Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zimny pokójj nad garażem - jak to zmienić

caymann6

Recommended Posts

Witam wszystkich

Mieszkam w nowym domu 15mcy (drugi sezon grzewczy). Problem dotyczy pokoju -sypialni nad garażami. Nie mogę dobrze dogrzać tego pomieszczenia (33m2 podłogi) Ogrzewanie gazowe parter podłogówka, poddasze niestety grzejniki. Po poprzednim sezonie grzewczym ociepliłem sufit w garażu 5 cm styro. W wylewce też jest 5cm styro. Niestety nie zauważam poprawy. Elewacja od frontu pociągnięta styro grafitowym 10cm bo miałbyć na całości kamień jednak tak sie nie stało i kamień jest wokół bram garażowych do wysokości balkonu (zdjęcie poniżej) Na zdjęciu na czerwono zaznaczyłem fragmenty - ścian - glify wokół bram które nie wiem czemu ale nie zostały ocieplone.Podejrzewam że to może mieć wpływ na takie straty ciepła w pokoju nad garażem. Wszysto jest już wykończone tzn kamień położony na ścianie i tynk też. Zielonymi liniami zaznaczyłem ocieplone ściany 10cm sturo grafit .Prosze o sugestie czy należy te miejsca ocieplić jeśli tak to w jaki sposób. Czytałem opinie na forum że oprócz ocieplenia stropu/sufitu w garażu należy ocieplić sciany od wewnątrz??? Jeśli tak to w jaki sposób? Proszę o pomoc bo koszty gazu mnie pomału zrzerają delikatnie mówiąc :(

Za wszelką pomoc dziękuje http://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/0snKDzjJGv4~g9AX498KrXpO7CV6WU

dom1.jpg

Ocieplasz zawsze od strony zimniejszej;)

Dziwne że pod wylewką tylko 5cm, pokoje nad garażem czy cz gospodarczą powinny być lekko obnizone aby dac wiecej izolacji

jak masz miejsce to na sufit dodaj jeszcze z 10cm i z głowy :)

Właśnie niebardzo mam miejsce bo są bramy i silniki:/ chciałem od razu dać 10cm ale nie weszło:/ Teraz też sie dziwie teraz tzn. po krótkim użytkowaniu domu, że architekt dał tylko 5 cm pod wylewkę. Uważasz że te dodatkowe 10cm by pomogło? A co z tymi nieocieplonymi glifami wokół bram? Wydaje mi się że tu jest problem bo chodząc boso po sypialni (panele) dochodząc do drzwi balkonowych, wokół nich jest dużo zimniejsza podłoga niż w pozostałych miejscach. I jeszcze jedno./..... tak na chłopski rozum jak ocieple sam sufit a ścian wewnętrznych nie to zimno i tak przejdzie po murze do góry - i będzie tam wyziębiać- popraw mnie jeśli się myle

Edytowane przez caymann6

Oczywiscie że ościerza trzeba ocieplić. A bramy garażowe jakiejś dobrej jakości, z pianką w srodku czy raczej tańsze?

Teraz jedynie można by garaż jakoś choć troche ogrzać.

Mi by sie zaświeciła czerwona lampka że coś jest nie tak jeśli jest 5cm styro w podłodze nad nieogrzewanym garażem.

Może mi sie wydaje ale pewnie w projekcie miales podłogówke w tym pomieszczeniu a zmieniles na grzejniki?

I jeszcze ten balkon :p projekt fajny ale na południe Francji :p nie u nas

Oczywiscie że ościerza trzeba ocieplić. A bramy garażowe jakiejś dobrej jakości, z pianką w srodku czy raczej tańsze?

Teraz jedynie można by garaż jakoś choć troche ogrzać.

Mi by sie zaświeciła czerwona lampka że coś jest nie tak jeśli jest 5cm styro w podłodze nad nieogrzewanym garażem.

Może mi sie wydaje ale pewnie w projekcie miales podłogówke w tym pomieszczeniu a zmieniles na grzejniki?

I jeszcze ten balkon :p projekt fajny ale na południe Francji :p nie u nas

Tylko w jaki sposób mam teraz ocieplić jak tam mam już tynk na ścianach a od czoła kamień??? Bramy są wydaje mi sie dobre firmy KRISPOL z pianą w środku. Właśnie nie było podłogówki w projekcie a mi nawet do głowy nie przyszło że tak może być bo od razu bym kazał podłogówke robić. Choć to też nie rozwiązanie .. bo w cieplejsze dni jak temp jest na plusie blisko 0 to pale w kominku i mam na górze nadmuch DGP w pokojach więc podłogówka nie rozwiazała by problemu Nie ukrywam że z turbiny o wydajności 600 m3 na godzine połowa powietrza jest puszczona na ten pokój i nie jest w stanie go dobrze ogrzać. W pozostałych pokojach upał.Właśnie projekt robił na gość pod nasze upodobania a raczej konsekwencje tego że działka jest mała i w dodatku w kształcie prostokąta toteż zeby mieć coś ogrodu musieliśmy zrobić dom wąski 9m a długi (z garażem 17m)

A jak jest ocieplony sufit na piętrze, co jest pod dachem? Bo w nieogrzewanym garażu w bryle domu temperatury nie spadają tak bardzo nisko, żeby jakoś specjalnie wychładzały dom. Na dworze - 15 C a w garażu + 6 C. Nad garażem mam 2 pomieszczenia, ocieplenie "tylko" 7 cm nad stropem + podłogówka i to wystarcza - te 2 pomieszczenia mają temperaturę jak i reszta domu. . A może warto zrobić termowizję, żeby zobaczyć jakie miejsca są szczególnie zimne. Warto mieć taką wiedzę, żeby racjonalnie podjąć decyzję czy demolować elewację?

A jak jest ocieplony sufit na piętrze, co jest pod dachem? Bo w nieogrzewanym garażu w bryle domu temperatury nie spadają tak bardzo nisko, żeby jakoś specjalnie wychładzały dom. Na dworze - 15 C a w garażu + 6 C. Nad garażem mam 2 pomieszczenia, ocieplenie "tylko" 7 cm nad stropem + podłogówka i to wystarcza - te 2 pomieszczenia mają temperaturę jak i reszta domu. . A może warto zrobić termowizję, żeby zobaczyć jakie miejsca są szczególnie zimne. Warto mieć taką wiedzę, żeby racjonalnie podjąć decyzję czy demolować elewację?

Sufit żelbet a na nim 20cm styro i więźba i dachówka

Tutaj wg. mnie jest jeszcze ten problem że garaż oraz ten pokój nad nim są wysunięte przed dom i mają de facto 3 ściany stykające sie z otoczeniem a tylko 1 z domem. W związku z tym sypialnia ma 3 ściany zimne zewnętrzne + garaż strop - 4 miejsce i jakby nie bylo- teraz to wiem - skosy żelbet jak i beton też nie są ciepłe:/

termowizje robiłem w tamtą zimę ale nie brałem pod uwagę tego problemu. Patrzyłem nawet dziś na zdjęcia ale niewiele mam z tego pomieszczenia. Musze sąsiada uruchomić żeby przyszedł jak mrozik będzie dalej trzymał.

Musisz zdecydownie poprawić ocieplnie sufitu w garażu jak i założyć izolacje termiczną ścian pomiedzy garażem a domem. Jeżeli masz ograniczoną ilość miejsca to pomyś o płytach poliuretanowch zamiast styopianu. Z wiadomych powodów ( cena ) nie pisze o aerożelu. Pomyśl o izolacj termiczej nadproża bramy garażowej ( to tony betonu o temp wnętrza garażu ).

Musisz zdecydownie poprawić ocieplnie sufitu w garażu jak i założyć izolacje termiczną ścian pomiedzy garażem a domem. Jeżeli masz ograniczoną ilość miejsca to pomyś o płytach poliuretanowch zamiast styopianu. Z wiadomych powodów ( cena ) nie pisze o aerożelu. Pomyśl o izolacj termiczej nadproża bramy garażowej ( to tony betonu o temp wnętrza garażu ).

Dzieki za porade.Napisz mi jeszcze ile dołożyć do tych 5cm na stropie w garażu? 5 cm wystarczy czy mało i dać 10cm? nie rozumie co masz na myśli pisząc założyć izolację termiczną ścian pomiędzy garażem a domem. Bo tak jak pisałem i widać na zdjęciu garaż i sypialnia są wysunięte przed dom i de facto 1 ściana się styka. I tu mam wątpliwości :

1) czy w garażu od środka ocieplić tylko tą ścianę która styka sie z domem, jeśli tak to w jaki sposób tzn czy cała od płytek w góre czy może jakiś fragment tylko

2) czy w garażu ocieplać wszystkie ściany wewnętrzne i też w jaki sposób? :/

• 4 weeks później...

Jest taka teoria że strop powinien być ocieplony tylko z jednej strony tzn. jak masz od góry 5 cm styro i od strony garażu dasz np. 10 cm styro to strop/podłoga są odizolowane z dwóch stron i nie mają jak się nagrzać, więc pozostają cały czas zimne.

Ją też mam w pokoju nad garażem na podłodze 5 cm styro i w tym roku na suficie w garażu dałem 8 cm styro i .....nie pomogło to nic. Podłoga jak była zimna tak jest.

Mimo wszystko będę brnął dalej i dołożę jeszcze z 5 cm styro od strony garażu, ale przede wszystkim rozważam docieplenie bramy garażowej od zewnątrz 8 cm styro lub XPS tak aby podnieść temp. w samym garażu.

U mnie dodatkowo ten pokój jest od strony północno-zachodniej , czyli brak słońca + ciągły wiatr.

Zimne pokoje nad garażami to standard, ale za to latem.........przyjemnie chłodno.

Jest taka teoria że strop powinien być ocieplony tylko z jednej strony tzn. jak masz od góry 5 cm styro i od strony garażu dasz np. 10 cm styro to strop/podłoga są odizolowane z dwóch stron i nie mają jak się nagrzać, więc pozostają cały czas zimne.

Ją też mam w pokoju nad garażem na podłodze 5 cm styro i w tym roku na suficie w garażu dałem 8 cm styro i .....nie pomogło to nic. Podłoga jak była zimna tak jest.

Mimo wszystko będę brnął dalej i dołożę jeszcze z 5 cm styro od strony garażu, ale przede wszystkim rozważam docieplenie bramy garażowej od zewnątrz 8 cm styro lub XPS tak aby podnieść temp. w samym garażu.

U mnie dodatkowo ten pokój jest od strony północno-zachodniej , czyli brak słońca + ciągły wiatr.

Zimne pokoje nad garażami to standard, ale za to latem.........przyjemnie chłodno.

Ile masz stopni w garażu zimą ?

Raczej nie ma takiej teorii.

Mimo wszystko będę brnął dalej i dołożę jeszcze z 5 cm styro od strony garażu.

Skoro nic nie dało dołożenie 8 cm to tym bardziej nie da dołożenie kolejnych 5 cm.

Edytowane przez muchenz

Dzieki za porade.Napisz mi jeszcze ile dołożyć do tych 5cm na stropie w garażu? 5 cm wystarczy czy mało i dać 10cm? nie rozumie co masz na myśli pisząc założyć izolację termiczną ścian pomiędzy garażem a domem.? :/

IMHO dołożenie styropianu nic nie da. Licząc temp w garażu 5*C a w pokoju 20*C to po dołożeniu kolejnych 5 cm zyskujesz jedynie ok. 100W mocy grzewczej mniej - tyle co nic. Likwiduj mostki, bo to one odpowiadają za chłód w pokoju, a nie 10 cm styro w podłodze.

Edytowane przez muchenz

Jeżeli na dworze jest tak jak teraz czyli 2- 5 st. C na plusie, to w garażu nieogrzewanym jest od + 7 przy bramie garażowej do + 10 w głębi garażu.

Przy mrozach które były w styczniu temp. wynosiła odpowiednio około 2 st i 4 st C.

Dalej uważam, że lepiej docieplić bramę garażową niż strop w garażu, tak aby w nim było ciepłej.

Na ogrzewanie garażu grzejnikami szkoda kasy.

Latem przymierzę się do ocieplenia bramy garażowej.

Zrób jedno, drugie i trzecie ( ociepl bramę garażową, ściany i sufit garażu - policz sobie U tych przegród .Jeżeli jak sam podajesz masz w garażu 2C i tylko 8cm styro ( tych 5 cm w podłodze nie licz ) to czemu się dziwisz??

Jeżeli decydujesz się na nieogrzewany garaż w bryle budynku to o jego odpowiednim ocieplenie należy pomyśleć wcześniej .