Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wąska działka 14.5m

Raven.art

Recommended Posts

Witam,

chciałbym zbudować dom na działce, która otrzymałem od rodziców. Działka leży w miejscowości nie objętej PZP.

Problemów jest kilka:

1. po pierwsze działka jest wąska 14.5m x 120m dlugosci, czy chcąc postawić dom w odległości 1.5m od granicy (ściana bez okien), muszę mieć na to zgodę sąsiada? czy urząd gminy może zakwestionować te 1.5m i kazać odsunąć się na 3m?

(na tej działce jest już dom w odległości mniejszej niż 1.5 od granicy, na działce sąsiada również jest już dom w odległości mniejszej niż 1.5 od granicy, na ok 100-nym metrze od ulicy, także do dyspozycji mam ok 950m2 )

2. Kolejny dylemat, wg. dokumentacji jest to działka rolna, zabudowana. czy będę musiał ja odrolnić? czy może będę mógł ja zabudować tak jak jest?

3. Następna sprawa działka nie ma dostępu do drogi. jestem w trakcie załatwiania formalności, także to mam nadzieje mieć to załatwione w najbliższych miesiącach. pytanie jest następujące czy mogę zacząć coś załatwiać zanim będę miał na papierze dostęp do drogi publicznej?

plan oczywiście na zamówienie. Jak by był jakiś chętny architekt z powiatu wołomińskiego, proszę pisać. :cool:

moja dzialka: nr: 481/2

dom miałby powstać mniej-więcej w miejscu tych cyferek 481/2

http://i1075.photobucket.com/albums/w437/raven_art/dom/New%20Picture%2056_zpsotrlg6y7.png

• 4 weeks później...