dario_333 05.01.2016 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Dzień dobry, Poniżej przesyłam opis nurtującego mnie zagadnienia. Jeśli znajdzie się ktoś, kto przekaże swoje uwagi/ spostrzeżenia będę wdzięczny. Sprawa wygląda następująco: - dom ocieplony 15cm styro, dach 25 wełna na poddaszu, 10cm styro pod posadzką. - podłogówka na całości 1800mb (20 obwodów do 100m -> dwa rozdzielacze parter + poddasze) + grzejniki 2 w garażu i 3 drabinki - pow. użytkowa domu 145m2 + 40m2 garaż, natomiast rzeczywista całkowita powierzchnia po posadzkach razem z garażem to jakieś 220m2 (skosy + schody). - kocioł Defro Eko Duo 15kW + zawór 4d + siłownik Pierwsze rozpalenie w domu przed ostatnimi mrozami czyli jakieś 7dni temu z jedną małą przerwą, bo piec się wyłączył z uwagi na brak możliwości uzyskania zadanej temperatury. Ustawienie na kotle +50oC, temperatura na podłogę puszczona aktualnie 26-28oC na 2 pompach cyrkulacyjnych WILO 60 na I biegu - pobór mocy ok 10W i jednej pompce cyrkulacyjnej WILO 40 na grzejniki również I bieg - 4W. CWU ustawione na pompce cyrkulacyjnej WILO 40 na załączenie od 60oC, wiec się nie załącza. Z prostego liczenia 220m2 x ~50W/m2 + 1kW na CWU =>15kW powinno być w sam raz. I teraz w czym jest problem. Przyrost temperatury w pomieszczeniach przez te kilka dni jest na poziomie 5oC z 6oC na 11-12oC. Zużycie ok 50-60kg/dobę. Jak zwiększę zakres pracy pompek, żeby szybciej mieszało i większa temperatura szła na podłogę to piec nie może osiągnąć temperatury (za duży rozbiór ciepła ) i po kilku godzinach poddaje się i wygasa. Czy waszym zadaniem piec ma szansę na "normalną pracę" -> tj. pompki na II / III biegu lub automacie, szybkie (kilkugodzinne) nagrzanie podłogówek, oraz przejście w stan podtrzymania. Dla aktualnych ustawień, z uwagi na wolne mieszanie pompek piec również przechodzi w stan podtrzymania, ale bez widocznego rezultatu w postacie oddanego ciepła. Dodatkowo w pokojach zainstalowane są manipulatory KAN do podłogówki podpięte pod elektrozawory KAN na rozdzielaczach podłogówki, ale w obecnym czasie nawet nie ma szans na automatyczne przymkniecie obwodów na rozdzielaczach. Czy powodem aktualnego stanu rzeczy są / jest: - zbyt mała moc pieca - gość który mi sprzedawał zapewniał, że 15kW wystarczy - pogoda - utrzymujące się bardzo niskie temperatury < -10oC, - zawilgocenie i niewygrzanie ścian (tynki maj 2015) i posadzek (październik 2015) Macie Panowie i Panie jakieś konstruktywne pomysły? W tym roku piec pracuje w niezamieszkałym domu, jednak na kolejny sezon 2016/2017 zamierzam zamieszkać w upragnionych 4 ścianach. Pytanie czy nie zamarzniemy wraz z rodziną bo 12 stopni w domu aktualnie oferowane przez piec, może być niewystarczające Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Primaaa 06.01.2016 01:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 specjalista ani znawca nie jestem ale raczej powodem takiej sytuacji nie jest żaden z wymienionych powodów u mnie na początku pierwszego dnia miał tylko problem z utrzymaniem temp ale dobijał do zadanejjak masz czujnik spalin to sprubuj może go odłączyć i wtedy zobaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dario_333 06.01.2016 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 no własnie nie mam PID Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 06.01.2016 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Możesz porobić zdjęcia instalacji w kotłowni i pokazać je? Rozdzielacze też. Na mój nos coś tam brakuje. Kocioł na pewno jest wystarczający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 06.01.2016 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 no własnie nie mam PID Kocioł nie jest za mały. Jeżeli teraz zacząłeś grzać pierwszy raz w nowym domu to masz bardzo dużo wilgoci. Napisz jakie masz ustawienia w grzaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dario_333 06.01.2016 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Podawanie 8s, przerwa 55s, nadmuch 15, temp pieca 50oC, temp na podł. 28oC. Temp załączenia pompki 30oC, temp max pracy pompki 50 oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dario_333 06.01.2016 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Po poludniu podeślę kilka zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 06.01.2016 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Podawanie 8s, przerwa 55s, nadmuch 15, temp pieca 50oC, temp na podł. 28oC. Temp załączenia pompki 30oC, temp max pracy pompki 50 oC. Ustaw 5s/30s i do tego dobierz moc dmuchawy tak aby węgiel się dopalał . Będzie to trochę bogatsze ustawienie od tego co masz teraz. W razie potrzeby zwiększenia mocy to skracaj tylko czas przerwy i ewentualnie podnoś dmuchawę w odwrotnej sytuacji wydłużaj przerwę i obniżaj nadmuch. 5 sekund podawania nie zmieniaj. Sprawdź czy z komin leci dym podczas grzania, ma go nie być. Jeżeli leci do za mało dmuchasz. Czym regulujesz temp. podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dario_333 06.01.2016 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 zrobię ustawienia jak mi podałeś 5s/30s, będę próbował zgodnie z podanymi wytycznymi. Temperaturę będę w pomieszczeniach regolował elektrotermostatami za pomocą manipulatorów z termometrem zamocowanymi w pomieszczeniach. Dym z komina praktycznie nie leci. Ciężko cokolwiek zauważyć. W kolejnym e_mailu prześlę następne zdjęcia. Dzisiaj zwiększyłem temperaturę na piecu na 55oC, podawanie na podłogę na 28oC, rozprowadzenie na pompach na I biegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dario_333 06.01.2016 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 06.01.2016 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Masz trzy możliwości. Albo zamknąć część pętli, zostawić otwarte ze 2 - 3 i czekać aż się dogrzeją, później systematycznie załączać kolejne - to jedno wyjście. Albo zostawić wszystko otwarte i obniżyć temperaturę zasilania podłogówek do jakichś 25 stopni, później systematycznie podnosić aż do uzyskania komfortu. To drugie. Albo zostawić wszystko otwarte, zasilanie podłogówek też zostawić jak jest i w menu wydłużyć czas alarmu temperatury do max ( w K1v2 - taki pewnie masz sterownik - to jest chyba 12 godzin ) a temperaturę zadaną kotła obniżyć do tego co osiąga obecnie plus powiedzmy 2 stopnie i później systematycznie podnosić zadaną aż do osiągnięcia tych 50 stopni. To trzecie wyjście. Kocioł nie jest za mały, tylko rozruszanie podłogówki i chaty wyziębionej do tych 6 stopni nie jest dla niego sytuacją typową. A jeszcze ta wilgoć technologiczna do usunięcia też nie pomaga. Jak już zamieszkacie, okaże się jeszcze za mocny zapewne. Najrozsądniejsze wydaje się pierwsze rozwiązanie - tyle że trzeba będzie z tygodnia żeby to ogarnąć. Jak Ci się spieszy - wybierz trzecie rozwiązanie i dwa razy dziennie zajeżdżaj do tego domu żeby wyłączyć i włączyć sterownik - wtedy będzie liczył czas do zadziałania alarmu ( te 12 godzin ) od nowa - czyli nie wyłączy kotła przez 12 godzin od włączenia sterownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 06.01.2016 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Moja rada. Wstawić pompę kotłową aby podnieść temp. powrotu. Dlaczego hydraulik nie poobracał wirników pomp?Powinny być tak jak pompa do grzejników. Ale to nie wada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dario_333 06.01.2016 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i przekazane uwagi. Najcenniejsza z przekazanych przez was informacji związana jest z potwierdzeniem odpowiedniego doboru kotła. Skoro zgodnie utrzymujecie, że moc spokojnie wystarczy, należy pomajstrować przy nastawach. W dniu dzisiejszym po ustawieniu na piecu 55oC i 28oC na podłogówce, delikatnym zwiększeniu mieszania na pompkach oraz faktu, iż temperatura powietrza wzrosła z -12/14oC do ok. -6oC, wzrosła również temperatura w wewnątrz do 14oC. Dodam, że piec osiągał zadaną temperaturę i przechodził w stan wstrzymania. Zobaczymy co będzie jutro po dzisiejszej nocy. Bądźmy dobrej myśli i oczekujmy samych dobrych wieści. Jutro w ciągu dnia przetestuje 5s/30s. W przypadku braku dalszego wzrostu temperatury wewnątrz zastosuję się do I metody wskazanej przez kobra64 i odłączę kilka obwodów. BTW: Alarm temperaturowy zmieniłem chyba w poniedziałek na 12 godzin. Zależy mi na zachowaniu aktualnych rozwiązań instalacyjnych, więc narazie pozostawię kotłownię bez instalacji dodatkowych urządzeń. Wirniki pomp przestawię pionowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 07.01.2016 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 Wirniki pomp przestawię pionowo. Nie wiem czy dobrze zrozumieliśmy się. Chodziło mi o obrócenie obudowy tak aby wyświetlacz był w pionie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dario_333 07.01.2016 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 właśnie tak to zrozumiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts