Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Modernizacja kozy

Łukasz M

Recommended Posts

Pierwszys sezon grzewczy i już wiem że źle wybrałem. Koza z kratki.pl K7 polecona przez sprzedawcę zawiodła mnie całkowicie, nie nagrzewa całego mieszkania, pomimo obietnic (sic!). Wiec pomysł jest aby przerobić ją na wersje z płaszem wodnym, założyć 2 kaloryfery i cieszyć się ciepłem.

Po długim poszukianiu zauważyłem 2 typy:

A - Panel wodny z kotłówki #4

bbbbb.jpg

B - spirala z rurek Cu

aaaaaa.jpg

Który może być lepszy, czy to wogóle dobry pomysł czy szaleństwo ?

Będe wdzięczny za pomoc.

Napisz może coś więcej, jakie mieszkanie, powierzchnia, rok budowy, ocieplenie, miejsce instalacji tej kozy. Ilość okien. Jakie temperatury masz, a jakie chcesz mieć. Jaka moc tej kozy?

Kamienica, 52m2, rok 80' przypuszczam jak nie starsze, ocieplenia brak, istalacja w dużym pokoju(obok kratka nadmuchowa do innych pomieszczeń), 4 okna plaskikowe ( 2 szt- po 2012, 1 szt- 2008, 1szt - 1999r.), moc - 7kW

Temperatury gdy za oknem -10C:

W dzień podzas grzania: W Dużym pokoju 22C, W innych 17-18C

W nocy lub gdy ostygnie : W dużym pokoju 19-20C, w innych 15C

A chce mieć cywilizowane warunki życia, jak by to określić, czyli wszędzie po 21-22C.

Na wiosne będe ściany frontowe ocieplał od środka styropianem 50mm, a jedną boczną od której ciągnie 20mm.