Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sciana działowa dobudówka - materiały

massi

Recommended Posts

Witajcie,

plany budowy domu musiałem odłożyć w czasie. Na razie mam problem w mieszkaniu. Poprzedni właściciel, nie wiem po co, nie wiem na co, ale wyrąbał część ściany działowej z pokoju do kuchni. Stworzył nikomu nie potrzebne coś. Chciałbym to teraz zamurować tak jak to było w oryginale.

Wszystko przedstawia rysunek. Użyjcie swojej wyobraźni :)

Chciałbym zamurować te dziury. ściana działowa ma grubość z tynkiem ok 11,7 cm a gdzie nie gdzie 10.9 cm. Po zdrapaniu tynku dostałem się do czegoś co wyglądało jak beton. (nie cegły ani nic) Zapomniałem dodać że jest to blok budowany z cegły.

Mam dylemat czym mam te dziury wymurować? Pierwsza propozycja padła na ytong 10cm, duże bloczki, szybko by poszło. Ale w sklepie Pan powiedział że będę mógł na tej ścianie przywiesić jedynie jakiś obrazek. Bo na półkę czy meble już nie wytrzyma. Proszę was o poradę czym mam wymurować te dziury ? tak abym mógł jakieś półki czy telewizor przykręcić.

murek.jpg

Beton komórkowy będzie najlepszy,tylko połącz to nowo wymurowane ze starym albo przez wykucie "strzępi" dla przewiązania,albo pręty zbrojeniowe na łączeniu w spoiny(bo może pękać na łączeniu).

a czy lepszym rozwiązaniem byłoby rozwalenie tych słupków i postawienie całej ściany na nowo? czy tak jak piszesz?

Skoro mowisz ze grubość ściany jest różna to pewnie i tak bedziesz to chciał tynkować. Wstaw w dziury styropian z jednej strony 8cm do lica i z drugiej 2cm na placki do tego poprzedniego styro i na pianke wokół. Potem wszystko siatka klej i równać

A jak chcesz coś na tej ścianie powiesić to to samo zrób z osb 25mm na profilach

Porotherm ma najcieńsze pustaki 8 cm. Też są duże, a do tego znacznie lepsze akustycznie i z lepszą wytrzymałością niż beton.

porotherm mocniejszy niż beton ? Nie am na rynku gorszego materiału pod względem wytrzymałości niż porotherm, a beton to sam szczyt mocy.

porotherm mocniejszy niż beton ? Nie am na rynku gorszego materiału pod względem wytrzymałości niż porotherm, a beton to sam szczyt mocy.

Beton to jedno, a beton komórkowy to drugie :) Zakładam, że chodzi właśnie o ten drugi materiał, który jakoś tam konkuruje z ceramiką. I tu rzeczywiście wytrzymałość (w sensie parametr Mpa) jest zdecydowanie na plus Porothermu

"I tu rzeczywiście wytrzymałość (w sensie parametr Mpa) jest zdecydowanie na plus Porothermu"

Tyle że przy ścianie działowej ta wytrzymałość na ściskanie nie jest potrzebna a co do mocowania kołków to sto razy łatwiej zamocować coś na gazobetonie niż w porotermie.Inna sprawa to przycięcie pustaków w warunkach domowych gdzie gazobeton tniesz zwykłą płatnicą a spróbuj obciąć poroterm na wysokość kilkunastu centymetrów bez użycia elektronarzędzi...

Akurat 90% ścianek działowych z tego materiału da się postawić w ogóle bez cięcia :) A że ścianka z ceramiki będzie znacznie lepsza pod względem funkcjonalnym to już oczywista oczywistość, bo gazobeton ma TYLKO niezłą termikę. Pozostałe parametry przy ściankach działowych to dramat.