Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

defro eko komfort 20kw

ekopalacz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dałem współczynnik mocy kotła przez noc na -20

cały czas to samo w jednym miejscu w popielniku wysypany węgiel niedopalony tak jak pisalem wczesniej jakby krzywo podawał

a niedopalony wegiel zbiera sie w popielniku w jednym miejscu jak widać na zdjęciu

może być nieszczelnie pod kołnierzem palnika? zdejmowałem go po wcześniejszym sezonie...

jak zerkniesz na drugie zdjęcie to takie cześci popioła zwisaja pod tym kołnierzem lekko sie poruszaja może to znaczyc ze leci tam powietrze spod tego kołnierza?

temperatura zadana 60oC ładnie utrzymuje

spaliny koło 120-130oC

Edytowane przez ekopalacz

a ta górna część palnika to nie jest regulowana przypadkiem i nie powinna poziomo byc? tak coś myślę że chyba tak i to może być powodem

ewentualnie wewnątrz palnika jakiś nagar i z jego strony wstrzymuje dystrybucję a z przeciwnej jest przesyp bo więcej węgla tamtędy trafia. chociaż wtedy to raczej po przeciwnej stronie byłyby spieki a u ciebie jest ładny popiół. sprawdziłbym więc poziomowanie i drożność nadmuchu

wsp mocy kotła -30

wsp wentyl +5

piec utrzymuje 60oC

spaliny koło 130-140oC

fotki z tego ustawienia

daje wentylator na -10 zobaczymy jak sobie poradzi napisze pózniej...

co do kielicha i nadmuchu rozbieram go w sobote mam nadzieje ze to dzis nad tym sporo myslałem

bo na tych nastawach:

wsp mocy kotła -10

wsp wenty 0 podejrzewam nawet i mniej by niezle hulało

GEDC2199.jpg

GEDC2200.jpg

jeśli te zdjęcia sa na współczynniku wentylatora +5 i jest niedopał a ty przestawiasz go na -10 to bedzie go jeszcze więcej

jak jest niespalony opał to obniżaj moc a nie nadmuch dopóki jest w stanie pilnować zadanej

jak przestanie dogrzewac i mu mocy braknie a nadal będzie niedopał to zaczniesz nadmuch podnosić dopiero

daje wentylator na -10 zobaczymy jak sobie poradzi napisze pózniej... zle napisałem miało być +10 sorki

wsp mocy kotłą -30

wsp wenty +19

co o tym sądzisz?

co do płyty na palniku jeszcze jedna opcja jest a mianowicie zle scentrowałem ją na palniku stąd styłu wieje więcej a z przodu mniej, płyta za bardzo jest przesunieta w strone tyłu pieca (paranoja jest to ze tylko na dwóch śrubach jest przykręcona) albo doczyścić doprowadzenie powietrza...

GEDC2221.JPG

GEDC2222.jpg

GEDC2223.jpg

GEDC2225.jpg

mówisz zeby nie grzebac z palnikiem? moze go przeczyścic i ten nadmuch?

co by sie stało jakbym zmienił moc pieca na 12kw?

im wyżej ze wsp mocy kotła tym skala 60oC +-2oc potrafiłą dojść do 63oC a spaliny pamietam na 110oC i było zimniej niz teraz na dworze

a teraz skala waha się 57oC - 60oC a spaliny 150oC a jest owiele cieplej na dworze...

aktualnie węgiel z wesołej sie kończy jutro przyjedzie z piasta podejrzewam ze bedzie trzeba korekte zrobić

uważam że powinien pracować w trybie ciągłym i na jak najmniejszej mocy. niżej niż 12KW się nie da więc możesz zrobić test i na nowym opale zacząć od 12KW tylko jak zmienisz moc to się współczynniki wyzerują więc będzie ciut więcej zabawy

te nastawy co masz teraz moga nawet bez zmiany mocy być do kitu przy innym weglu

czyli tryb ciągły czyli 60oC +-2oC = ekonomiczne spalanie plus cieplo w domu

a co z histerezą mam 5oC? czyli lepiej żeby kocioł nie wchodził w stan spoczynku? = spoczynek wejście w tryb nadzoru daje większe spalanie oraz wychlodzenie grzejnikow czyli domu?

jak to wygląda z moim portfelem? jak ze spalaniem w aucie ropy? :)

każda przerwa w procesie spalania to spadki sprawności. stąd zabawy z PID czy Fuzzy Logic aby prowadzić spalanie ciągłe z modulacją mocy

jak chodzi w automacie to i tak histerezę ignoruje, jedynie przy niewielkim odbiorze ciepła będzie dążył do przeciagnięcia o 5st i odstawienia

im mniej strat do uzupełnienia tym mniejsze zużycie opału

jednocześnie każdy start i stop to ciut wyższe zużycie bo sprawność na początku gdy palnik wychłodzony niższa a i przechodząc w podtrzymanie i zatrzymując spalanie też sprawność spada

co powiesz o zasypywaniu palnika od góry? co jestem w kotłowni to sypne na palnik niedużą łopatke groszku (nie chce go przepuszczać przez ślimak bo ostatnio śrube znalazłem czy kamień ) lub zasype niedopalonym węglem przesitowanym (nie chce wsypywć do podajnika bo to część popiołu kwasy a podajnik czasem wilgotny jak wegiel nie zdaży przeschnąć o ile wogóle przeschnie)

nie robiłem tego podczas ostatniego regulowania kotła

ale teraz zauwazylem ze sypne do 63oC nawet 65oC doszlo a później po chwili spadnie do 56oc a takto trzymał 60oC ciągiem... bez zasypywania

nowy węgiel tańszy (730złT) i mniej kaloryczny od poprzedniego za (840złT)

moc pieca nadal ustawione na 15kw

nastawy

wsp. wentylatora +10

wsp mocy kotła -30

temp kotła waha sie miedzy 58-62oC

zawór 4D ustawiony 5/10 więc w połowie(nie ma sensu wiecej bo ciepło w domu)

temp. powietrza 0

co robić w która strone zmieniać nastawy?

GEDC2145.JPG

GEDC2150.jpg

Edytowane przez ekopalacz

tak wiec:

moc kotła 15kw

wsp went +15

wsp mocy kotłą -30

piec trzyma cały czas jedna temp zadana czyli 60oC +-1oC

spaliny w granicach 125oC-138oC

spróbuje jeszcze zejść wentylatorem o 2-3%

i na tym zakończe swoje ustawienia także dzieki wielkie timon :)

co do palnika węgiel schodzi bardziej na drzwiczki stąd duze nagromadzenie czarnego pyłu w popielniku

musze to skorygować bo napewno nie jest to normalna rzeczą albo nawet skontaktuje sie z goście ze sklepu...

jak bede miec urlop to zerkne jeszcze na ustawienie kotłą na 12kw, wczoraj troche testowałem i jakby piec nie mógł dojść wogóle do zadanej temp. 60oC

także gasze światło i uciekam z kotłowni na jakis czas ;p mam nadzieje ze moje posty przydały sie komuść albo sie przydadzą :)

dozobaczenia i jeszcze raz dzięki :)

GEDC2157.JPG

GEDC2158.JPG

GEDC2159.jpg

GEDC2160.jpg

GEDC2161.JPG

GEDC2160.jpg

GEDC2161.JPG

nie ruszaj wentylatora bo zacznie kopcić i będzie czarno w kotle.

pamiętaj że jak zmienisz moc na 12KW to się wyzerują współczynniki to po pierwsze a po drugie musisz zmienić nastawy bo będzie niższa moc. zatem możliwe że będzie trzeba ciągnąć współczynnikami w górę

wątpię by mu zabrakło mocy