caymann6 05.01.2016 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Witam wszystkich Mieszkam w nowym domu 15mcy (drugi sezon grzewczy). Problem dotyczy pokoju -sypialni nad garażami. Nie mogę dobrze dogrzać tego pomieszczenia (33m2 podłogi) Ogrzewanie gazowe parter podłogówka, poddasze niestety grzejniki. Po poprzednim sezonie grzewczym ociepliłem sufit w garażu 5 cm styro. W wylewce też jest 5cm styro. Niestety nie zauważam poprawy. Elewacja od frontu pociągnięta styro grafitowym 10cm bo miałbyć na całości kamień jednak tak sie nie stało i kamień jest wokół bram garażowych do wysokości balkonu (zdjęcie poniżej) Na zdjęciu na czerwono zaznaczyłem fragmenty - ścian - glify wokół bram które nie wiem czemu ale nie zostały ocieplone.Podejrzewam że to może mieć wpływ na takie straty ciepła w pokoju nad garażem. Wszysto jest już wykończone tzn kamień położony na ścianie i tynk też. Zielonymi liniami zaznaczyłem ocieplone ściany 10cm sturo grafit .Prosze o sugestie czy należy te miejsca ocieplić jeśli tak to w jaki sposób. Czytałem opinie na forum że oprócz ocieplenia stropu/sufitu w garażu należy ocieplić sciany od wewnątrz??? Jeśli tak to w jaki sposób? Proszę o pomoc bo koszty gazu mnie pomału zrzerają delikatnie mówiąc Za wszelką pomoc dziękuje http://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/0snKDzjJGv4~g9AX498KrXpO7CV6WU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 05.01.2016 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Ocieplasz zawsze od strony zimniejszej;) Dziwne że pod wylewką tylko 5cm, pokoje nad garażem czy cz gospodarczą powinny być lekko obnizone aby dac wiecej izolacji jak masz miejsce to na sufit dodaj jeszcze z 10cm i z głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caymann6 05.01.2016 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 (edytowane) Ocieplasz zawsze od strony zimniejszej;) Dziwne że pod wylewką tylko 5cm, pokoje nad garażem czy cz gospodarczą powinny być lekko obnizone aby dac wiecej izolacji jak masz miejsce to na sufit dodaj jeszcze z 10cm i z głowy Właśnie niebardzo mam miejsce bo są bramy i silniki:/ chciałem od razu dać 10cm ale nie weszło:/ Teraz też sie dziwie teraz tzn. po krótkim użytkowaniu domu, że architekt dał tylko 5 cm pod wylewkę. Uważasz że te dodatkowe 10cm by pomogło? A co z tymi nieocieplonymi glifami wokół bram? Wydaje mi się że tu jest problem bo chodząc boso po sypialni (panele) dochodząc do drzwi balkonowych, wokół nich jest dużo zimniejsza podłoga niż w pozostałych miejscach. I jeszcze jedno./..... tak na chłopski rozum jak ocieple sam sufit a ścian wewnętrznych nie to zimno i tak przejdzie po murze do góry - i będzie tam wyziębiać- popraw mnie jeśli się myle Edytowane 5 Stycznia 2016 przez caymann6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 05.01.2016 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 A może grzejniki są źle dobrane ? Był robiony projekt ogrzewania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 05.01.2016 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Oczywiscie że ościerza trzeba ocieplić. A bramy garażowe jakiejś dobrej jakości, z pianką w srodku czy raczej tańsze? Teraz jedynie można by garaż jakoś choć troche ogrzać. Mi by sie zaświeciła czerwona lampka że coś jest nie tak jeśli jest 5cm styro w podłodze nad nieogrzewanym garażem. Może mi sie wydaje ale pewnie w projekcie miales podłogówke w tym pomieszczeniu a zmieniles na grzejniki? I jeszcze ten balkon projekt fajny ale na południe Francji nie u nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caymann6 05.01.2016 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 A może grzejniki są źle dobrane ? Był robiony projekt ogrzewania ? Projekt był robiony.Grzejniki dałem troche większe niż w projekcie ze względu że piec jest kondensaycjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caymann6 05.01.2016 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Oczywiscie że ościerza trzeba ocieplić. A bramy garażowe jakiejś dobrej jakości, z pianką w srodku czy raczej tańsze? Teraz jedynie można by garaż jakoś choć troche ogrzać. Mi by sie zaświeciła czerwona lampka że coś jest nie tak jeśli jest 5cm styro w podłodze nad nieogrzewanym garażem. Może mi sie wydaje ale pewnie w projekcie miales podłogówke w tym pomieszczeniu a zmieniles na grzejniki? I jeszcze ten balkon projekt fajny ale na południe Francji nie u nas Tylko w jaki sposób mam teraz ocieplić jak tam mam już tynk na ścianach a od czoła kamień??? Bramy są wydaje mi sie dobre firmy KRISPOL z pianą w środku. Właśnie nie było podłogówki w projekcie a mi nawet do głowy nie przyszło że tak może być bo od razu bym kazał podłogówke robić. Choć to też nie rozwiązanie .. bo w cieplejsze dni jak temp jest na plusie blisko 0 to pale w kominku i mam na górze nadmuch DGP w pokojach więc podłogówka nie rozwiazała by problemu Nie ukrywam że z turbiny o wydajności 600 m3 na godzine połowa powietrza jest puszczona na ten pokój i nie jest w stanie go dobrze ogrzać. W pozostałych pokojach upał.Właśnie projekt robił na gość pod nasze upodobania a raczej konsekwencje tego że działka jest mała i w dodatku w kształcie prostokąta toteż zeby mieć coś ogrodu musieliśmy zrobić dom wąski 9m a długi (z garażem 17m) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 05.01.2016 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 A jak jest ocieplony sufit na piętrze, co jest pod dachem? Bo w nieogrzewanym garażu w bryle domu temperatury nie spadają tak bardzo nisko, żeby jakoś specjalnie wychładzały dom. Na dworze - 15 C a w garażu + 6 C. Nad garażem mam 2 pomieszczenia, ocieplenie "tylko" 7 cm nad stropem + podłogówka i to wystarcza - te 2 pomieszczenia mają temperaturę jak i reszta domu. . A może warto zrobić termowizję, żeby zobaczyć jakie miejsca są szczególnie zimne. Warto mieć taką wiedzę, żeby racjonalnie podjąć decyzję czy demolować elewację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 05.01.2016 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Ociepliłeś płytę balkonową z wszystkich stron ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caymann6 05.01.2016 22:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 A jak jest ocieplony sufit na piętrze, co jest pod dachem? Bo w nieogrzewanym garażu w bryle domu temperatury nie spadają tak bardzo nisko, żeby jakoś specjalnie wychładzały dom. Na dworze - 15 C a w garażu + 6 C. Nad garażem mam 2 pomieszczenia, ocieplenie "tylko" 7 cm nad stropem + podłogówka i to wystarcza - te 2 pomieszczenia mają temperaturę jak i reszta domu. . A może warto zrobić termowizję, żeby zobaczyć jakie miejsca są szczególnie zimne. Warto mieć taką wiedzę, żeby racjonalnie podjąć decyzję czy demolować elewację? Sufit żelbet a na nim 20cm styro i więźba i dachówka Tutaj wg. mnie jest jeszcze ten problem że garaż oraz ten pokój nad nim są wysunięte przed dom i mają de facto 3 ściany stykające sie z otoczeniem a tylko 1 z domem. W związku z tym sypialnia ma 3 ściany zimne zewnętrzne + garaż strop - 4 miejsce i jakby nie bylo- teraz to wiem - skosy żelbet jak i beton też nie są ciepłe:/ termowizje robiłem w tamtą zimę ale nie brałem pod uwagę tego problemu. Patrzyłem nawet dziś na zdjęcia ale niewiele mam z tego pomieszczenia. Musze sąsiada uruchomić żeby przyszedł jak mrozik będzie dalej trzymał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caymann6 05.01.2016 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Ociepliłeś płytę balkonową z wszystkich stron ? tak oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caymann6 06.01.2016 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Ma ktoś jakieś pomysły jak ogarnąć ten problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 06.01.2016 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Musisz zdecydownie poprawić ocieplnie sufitu w garażu jak i założyć izolacje termiczną ścian pomiedzy garażem a domem. Jeżeli masz ograniczoną ilość miejsca to pomyś o płytach poliuretanowch zamiast styopianu. Z wiadomych powodów ( cena ) nie pisze o aerożelu. Pomyśl o izolacj termiczej nadproża bramy garażowej ( to tony betonu o temp wnętrza garażu ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caymann6 06.01.2016 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Musisz zdecydownie poprawić ocieplnie sufitu w garażu jak i założyć izolacje termiczną ścian pomiedzy garażem a domem. Jeżeli masz ograniczoną ilość miejsca to pomyś o płytach poliuretanowch zamiast styopianu. Z wiadomych powodów ( cena ) nie pisze o aerożelu. Pomyśl o izolacj termiczej nadproża bramy garażowej ( to tony betonu o temp wnętrza garażu ). Dzieki za porade.Napisz mi jeszcze ile dołożyć do tych 5cm na stropie w garażu? 5 cm wystarczy czy mało i dać 10cm? nie rozumie co masz na myśli pisząc założyć izolację termiczną ścian pomiędzy garażem a domem. Bo tak jak pisałem i widać na zdjęciu garaż i sypialnia są wysunięte przed dom i de facto 1 ściana się styka. I tu mam wątpliwości : 1) czy w garażu od środka ocieplić tylko tą ścianę która styka sie z domem, jeśli tak to w jaki sposób tzn czy cała od płytek w góre czy może jakiś fragment tylko 2) czy w garażu ocieplać wszystkie ściany wewnętrzne i też w jaki sposób? :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychos 30.01.2016 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Jest taka teoria że strop powinien być ocieplony tylko z jednej strony tzn. jak masz od góry 5 cm styro i od strony garażu dasz np. 10 cm styro to strop/podłoga są odizolowane z dwóch stron i nie mają jak się nagrzać, więc pozostają cały czas zimne. Ją też mam w pokoju nad garażem na podłodze 5 cm styro i w tym roku na suficie w garażu dałem 8 cm styro i .....nie pomogło to nic. Podłoga jak była zimna tak jest. Mimo wszystko będę brnął dalej i dołożę jeszcze z 5 cm styro od strony garażu, ale przede wszystkim rozważam docieplenie bramy garażowej od zewnątrz 8 cm styro lub XPS tak aby podnieść temp. w samym garażu.U mnie dodatkowo ten pokój jest od strony północno-zachodniej , czyli brak słońca + ciągły wiatr.Zimne pokoje nad garażami to standard, ale za to latem.........przyjemnie chłodno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 31.01.2016 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Jest taka teoria że strop powinien być ocieplony tylko z jednej strony tzn. jak masz od góry 5 cm styro i od strony garażu dasz np. 10 cm styro to strop/podłoga są odizolowane z dwóch stron i nie mają jak się nagrzać, więc pozostają cały czas zimne. Ją też mam w pokoju nad garażem na podłodze 5 cm styro i w tym roku na suficie w garażu dałem 8 cm styro i .....nie pomogło to nic. Podłoga jak była zimna tak jest. Mimo wszystko będę brnął dalej i dołożę jeszcze z 5 cm styro od strony garażu, ale przede wszystkim rozważam docieplenie bramy garażowej od zewnątrz 8 cm styro lub XPS tak aby podnieść temp. w samym garażu. U mnie dodatkowo ten pokój jest od strony północno-zachodniej , czyli brak słońca + ciągły wiatr. Zimne pokoje nad garażami to standard, ale za to latem.........przyjemnie chłodno. Ile masz stopni w garażu zimą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 31.01.2016 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 (edytowane) Jest taka teoria że strop powinien być ocieplony tylko z jednej strony tzn. jak masz od góry 5 cm styro i od strony garażu dasz np. 10 cm styro to strop/podłoga są odizolowane z dwóch stron i nie mają jak się nagrzać, więc pozostają cały czas zimne. Raczej nie ma takiej teorii. Ją też mam w pokoju nad garażem na podłodze 5 cm styro i w tym roku na suficie w garażu dałem 8 cm styro i .....nie pomogło to nic. Podłoga jak była zimna tak jest. Mimo wszystko będę brnął dalej i dołożę jeszcze z 5 cm styro od strony garażu. Skoro nic nie dało dołożenie 8 cm to tym bardziej nie da dołożenie kolejnych 5 cm. Edytowane 31 Stycznia 2016 przez muchenz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 31.01.2016 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 (edytowane) Dzieki za porade.Napisz mi jeszcze ile dołożyć do tych 5cm na stropie w garażu? 5 cm wystarczy czy mało i dać 10cm? nie rozumie co masz na myśli pisząc założyć izolację termiczną ścian pomiędzy garażem a domem.? :/ IMHO dołożenie styropianu nic nie da. Licząc temp w garażu 5*C a w pokoju 20*C to po dołożeniu kolejnych 5 cm zyskujesz jedynie ok. 100W mocy grzewczej mniej - tyle co nic. Likwiduj mostki, bo to one odpowiadają za chłód w pokoju, a nie 10 cm styro w podłodze. Edytowane 31 Stycznia 2016 przez muchenz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychos 31.01.2016 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Jeżeli na dworze jest tak jak teraz czyli 2- 5 st. C na plusie, to w garażu nieogrzewanym jest od + 7 przy bramie garażowej do + 10 w głębi garażu.Przy mrozach które były w styczniu temp. wynosiła odpowiednio około 2 st i 4 st C.Dalej uważam, że lepiej docieplić bramę garażową niż strop w garażu, tak aby w nim było ciepłej.Na ogrzewanie garażu grzejnikami szkoda kasy.Latem przymierzę się do ocieplenia bramy garażowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 31.01.2016 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Zrób jedno, drugie i trzecie ( ociepl bramę garażową, ściany i sufit garażu - policz sobie U tych przegród .Jeżeli jak sam podajesz masz w garażu 2C i tylko 8cm styro ( tych 5 cm w podłodze nie licz ) to czemu się dziwisz??Jeżeli decydujesz się na nieogrzewany garaż w bryle budynku to o jego odpowiednim ocieplenie należy pomyśleć wcześniej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts