massi 05.01.2016 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Witajcie, plany budowy domu musiałem odłożyć w czasie. Na razie mam problem w mieszkaniu. Poprzedni właściciel, nie wiem po co, nie wiem na co, ale wyrąbał część ściany działowej z pokoju do kuchni. Stworzył nikomu nie potrzebne coś. Chciałbym to teraz zamurować tak jak to było w oryginale. Wszystko przedstawia rysunek. Użyjcie swojej wyobraźni Chciałbym zamurować te dziury. ściana działowa ma grubość z tynkiem ok 11,7 cm a gdzie nie gdzie 10.9 cm. Po zdrapaniu tynku dostałem się do czegoś co wyglądało jak beton. (nie cegły ani nic) Zapomniałem dodać że jest to blok budowany z cegły. Mam dylemat czym mam te dziury wymurować? Pierwsza propozycja padła na ytong 10cm, duże bloczki, szybko by poszło. Ale w sklepie Pan powiedział że będę mógł na tej ścianie przywiesić jedynie jakiś obrazek. Bo na półkę czy meble już nie wytrzyma. Proszę was o poradę czym mam wymurować te dziury ? tak abym mógł jakieś półki czy telewizor przykręcić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 05.01.2016 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 cegłą zamuruj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
massi 06.01.2016 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 No tak. Obliczylem ze 1 cegla wazy 3.7kg na 1m2 potrzeba 50 cegiel a ja potrzebuje ok 5 m2 wychodzi jakues 250 cegiel to jest 970kg. Strop w bloku wytrzyma taka msywna sciane dzialowa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 06.01.2016 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Nie wiem czy wytrzyma. Ja bym zamurował bloczkami betonu komórkowego odmiany co najmniej 600. Grubość bym dobrał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek-jg 06.01.2016 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Beton komórkowy będzie najlepszy,tylko połącz to nowo wymurowane ze starym albo przez wykucie "strzępi" dla przewiązania,albo pręty zbrojeniowe na łączeniu w spoiny(bo może pękać na łączeniu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
massi 06.01.2016 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Beton komórkowy będzie najlepszy,tylko połącz to nowo wymurowane ze starym albo przez wykucie "strzępi" dla przewiązania,albo pręty zbrojeniowe na łączeniu w spoiny(bo może pękać na łączeniu). a czy lepszym rozwiązaniem byłoby rozwalenie tych słupków i postawienie całej ściany na nowo? czy tak jak piszesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 06.01.2016 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Skoro mowisz ze grubość ściany jest różna to pewnie i tak bedziesz to chciał tynkować. Wstaw w dziury styropian z jednej strony 8cm do lica i z drugiej 2cm na placki do tego poprzedniego styro i na pianke wokół. Potem wszystko siatka klej i równać A jak chcesz coś na tej ścianie powiesić to to samo zrób z osb 25mm na profilach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 12.01.2016 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Porotherm ma najcieńsze pustaki 8 cm. Też są duże, a do tego znacznie lepsze akustycznie i z lepszą wytrzymałością niż beton. porotherm mocniejszy niż beton ? Nie am na rynku gorszego materiału pod względem wytrzymałości niż porotherm, a beton to sam szczyt mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radetzky 19.01.2016 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 porotherm mocniejszy niż beton ? Nie am na rynku gorszego materiału pod względem wytrzymałości niż porotherm, a beton to sam szczyt mocy. Beton to jedno, a beton komórkowy to drugie Zakładam, że chodzi właśnie o ten drugi materiał, który jakoś tam konkuruje z ceramiką. I tu rzeczywiście wytrzymałość (w sensie parametr Mpa) jest zdecydowanie na plus Porothermu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek-jg 20.01.2016 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 "I tu rzeczywiście wytrzymałość (w sensie parametr Mpa) jest zdecydowanie na plus Porothermu" Tyle że przy ścianie działowej ta wytrzymałość na ściskanie nie jest potrzebna a co do mocowania kołków to sto razy łatwiej zamocować coś na gazobetonie niż w porotermie.Inna sprawa to przycięcie pustaków w warunkach domowych gdzie gazobeton tniesz zwykłą płatnicą a spróbuj obciąć poroterm na wysokość kilkunastu centymetrów bez użycia elektronarzędzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hova 20.01.2016 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Akurat 90% ścianek działowych z tego materiału da się postawić w ogóle bez cięcia A że ścianka z ceramiki będzie znacznie lepsza pod względem funkcjonalnym to już oczywista oczywistość, bo gazobeton ma TYLKO niezłą termikę. Pozostałe parametry przy ściankach działowych to dramat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts