ekopalacz 05.01.2016 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 witam problem z ustawieniem pieca 180m2 ocieplona piętrówka + bojler sterownik zpid k1pv2 temp.kotła 60stopni klapka na dmuchawie otwarta na maksa nastawy współ. wentylatora +5 współ. mocy kotłą -30 menu servis -min praca podajnika 1s -max praca podajnika 3s -min przerwa podajnika 40s -max przerwa podajnika 90s -min wentylator roboczy 13 -max wentylator roboczy 25 -min obroty 900 -max obortu 1750 chodzi mi głównie o ten węgiel niedopalony piec nie przekracza 60stopni i spada to też mnie martwi... jesli macie jakies sugestie chętnie wysłucham Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 05.01.2016 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 w automacie nie będzie przekraczałalgorytm będzie pilnował zadanej i wokół niej oscylowałniedopalony węgiel to błąd ustawieńzmieniłbym na poczatek wsp wentylatora do góry na +20 przynajmniejuważam też że za mocno kaganiec na wentylator założony w serwisowym jest to jednak do poprawy jeśli zabawa ze współczynnikami nie pomożejeśli masz aktualne kody serwisowe to podeślij prosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekopalacz 05.01.2016 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 5162 w necie gdzies wyczytałem jedynie tylko ten paliłem na nastawach wsp went +25 wsp moc kotła -30 ale wiało wtedy jak w kieleckim nie wiem czy pod palnik nie pójdzie palenisko spróbuje chciałbym dostać wykres poziomy w granicach 63stopnie +- 2 stopnie nie musi wchodzic w nadzur te spadki temp na wykresie to otwieranie 4d da sie to jakos wyregulować ? wiem ze jak mocno przekrece zawór to tak spadnie temperatura ale wzrośnie... i wtedy utrzymac daną moc w kranicach właśnie 63stopnie jak na wykresie tez to widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 05.01.2016 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 zawór wyreguluj czasami otwarcia i zamknięciawykres olejmasz niedopal a to ważniejsze niż prosta kreskaistotne powinno być tylko czy jest komfort termiczny a nie czy kocioł ładne kreski rysuje na monitorze sterownikato przyjdzie samo jak wyregulujesz parametryjeśli przy +25 wiało za mocno to trzeba zacząć od mniejszych wartościzerknij jeszcze bo nie pamiętam czy w tym sterowniku jest granulacja opałujeśli tak to sprawdź jaka ustawiona- moze trzeba zmienić aby była inna charakterystyka dmuchawy ten kocioł powinien pykać przy takim domu bo jest za duży i powinien pracować na nastawie 12KW i mocno skręcony jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekopalacz 05.01.2016 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 jak poczekasz to jeszcze ci pokaze inne ustawienie jakie mam teraz od 4h gdzies dzis przeczytałem oki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekopalacz 05.01.2016 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 wsp went 0 wsp mocy kotła 0 menu servis tylko to zmieniłem -min przerwa podajnika 40s na 45s -max przerwa podajnika 90s na 120s to mam teraz na zdjeciach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekopalacz 05.01.2016 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 wiec co mam zrobic wrocic do poprzedniego ustawienia i robic to co mowisz? zawór taki praktycznie tylko te parametry 3,5,7,10 tak załaczam go ręcznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 05.01.2016 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 jak zaworem regulujesz ręcznie to nie ma on dużego wpływu na kocioł gdyż zmieniasz tylko przepływ i ster nie reaguje na zmiany temperatury a tylko na zmiany przepływujeśli zatem ustawisz na zaworze stałą nastawę tak by było ciepło w domu to pozostaje tylko korekta nastaw sterowaniaze zdjęcia wynika ze masz niedopałjeśli kocioł nie ma problemu z osiaganiem zadanej to obniżaj tylko współczynnik mocy i powinno się poprawićsugeruję znalezienie kilku ustawień zaworu zależnie od temperatur aby nie biegac codziennie do kotłowni ewentualnie podpięcie siłownika chociaż ja wole termostaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dario_333 05.01.2016 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 (edytowane) . Edytowane 5 Stycznia 2016 przez dario_333 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 05.01.2016 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 wystarczy mu podnieść moc nie wiem jak masz ustawiony -jak w dwustanie to krótsza przerwa i mocniejszy nadmuchjak w automacie to współczynniki w górę i tylewidocznie teraz potrzeby domu są wyższe niż moc wytrwarzana na danych nastawach i trzeba je wzbogacić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekopalacz 06.01.2016 00:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 odpowiem ci na twoje pytania: -granulacja jest ustawiona gruba do wyboru jest jeszcze drobna -kocioł w menu servis jest ustawiony ma 20kw -co do zaworu to mi się wydaje żę mam coś co nie umiem wykorzystać automatycznie przez sterownik, wiec nawet jesli zejdę do kotłowni 3 razy dziennie to nic się nie stanie(żonka i tak mnie przeklina co sezon zimowy ), a monter ograniczył sie do zamontowania i kupienia czteropaka do kotłowni:cool: więc postaram się znaleźć kilka ustawień zaworu do temperatur, a co do termostatów (i tu mam na myśli o grzejniki bo o to ci chyba chodzi co mam na myśli) to wole widzieć co się dzieje w kotłowni(nie chodzi o browar ;p) -timon120777 wystarczy mu podnieść moc nie wiem jak masz ustawiony -jak w dwustanie to krótsza przerwa i mocniejszy nadmuch jak w automacie to współczynniki w górę i tyle widocznie teraz potrzeby domu są wyższe niż moc wytrwarzaną na danych nastawach i trzeba je wzbogacić pale cały czas zpidem jeśli o to chodzi wygoda myślę, że ostatnio pali się często w plusowych temperaturach i kocioł mój często staje ale jak dochodzi do -15stopni na zewnatrz to potrzeba mojej chałpie ciepła wiec... ustawy menu serwis dałem orginalnie jak były w poście na początku a to twoje jak pisałeś wsp went. +20 wsp mocy kotła -30 temp. nadana kotła 60sopni od 2 godzin temp bieżąca kotła 50stopni wiec niezbyt ciekawie... a wieje ale węgiel sie dopala jak widac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekopalacz 06.01.2016 01:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 godzinę temu zwiększyłem na -25% wsp mocy kotła popielnik ładny w popiele nadal temp. kotła zwiększyla się tylko o 2 stopnie małozwiększam do -20% zobaczymy rano co będzie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekopalacz 06.01.2016 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 wsp went. +20 wsp mocy kotła -20 piec nie osiągnął 60stp. na czopuchu był 200stp zwiekszać jego moc? wentylator zostawic jak jest? moze zmniejszac wentylator też? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 06.01.2016 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 spróbuj obniżyc współczynnik wentylatora zmieniłbym też moc z 20KW na 15 lub 12KW wtedy zmieni się charakterystyka nadmuchu mozesz też zmienić mnimalną prace podajnika na 2 sek i maksymalną na 4 sekundymożliwości jest dużo trzeba się tylko chwilę nad nim poznęcać te sterowniki dość szybko reaguja na zmiany więc będzie prawie od razu widac różnicezacząłbym od zmiany mocy kotła na niższa a potem czasów podawania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekopalacz 06.01.2016 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 zmieniłem na 15kw wsp went zminienił sie automatycznie na 0wsp mocy tez automatycznie 0piec grzeje mocniej koło 62 stopni dochodzi na tą chwile zaczą sie pojawiać niedopalony węgielzwiekszyc wsp wentylatora? wrócić do 20kw i wczesniejszych ustawien?co proponujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 06.01.2016 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 jak osiąga zadaną a są niedopałki to obniżaj wsp mocy nie podnoś wentylatora bo wzrośnie temp spalinczy jej poziom spadł a jeśli tak to o ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekopalacz 06.01.2016 15:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 (edytowane) przestawiłem nastawy na: wps wentylatora +20 wsp mocy kotał 0 piec utrzymuj sie miedzy 58-62oC spaliny 160oC na tym nastawie zdjęcia aktualne teraz luknij zauważ ze popiół schodzi mi bardziej na drzwiczki a z tyłu palnika go nie ma wręcz w palniku z tyłu jest dziura bez żaru... tak jakby rozkładał sie na palniku nierównomiernie... spaliny po zmienie mocy kotła na 15kw miały 136oC na obu wsp. zerowych przed zmianą spaliny wahały sie miedzy 170oC a 200oC czyli wracać do ustawien wczesniejszych i na wspłczunniki 0 i zmniejszac wspłczynnik mocy kotła? Edytowane 6 Stycznia 2016 przez ekopalacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekopalacz 06.01.2016 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 (edytowane) przestawiłem znów nastawy tym razem w drógą stronewsp wenty 0 (było -20)wsp mocy kotła -5 (było 0)spaliny sa w granicy 117-135oC kocioł trzyma temp. miedzy 61-57 tak jakby zmniejszył skale zadaną niestaty był wegiel niedopalony w popielniku wiec zmniejszyłem mu wsp mocy kotła jeszcze o 5 i teraz jest na -10 temperatura na dworze jest koło -2oC Edytowane 6 Stycznia 2016 przez ekopalacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 06.01.2016 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 jesli nierówno opał na palniku to możliwe że palnik nie jest poziomo a powinien byc sprawdzony pod tym kątemjesli na obecnych ustawieniach potrafi oscylować wokół zadanej to tak zostaw ewentualnie delikatna korekta celem usuniecia niedopałów więcej bym nie dotykał bo lepsze jest wrogiem dobrego i łatwo przesadzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekopalacz 06.01.2016 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 (edytowane) wsp. wentylatora 0 wsp mocy kotła -10 kocioł utrzymuje temp miedzy 58oC a 62oC ale ten czarny węgiel się nie dopali i spadnie do popielnika jaka to delikatna ta korekta ? wentylatorem? co robić dalej bo juz nie mam pojęcia to się samo jakos wyreguluje? Edytowane 6 Stycznia 2016 przez ekopalacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts