czyszczenie... za pierwszym razem rzeczywiscie płyny nie wsiąkają, woda zbiera się w kulkę, ale po 2-3 takich zabiegach wszystko juz zwyczajnie sie rozlewa i wsiąka. A niektórych plam nie da się tak zupełnie usunąć (ani samą wodą ani wodą z szarym mydłem - zgodnie z instrukcją). Znalazłam w instrukcji, ze właściwosci łatwego czyszczenia są aktywne do 10 cykli czyszczenia/prania, ale u mnie testy pokazały inaczej. No i jeszcze insza inszość, ze po każdym czyszczeniu tkaninę Orion trzeba wyprasować przez szmatkę, aby zachować właściwości powłoki. Czy u kogoś jasna tkanina Orion zdała egzamin? Edytowane 5 Stycznia 2016 przez asizo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piu 05.01.2016 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Brałam ją pod uwagę, ale w jednym z salonów (nie pamiętam już w którym) usłyszałam, że producent mebli zrezygnował z niej ze względu na reklamacje. Podobno rozciągała się i wypychała. Na jasnych kolorach niektóre plamy zostawały przy moich testach. Wybrałam ostatecznie milton i jestem zadowolona, ale miała to być w miarę niskobudżetowa renowacja mebli. http://fargotex.pl/fargotex/milton/ Dla nowych mebli wzięłabym coś grubszego. Milton jest hydrofobowy, plamy nie wsiąkają. Młodsza córka ma w kremowym miltonie fotel biurowy. Pochlapany pitną czekoladą zmyłam jednym potarciem wilgotnej ściereczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asizo 05.01.2016 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Brałam ją pod uwagę, ale w jednym z salonów (nie pamiętam już w którym) usłyszałam, że producent mebli zrezygnował z niej ze względu na reklamacje. Podobno rozciągała się i wypychała. Na jasnych kolorach niektóre plamy zostawały przy moich testach. Dzięki, piu Zatem moje zdanie na temat tej tkaniny nie jest tylko moją opinią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slav20 15.01.2016 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Ja wybralem tkanine Penta z Fargotexu. Mam ja od prawie roku na narozniku i jak na razie rewelacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts